Kultura

Ministrica dr. Asta Vrečko odprla slovenski paviljon na 60. beneškem bienalu

Na letošnjem 60. beneškem bienalu se Slovenija predstavlja s projektom umetnice Nike Špan Skrivnost vrta zate (angleško Garden Secret For You), ki ga kurira Vladimir Vidmar.

. . .
18. 4. 2024

Na letošnjem 60. beneškem bienalu se Slovenija predstavlja s projektom umetnice Nike Špan Skrivnost vrta zate (angleško Garden Secret For You), ki ga kurira Vladimir Vidmar.

Na današnjem slavnostnem odprtju slovenskega paviljona so zbrane nagovorili ministrica za kulturo Asta Vrečko, vršilka dolžnosti direktorja Moderne galerije in komisarka Slovenije na tokratnem bienalu Martina Vovk ter kurator slovenske predstavitve Vladimir Vidmar. Zbrane je pozdravila tudi umetnica Nika Špan.

Slovenski paviljon je tokrat prvič v obliki projekta v javnem prostoru in se vsebinsko nanaša na naslovno temo bienalne razstave – Tujci povsod. Projekt umetnice Nike Špan se večplastno igra s pričakovanji, ki jih vlagamo tako v protokol umetniških predstavitev kot v samo izkušnjo umetniškega dela.

»Beneški bienale je ena najstarejših in obenem najuglednejših prireditev na področju sodobne umetnosti. Vsakokratna izdaja bienala privabi več osemsto tisoč obiskovalcev in strokovnjakov z vsega sveta, zato bienale predstavlja tudi pomembno platformo za sodelovanje in dialog med umetniki, pisci, kuratorji in različnimi občinstvi.

Sodelovanje na tovrstnih mednarodnih dogodkih je za Slovenijo izjemnega pomena, saj s promocijo kulture in umetnosti krepimo svoj ugled v mednarodnem prostoru. Beneški bienale predstavlja priložnost, da predstavimo svojo umetniško produkcijo in umetniške dosežke, umetnike, umetnice in njihova umetniška dela pa postavljamo v kontekst globalnih tokov sodobne umetnosti.

Izjemno me veseli, da je letošnja slovenska predstavnica umetnica Nika Špan, ki se s svojim objektom odziva tako na velike umetniške manifestacije kot na samo izkušnjo umetniškega dela. 

Letošnji slovenski paviljon umetnice Nike Špan in kuratorja Vladimirja Vidmarja je v dialogu letošnjega bienala in predstavlja tudi določeno besedno igro. Sam paviljon je onkraj, zunaj, predstavlja torej neko tujo kulturo v vrtu, hkrati pa nas gledalce nagovarja tudi na osebni ravni. Preizprašuje pa tudi sam umetnostni svet in vlogo bienala znotraj globaliziranega umetnostnega sveta,« je ob odprtju med drugim poudarila ministrica dr. Asta Vrečko.

Zahvalila se je umetnici Niki Špan, kuratorju Vladimirju Vidmarju, komisarki dr. Martini Vovk in vsem, ki so na projektu sodelovali.

Zbrane na odprtju je pozdravil tudi kurator Vladimir Vidmar, ki je poudaril, da je celotna izkušnja Skrivnost vrta zate (Garden Secret For You) izkušnja umetniškega dela. »Govori o poti, ki jo naredi objekt, da bi postal umetnost; o poti, ki jo moramo sami narediti, da bi v umetniško delo vstopili,« je še povedal Vladimir Vidmar.

Komisarka dr. Martina Vovk se je zahvalila vsem, ki so pri projektu pomagali pa tudi vsem, ki so se slovesnega odprtja udeležili.

Dobro obiskanemu slavnostnemu odprtju je sledil sprejem, vrsta za vstop in ogled inštalacije umetnice Nike Špan pa je bila iz minute v minuto daljša.
. . .

Editor

Avtor pri si24.news