Energetika

EU mora pospešiti prizadevanja za podnebno nevtralnost

Evropska unija mora pospešiti vlaganja v podnebno nevtralnost, če želi doseči zastavljene podnebne cilje do leta 2030, opozarja Evropski observatorij za podnebno nevtralnost.

. . .
Datum objave:
4. julij 2024

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
European Climate Neutrality Observatory


Evropski observatorij za podnebno nevtralnost je izdal poročilo o napredku Evropske unije na področju podnebne nevtralnosti za leto 2023, v katerem ugotavlja, da se morajo aktivnosti na tem področju pospešiti, saj je doseganje ciljev do leta 2030 ključno na nadaljnji poti do razogljičenja.

Zeleni prehod se ne izvaja enakomerno – ponekod je napredek hitrejši, ponekod prihaja celo do zastojev. Tako se je denimo v letu 2023 pospešil napredek na področju industrijskih izpustov toplogrednih plinov, prav tako pospešen zeleni prehod opažajo na v kmetijstvu. Po drugi strani pa se je na področju proizvodnje električne energije zmanjševanje izpustov upočasnilo. Pospešilo se je še uvajanje obnovljivih virov energije in nosilcev čiste energije, izboljšala sta se tudi energetska intenzivnost industrije ter javna sredstva za raziskave in razvoj na področju okolja in energije.

Na poti proti podnebni nevtralnosti se tako ustvarjajo tudi nova delovna mesta v dobavnih verigah energije iz obnovljivih virov, pa tudi na področju okoljskih dobrin in storitev. Ob izboljšanju razmer in povečanem zaposlovanju upada tudi revščina v premogovnih in industrijsko intenzivnih regijah.

Skok cen fosilnih goriv je vplival na upočasnitev napredka pri zmanjševanju materialne revščine, povečali pa so se ukrepi za pomoč gospodinjstvom, ki ga so bili nesorazmerno osredotočeni na kratkoročno pomoč in ne na dolgoročno odpornost. Subvencije za fosilna goriva so se med letoma 2021 in 2022 potrojile, kar je preseglo rast podpore za izboljšavo energetske učinkovitosti.

Pri spodbujanju ukrepov je sodelovala tudi Evropska unija, čeprav je delež sredstev, namenjen podnebnim ukrepom, še vedno premajhen.

VIR: Naš Stik
. . .

Editor

Avtor pri si24.news