Lokalno

KUHAM DOMAče

Občina Radovljica je tudi v letošnjem letu skupaj z občinami Kranjska Gora, Jesenice, Bled in Gorje sofinancirala projekt KUHAM DOMAče, ki ga je izvajala razvojna agencija RAGOR Jesenice.

. . .
Občina Radovljica je tudi v letošnjem letu skupaj z občinami Kranjska Gora, Jesenice, Bled in Gorje sofinancirala projekt KUHAM DOMAče, ki ga je izvajala razvojna agencija RAGOR Jesenice.

Namen projekta je ohranjati jedi, ki so jih pripravljali in uživali naši stari starši. Dosega se ga tako, da se znanja in izkušnje o pripravi teh jedi širi in izmenjuje med različnimi generacijami lokalnega prebivalstva. Pri tem ni pomembna le končna jed ali njen recept, temveč tudi njena dediščina: način priprave sestavin, tehnike in veščine od njive do kuhinje, način priprave in uživanja jedi ter s tem povezano ljudsko izročilo. S tem se ohranja nesnovno (prehransko) dediščino domačega kraja, hkrati pa spodbuja k uporabi doma pridelane oz. lokalne hrane.

Cilji projekta so raziskati lokalno kulinariko radovljiškega prostora, predati znanje o pripravi domačih jedi lokalnemu, predvsem mlajšemu prebivalstvu, spodbuditi uporabo doma pridelanih sestavin, povečati pomen kulinarike na področju turizma in razvoja podeželja v občini Radovljica, izmenjava izkušenj in mreženje med vključenimi občinami s ciljem večje prepoznavnosti kulinaričnih posebnosti zgornje Gorenjske.

Delavnice so v občini Radovljica potekale v gostišču Draga in v dvorani Čebelarskega centra Lesce. Pri treh od petih delavnic je bilo poleg udeležbe v živo omogočeno tudi spremljanje na daljavo. Delavnice, ki so se jih lahko udeležili tudi občani občine Radovljica, so potekale tudi v drugih sodelujočih občinah. Ob koncu projekta je bila izdelana e-knjiga receptov, ki je združena za vseh pet občin, vključenih v projekt KUHAM DOMAče. Do e-knjige dostopate s klikom na spodnjo sliko (naslovnico) oz. na to povezavo: https://online.fliphtml5.com/eirrx/rmtk/

VIR: Občina Radovljca
. . .

Editor

Avtor pri si24.news