Splošno

InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem uspešno organizirala 67. mednarodni kongres SWST o pospeševanju regenerativne trajnosti z večjo uporabo lesa

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem sta uspešno gostila 67. mednarodni kongres Združenja za znanost o lesu in tehnologijo SWST (The Society of Wood Science & Technology), ki je potekal od 30. junija 2024 do 5. julija 2024, v kongresnem centru hotela Bernardin.

. . .
Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem sta uspešno gostila 67. mednarodni kongres Združenja za znanost o lesu in tehnologijo SWST (The Society of Wood Science & Technology), ki je potekal od 30. junija 2024 do 5. julija 2024, v kongresnem centru hotela Bernardin.
 
Letošnji kongres je potekal pod geslom »Pospeševanje regenerativne trajnosti z znanostjo o lesu«, in je združil v Sloveniji več kot 190 raziskovalcev, akademikov in predstavnikov industrije iz različnih koncev sveta.
 
Kongres se je tradicionalno začel s sprejemno slovesnostjo že v nedeljo, kjer so tudi uradno odprli potujočo razstavo »Women in Science«. Ta je namenjena praznovanju žensk v znanosti.
 
Dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE, je bila osrednja govorka na kongresu. V svojem predavanju se je dotaknila teme o prihodnosti za znanost o lesu.
 
V štirih dneh kongresa se je zvrstilo več kot 170 predstavitev, kjer so raziskovalci predstavljali najnovejša dognanja in spoznanja glede inovacij v gozdarskem sektorju, znanosti o lesu, nove uporabe lesa v grajenem okolju, pozitivnih okoljskih učinkih z uporabo lesa, o trajnostni, novih pristopih k izobraževanju v lesnem sektorju, prihodnosti za inženirske žive materiale ter o socialno-ekonomskih učinkih trajnostnih praks na področju lesa.
 
Na kongresu je bilo tudi najavljeno, da je dr. Matthew Schwarzkopf, raziskovalec v InnoRenew CoE, postal podpredsednik društva za znanosti o lesu in tehnologiji Society of Wood Science and Technology (SWST): »Počaščen sem, da sem bil izbran za ta položaj. V združenju sodelujem že od študentskih let in zelo cenim, kaj lahko tako združenje ponudi tako mladim kot uveljavljenim raziskovalcem. Veselim se, da bom zdaj lahko služil in vračal nazaj ter tako zagotovil, da bodo lahko tudi drugi še naprej imeli koristi od tega odličnega združenja!«
 
Organizatorji so pripravili tudi okroglo mizo in pogovor z uredniki knjige Handbook of Wood Science and Technology, izdane pri založbi Springer. Prestavili so knjigo in posebej izpostavili pomen poenotenja izrazoslovja na področju znanosti o lesu, kar je pomembno tudi za nadaljnji razvoj te discipline.
 
Poleg tega je potekala tudi posebna seja za predstavitve Mednarodne akademije znanosti o lesu (IAWS), pripravljen pa je tudi bogat spremljevalni program, ki vključuje aktivnosti za mlade raziskovalce in mentorje, poslovno srečanje SWST in podelitev nagrad ter slavnostno večerjo.
 
Kongres je bil pomembna priložnost za izmenjavo znanja in za obogatitev našega razumevanja in uporabe lesa kot ključnega naravnega vira ter za vzpostavljanje novih povezav in spodbujanje inovacij na področju lesarstva in tehnologije lesa. Organizatorji so kongres zaključili z vabilom k udeležbi na naslednjem kongresu, ki bo potekal v ZDA.

VIR: InnoRenew CoE
. . .

Editor

Avtor pri si24.news