Kultura

Izšel je III. letnik Zvezdne Beletrine

Izšel je III. letnik Zvezdne Beletrine, v katerem vas pričakuje pet izvrstnih naslovov svetovne in slovenske mladinske klasike. Komplet sestavljajo Hiša granatnih jabolk in Sebični velikan Oscara Wilda, Dvojčici Ericha Kästnerja, Knjiga o džungli Rudyarda Kiplinga, Potovanje v tisočera mesta Vitomila Zupana in Ko zorijo jagode Branke Jurca.

. . .
Drage bralke, dragi bralci,
Izšel je III. letnik Zvezdne Beletrine, v katerem vas pričakuje pet izvrstnih naslovov svetovne in slovenske mladinske klasike. Komplet sestavljajo Hiša granatnih jabolk in Sebični velikan Oscara Wilda, Dvojčici Ericha Kästnerja, Knjiga o džungli Rudyarda Kiplinga, Potovanje v tisočera mesta Vitomila Zupana in Ko zorijo jagode Branke Jurca.

Branka Jurca: Ko zorijo jagode
»Sem lepa? Nisem lepa?« se sprašuje petnajstletna Jagoda. Ker v njenem času selfijev še niso izumili, se ne more ogledovati v telefončku. Svoj obraz zato poustvari s svinčnikom, saj risanje obožuje. V nekaj dneh se mladi umetniški duši zgodi milijon stvari; najpomembnejša pa je fant Dragi, v katerega se zaljubi. Ko zorijo jagode pisateljice Branke Jurca je ena od zgodb za otroke in mladino, ki so polne dogodivščin, humorja in veselja do življenja. Prikupna zgodba bralcu ponudi vpogled v odraščanje mladega dekleta, ki se sooča z različnimi težavami, družinskimi konflikti in strtim srcem, hkrati pa pokaže tudi njeno dobrosrčnost.

Erich Kästner: Dvojčici
Mladinski problemski roman Dvojčici, star že več kot 70 let, je delo nemškega pisatelja Ericha Kästnerja. Gre za pripoved o dveh kot jajce jajcu podobnih deklicah, ki se srečata v počitniškem domu v Alpah in postaneta nezdružljivi. Njun skupni cilj je ugotoviti, zakaj kot verjetno enojajčni dvojčici ne živita skupaj in se ne poznata. V pripovedi, ki jo je prevedel Aleš Šteger, tako skujeta načrt in se podata v neznano. Po počitnicah namreč drzno zamenjata vlogi – Lota odpotuje k očetu na Dunaj, Luisa pa k mami v München. Toda začenjajo se prvi spodrsljaji in luknje v načrtu. Bo konec srečen?

Rudyard Kipling: Knjiga o džungli
Knjiga o džungli iz leta 1894 o človeškem dečku po imenu Mavgli, ki so ga sprva vzgajali volkovi, pozneje pa živali v divjini, je zanimivo branje za mlade in stare. Bralcu se v zgodbah Rudyarda Kiplinga, ki jih je prevedel Janez Gradišnik, razkriva odnos med človeškim in živalskim svetom. Knjiga o džungli je zgodba o življenju poosebljenih živali v džungli, a hkrati tudi o ravnanju in razmišljanju ljudi. Najpomembnejša življenjska lekcija v pripovedi je ne biti strahopetec; tako kot Mavgli se moramo soočiti s svojimi strahovi, pridobiti samozavest in zmagati nad njimi.

Oscar Wilde: Hiša granatnih jabolk in Sebični velikan
Hiša granatnih jabolk, zbirka pravljic velikega irskega pisatelja Oscarja Wilda, in njegova zgodba Sebični velikan, združeni v enotni Beletrinini knjižni izdaji, mlade bralce nagovarjata, da je treba v svetu, polnem zagat in čudes, razmišljati drugače. Wildove fantazijske pripovedi za bralce vseh starosti, ki jih je prevedel Milan Jesih, v zgodbah pravijo, da se moramo truditi, da zakladi ne ostanejo trdno zapahnjeni v skrinjah. Deliti jih je treba z drugimi, ker resnično zablestijo šele v njihovih očeh. Wildova domišljija je bila nadvse živopisna, hkrati pa se ni bal temne plati sveta, spodbujal je sočutje in vzbujal smeh, predvsem pa ostroumno razčlenjeval stvarnost.

Vitomil Zupan: Potovanje v tisočera mesta
Nagajivi mulček teka, ne uboga mame in zgodi se nesreča. Zadnje besede, ki jih še sliši, so: »Da bi te vzel zlomek!« in glej ga zlomka, res ga vzame. Deček vstopi v pravljični fantazijski svet, družbo pa mu dela zvesti kuža Baga. Nasproti dobrega vedno stoji slabo, ki ga v knjigi ponazarja mož v modrem fraku, zlohoten skušnjavec, ki bi rad Teka speljal na človeške stranpoti, kot so kraja, laž in hinavščina, kar pa mu ne uspe. Pravljični svet in svet, od koder je prišel Tek, se ves čas mojstrsko prepletata. Pripoved Vitomila Zupana z naslovom Potovanje v tisočera mesta je človeško topla pripoved, nabita s pozitivnimi čustvi, kot so ljubezen, prijateljstvo, zvestoba, odkritosrčnost.Beletrinine novosti so vam že na voljo na policah naše spletne knjigarne in v Beletrininih knjigarnah v Mariboru in Ljubljani, kmalu pa bodo tudi na policah knjigarn po vsej Sloveniji.

Prijetno branje vam želimo.

VIR: Beletrina
. . .

Editor

Avtor pri si24.news