Energetika

Na Japonsko po iskanje podpore za slovenski vodikov konzorcij

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič in koordinator slovenskega vodikovega konzorcija dr. Uroš Kerin iz podjetja ELES so obiskali Japonsko.

. . .
Datum objave:
17. april 2024

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve
Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič in koordinator slovenskega vodikovega konzorcija dr. Uroš Kerin iz podjetja ELES so obiskali Japonsko.

Na srečanjih z namestnikom japonskega ministra za gospodarstvo, trgovino in industrijo Kazučikom Ivato ter s predstavnikoma največjega japonskega podjetniškega združenja Keidanren, izvršnim direktorjem korporacije Hitachi in predsednikom upravnega odbora druge največje japonske banke SMBC je bilo govora tudi o priložnostih za več gospodarskega in znanstvenega sodelovanja, s posebnim poudarkom na zelenem vodiku. Slovenija in Japonska sta že uspešno izvedli triletni projekt pametnih energetskih omrežij in pametnih mest, na podlagi pozitivne izkušnje pa bi lahko državi ponovno združili moči pri vzpostavitvi ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov.

Kot je dejala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, bi ponovno sodelovanje med Slovenijo in Japonsko na področju vodika predstavljalo uspešno združitev moči obeh držav za brezogljično družbo. Poudarila je, da si v Varnostnem svetu OZN skupaj prizadevajo za podnebno varnost in iskanje rešitev za podnebne spremembe, ta projekt pa bi prinesel skupno rešitev, ki v praksi sledi ciljem zelenega prehoda. 
Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič pa je dodal, da si zato, ker si prizadevajo za realizacijo enega največjih mednarodnih demonstracijskih projektov, želijo poglobiti slovensko-japonsko partnerstvo, ki ima uspešno zgodovino. S preteklim razvojnim projektom na področju pametnih omrežij, kjer je sodeloval tudi sam, so bili izjemno uspešni in prejeli tudi nagrado za najboljši projekt na tem področju v svetovnem merilu.

Ministrica Tanja Fajon danes začenja še uradni obisk na Kitajskem, med katerim jo spremlja največja slovenska gospodarska delegacija doslej, sestavljena iz več kot 45 slovenskih podjetij.

VIR: Naš Stik
. . .

Editor

Avtor pri si24.news