Turizem

Kako poskrbeti za dobro počutje v mrzlih zimskih dneh?

Razveselila nas je nova pošiljka snega in nam pričarala pravo zimsko pravljico. Čeprav je pogled na zasneženo pokrajino čaroben, se je v mrzlem in mokrem vremenu veliko težje motivirati za aktivnosti, ki dobro vplivajo na počutje in krepijo imunski sistem.

. . .
Pozimi smo pogosteje utrujeni in brez energije za spopadanje z vsakodnevnimi izzivi, zato smo pripravili nekaj nasvetov, kako v tem času ohranjati zadostno raven energije in katere vrste počitka potrebujemo. Spodaj boste našli tudi nekaj idej za preživljanje zimskih počitnic.
 
Vzemite si čas za počitek
Začetek leta je čas novoletnih zaobljub in snovanja načrtov za prihajajoče mesece. Mnogi ob tem pozabijo, da si je potrebno vzeti dovolj časa za počitek ter poiskati pravo ravnovesje med delom in prostim časom. Marsikdo ob besedi počitek pomisli na spanje, a to še zdaleč ni vse, kar lahko naredite za izboljšanje razpoloženja. Obstaja namreč več vrst počitka: ob že omenjenem fizičnem počitku poznamo še mentalni, čustveni, senzorični, ustvarjalni in družbeni počitek, ki so prav tako pomembni. Privoščite si vikend oddih ali zimske počitnice z najdražjimi ter si napolnite baterije. Tako se boste lažje spopadali z obveznosti in stresom ter bili pri iskanju rešitev bolj kreativni.
 
 
Popolna sprostitev telesa
Fizični počitek vključuje dober spanec, nežno razgibavanje in nego telesa z masažami in drugimi spa storitvami, ki pričarajo globoko sprostitev. Wellness oddih je gotovo ena izmed najboljših možnosti za preporod telesa in duha v zimskem času. Idealna izbira za vse, ki si želite popolnega odklopa v objemu neokrnjene narave, so Terme Sveti Martin, ki ležijo takoj za slovensko-hrvaško mejo, v idilični hrvaški županiji Medžimurje. V wellness oazi si izberite regenerativno masažo po svoji meri ali pa odkrijte blagodejen učinek savnanja v finski, rimski, parni in bio savni.
 
 
Razvajajte se z odlično hrano
Pozimi lahko za svoje zdravje poskrbite tudi z izbiro zdravih obrokov, ki vas bodo nasitili, a ne obtežili. V jedilnik vključite čim več sadja in zelenjave ter sezonskih živil. Za primeren vnos hranil, vitaminov in mineralov izberite tople jede na žlico, vloženo zelenjavo, kot sta kislo zelje in repa, ter polnozrnata živila. V medžimurskih termah se boste prepričali, kako slastna je lahko zdrava hrana. Pri pripravi obrokov namreč sodelujejo z lokalnimi ponudniki in tako zagotavljajo izjemen okus. Preizkusite jedi iz sladkega krompirja, meso iz tunke in tradicionalno medžimursko gibanico. Za vas so v Termah Sveti Martin pripravili recept za wellness solato, ki vas bo navdušila. Med počitnicami si privoščite tudi razvajanje brbončic s kozarcem vrhunskega medžimurskega vina.
 
Recept za wellness solato (za 1 osebo)
 
Sestavine:
šop rukole
rdeča grenivka
1 pomaranča
1 jedilna žlica orehov
1 jedilna žlica ocvrtih bučnih in sončničnih semen
1 jedilna žlica bučnega olja
 
Priprava:
Na rukolo položimo narezane koščke grenivke in pomaranče ter jih pokapamo s sokom, ki je ostal od rezanja. Vse skupaj rahlo prelijemo z bučnim oljem in potresemo s popraženimi semeni in orehovimi jedrci.
 
 
Umirjanje daleč od skrbi
Zimski dopust lahko izkoristite za osvajanje novih veščin, kot sta na primer joga in meditacija, ki dokazano znižujeta raven stresa. V medžimurskih termah so gostom na voljo vodene vadbe joge in vaje čuječnosti. Med drugim so razvili edinstven healthness koncept, ki narekuje, da morajo biti um, duša in telo vedno v ravnotežju. Svoje goste s kombinacijo aktivnega počitka, dobrega počutja in ozaveščanja lastnega zdravja spodbujajo, da prisluhnejo svojemu telesu in prepoznajo svoje potrebe. 
 
 
Naj zimski meseci ne bodo izgovor, da pozabite na skrb zase in zadosten počitek. Razvajajte se z wellness oddihom v idiličnem Medžimurju, kjer si boste s sproščanjem in kulinaričnimi dobrotami nabrali novih moči.

VIR: IPPR
. . .

Editor

Avtor pri si24.news