Turizem

KARLOVŠKA ŽUPANIJA IN GORSKI KOTAR

Včeraj, 22. aprila 2024, je v hotelu Slon v Ljubljani potekal poslovni brunch Zeleno srce Hrvaške, ki ga je organizirala Hrvaška turistična skupnost.

. . .
Včeraj, 22. aprila 2024, je v hotelu Slon v Ljubljani potekal poslovni brunch Zeleno srce Hrvaške, ki ga je organizirala Hrvaška turistična skupnost. Na dogodku so bili prisotni Željko Fanjak, predstavnik Turistične skupnosti Karlovške županije, Rahela Vitasović, predstavnica Turistične skupnosti Gorskega kotarja, in Jelena Holenko Pirc, predstavnica agencije Lynx and Fox. Skupaj so predstavili, kaj vse destinaciji Karlovac in Gorski kotar ponujata. Od čudovite narave do številnih kulturnih znamenitosti.

/

Ustavite se v Karlovcu

Mesto v osrednji Hrvaški z edinstveno geografsko lego, ki je od Zagreba oddaljeno 56 kilometrov, od Rijeke pa 130 kilometrov. Tudi najbližja slovenska meja je zelo blizu, samo slabih 20 minut stran. Skozi Karlovac tečejo kar štiri reke, zato mu pravijo tudi mesto štirih rek. To so Kolpa, Korana, Mrežnica in Dobra. Številni parki in sprehajalne poti ob rekah ponujajo ogromno možnosti za sprostitev in rekreacijo. V Karlovcu imajo tudi prvo registrirano rečno kopališče na Hrvaškem. Mestna plaža, ki je znana kot Foginovo kopališče, je predvsem poleti priljubljeno zbirališče domačinov in turistov. Le nekaj minut od mestne plaže pa najdemo Akvarij Aquatika, prvi sladkovodni akvarij na Hrvaškem s kar 100 vrstami rib in 40 endemičnimi vrstami. V Karlovcu ne smemo tudi mimo interaktivnega centra Nikole Tesla, kjer lahko na zabaven način spoznate življenje največjega znanstvenika vseh časov. 

Kot eno najbolje ohranjenih renesančnih mest na Hrvaškem, je Karlovac znan po očarljivi arhitekturi, ki priča o bogati zgodovini mesta. Zasnovano je bilo leta 1.579 kot vojaška utrdba, zgrajena z namenom obrambe pred turškimi vpadi. Ulice se križajo pod pravimi koti, kar daje mestu edinstveno geometrično obliko. Pravzaprav je bil Karlovac sezidan v obliki renesančne zvezde, kar se najbolje vidi na kakšni stari razglednici. Danes je ohranjenih veliko zgodovinskih spomenikov, vključno z mestnimi zidovi, stolpi in cerkvami. Med najbolj priljubljenimi znamenitostmi je zagotovo Grad Dubovac, ki se sicer nahaja na obrobju Karlovca na 185 metrih nadmorske višine. Barviti grad iz 13. stoletja je tudi zelo priljubljena razgledna točka.

Raziščite Gorski kotar

Popolna destinacija za vse, ki iščejo pobeg od vsakdanjih skrbi in mestnega vrveža. Gorski kotar, znan tudi kot zeleno srce Hrvaške, je skriti dragulj, ki leži med Kvarnerskim zalivom in gorovjem Velebit. Regija, bogata z naravno lepoto, kulturno dediščino in pestro zgodovino, odlično povezuje mediteransko in celinsko Hrvaško. Središče te gorsko-gozdnate regije so Delnice, najvišje ležeče hrvaško mesto na nadmorski višini 739 metrov. Gorski kotar se sicer razprostira na površini okoli 1.228 kvadratnih kilometrov, kar ga uvršča med eno najmanjših hrvaških regij. Kljub svoji skromni velikosti pa omogoča ogromno aktivnosti na prostem za vse okuse.

Zeleni gozdovi, kristalno čista jezera in osupljive gore ponujajo neskončno možnosti za raziskovanje in sprostitev v naravi. Nacionalni park Risnjak, eden najlepših naravnih rezervatov na Hrvaškem, je dom raznolikemu rastlinstvu in živalstvu, vključno z redkimi risi, po katerih je park dobil ime. Številne označene planinske poti vodijo do vrhov, kot so Snježnik, Drgomalja in Bitoraja, ki poskrbijo za osupljive razglede na okoliško pokrajino. Za tiste, ki iščejo bolj sproščujoče doživetje, pa je ribolov v jezeru Lokve več kot odlična izbira. Ali pa sprehod skozi številne vasice in mesta v Gorskem kotarju, ki ohranjajo tradicionalno arhitekturo in običaje. Obvezno je seveda tudi okušanje lokalnih in tradicionalnih jedi. Najbolj znani so po divjačinskem golažu, štrukljih z drobnjakom in sirom iz ovčjega mleka. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bruno Bonifačić, direktor Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji je o Karlovcu in Gorskem kotarju povedal: »V Predstavništvu Hrvaške turistične skupnosti smo vedno posebej veseli, da lahko slovenski javnosti predstavimo hrvaške turistične regije, ki morda doslej niso bile tako medijsko izpostavljene. V tem kontekstu želimo poudariti pomembnost Karlovške županije in Gorskega kotarja, ki mejita na Slovenijo in imata močne vezi med lokalnim prebivalstvom Slovenije in Hrvaške. Zaradi tega je izpostavljanje te regije še toliko pomembnejše. Obe pokrajini ponujata obsežno izbiro raznovrstnosti, privlačnosti in zanimivo turistično ponudbo. Lepo vabimo slovenske državljane, da ju obiščejo. Ne bodo obžalovali! »

VIR: HRVAŠKA TURISTIČNA SKUPNOST
. . .

Editor

Avtor pri si24.news