Finance

Letos nadaljevanje razmeroma ugodnih gospodarskih gibanj, a bodo ta vse bolj pod vplivom posledic ruske vojaške agresije

danes smo v Banki Slovenije izdali publikacijo Napovedi makroekonomskih gibanj v Sloveniji, junij 2022.

. . .
Spoštovani,
 
danes smo v Banki Slovenije izdali publikacijo Napovedi makroekonomskih gibanj v Sloveniji, junij 2022.
 
Iz vsebine: Napoved gospodarske aktivnosti, ki smo jo danes izdali v Banki Slovenije, je zaznamovana s posledicami ruske vojaške agresije v Ukrajini. Pričakujemo, da bo ta vplivala na umirjanje tekoče aktivnosti znotraj letošnjega leta, a bo skupna rast letos še vedno znašala visokih 5,8 % zlasti zaradi izrazitega statističnega učinka prenosa rasti iz preteklega leta. V prihodnjih dveh letih se bo ustalila pri 2,4 % oziroma 2,5 %. Pod vplivom razmeroma ugodnih razmer v gospodarstvu bo tudi trg dela, ki ga sicer v vse večji meri zaznamujejo težave delodajalcev pri pridobivanju delavcev. Inflacija bo letos v povprečju znašala 9,0 %, k čemur v največji meri prispevajo visoke rasti cen energentov, a se vse bolj krepijo tudi prispevki drugih cenovnih skupin. V prihodnjih dveh letih se bo rast cen ob zmanjševanju prispevka cen energentov znižala na 4,5 % oziroma 2,3 %. Tveganja, ki spremljajo napoved, izhajajo predvsem iz nadaljnjega poteka ruske vojaške agresije v Ukrajini.
 
Sporočilo za javnost pripenjamo, na voljo je prav tako na spletnih straneh Banke Slovenije, kjer sta objavljena tudi publikacija ter posnetek z novinarske konference.
 
PR: BANKA SLOVENIJE Evrosistem | Odnosi z javnostmi

. . .

Editor

Avtor pri si24.news