Splošno

Dober odziv na prvi teden turističnih kmetij

Združenje turističnih kmetij Slovenije (ZTKS) je prvič pripravilo teden slovenskih turističnih kmetij, v katerega se je z različnimi dogodki vključilo okrog 30 kmetij po Sloveniji. Teden se bo sklenil v nedeljo, predsednik ZTKS Slovenije Jože Soklič pa je za STA ocenil, da je bil odziv gostov in medijev odličen.

. . .
Cerkvenjak, 20. aprila - Združenje turističnih kmetij Slovenije (ZTKS) je prvič pripravilo teden slovenskih turističnih kmetij, v katerega se je z različnimi dogodki vključilo okrog 30 kmetij po Sloveniji. Teden se bo sklenil v nedeljo, predsednik ZTKS Slovenije Jože Soklič pa je za STA ocenil, da je bil odziv gostov in medijev odličen.
 
Za pripravo tedna turističnih kmetij so se v ZTKS odločili, da ljudi spomnijo in opomnijo, da lahko gredo na dopust tudi doma, je povedal Soklič. "Turistične kmetije dosegajo letno okrog 250.000 nočitev, tako da so pomemben dejavnik v slovenskem turizmu," je poudaril. Vsaka sodelujoča kmetija je ob tem ponudila doživetje ali aktivnost.

V Sloveniji je sicer približno 1300 kmetij, ki poleg osnovne dejavnosti nudijo dodatne storitve, kot so nastanitev, vinotoči, izletniške in turistične storitve ter osmice. V ZTKS se jih povezuje okoli 400. Po Sokličevih besedah se trend počitnikovanja na kmetijah krepi, turistične kmetije pa širijo ponudbo. Tako ponujajo svoje izdelke, pa tudi različne kulinarične ali zeliščarske delavnice, spoznavanje živali in številna doživetja, kot sta kolesarjenje in pohodništvo.

V teden slovenskih turističnih kmetij se je vključila tudi Domačija Firbas iz Cogetincev v občini Cerkvenjak, kjer so se s turizmom začeli ukvarjati leta 1993. Današnji gospodar Bojan Firbas je vodenje turistične kmetije prevzel od staršev. "Zgodbo nadaljujem v smeri, da se skušamo specializirati za doživetja na kmetiji, na to, da smo kmetija, prijazna družinam, otrokom in kolesarjem," je Firbas povedal za STA. Vedno več imajo tudi gostov iz poslovnega sveta.

"Goste vabimo, naj spoznajo življenje na kmetiji in da ostanejo dlje časa," je dodal. Poleg prenočišč v sobah in apartmajih imajo še glamping hiški, nudijo pa tudi spanje na seniku. Firbas pravi, da so njihova prednost aktivnosti, ki jih gostje ne morejo dobiti v hotelu; recimo čeber na prostem, kjer si gostje sami zakurijo in nato "čebrajo" v vroči vodi.

Po Firbasovem mnenju ni pravila za to, kako kot kmetija preživeti na turističnem trgu. "Se je pa trend po koroni obrnil, saj so nas začele iskati manjše agencije in smo z butično ponudbo dejansko zanimivi. Pa tudi Hrvaška nam je s prehodom na denarno valuto evro naredila uslugo, saj so se Slovenci dejansko začeli odločati, da kdaj počitnice preživijo tudi doma," je povedal.

VIR: STAkrog
. . .

Editor

Avtor pri si24.news