Zdravstvo

Nevidni sovražnik, ki lahko uniči življenje posameznika in družine

V šolskem letu 2021/22 je bila v Sloveniji zabeležena 43,7-odstotna precepljenost šestošolk proti HPV, kar je najnižja precepljenost deklet od uvedbe programa cepljenja proti HPV v Sloveniji 14 let nazaj- strokovnjaki zato pozivajo starše mladostnic in mladostnikov, da omogočijo cepljenje proti HPV svojim otrokom in jih tako obvarujejo pred resnimi boleznimi kasneje v življenju.

. . .
V šolskem letu 2021/22 je bila v Sloveniji zabeležena 43,7-odstotna precepljenost šestošolk proti HPV, kar je najnižja precepljenost deklet od uvedbe programa cepljenja proti HPV v Sloveniji 14 let nazaj- strokovnjaki zato pozivajo starše mladostnic in mladostnikov, da omogočijo cepljenje proti HPV svojim otrokom in jih tako obvarujejo pred resnimi boleznimi kasneje v življenju.

Zveza slovenskih društev za boj proti raku je k sodelovanju pri ozaveščanju o hudih posledicah, ki jih lahko povzroči okužba s HPV, povabila priznano slovensko mladinsko pisateljico Deso Muck. Ta je v začetku meseca septembra na Onkološkem inštitutu Ljubljana predstavila svojo novo publikacijo Blazno resno o HPV, katera je nastala v sodelovanju s strokovnjaki, ki se vsakodnevno srečujejo s posledicami okužbe s HPV in s katero avtorica na svoj hudomušen in svojevrsten način nagovori predvsem starše, ki morajo ob začetku šolskega leta sprejeti odločitev glede cepljenja proti HPV v šestem razredu osnovne šole.
"So stvari, za katere moramo poskrbeti starši", pravi pisateljica Desa Muck. "Doletela me je velika čast, da smem sodelovati v tako pomembnem projektu, kot je vzpodbujanje staršev k razmisleku o cepljenju otrok proti posledicam virusa HPV. Zame je privilegij, kadar lahko kakorkoli prispevam k napredku javnega zdravja in ozaveščanju. Privilegij je tudi, ker sem se ob delu srečala z izjemnimi ljudmi, ki so z vsem srcem v svojem poslanstvu."

"Glede na vse strokovne podatke, ki so mi bili na voljo, in glede na vse, kar so s tem cepljenjem v preteklosti dokazano že dosegli, zdaj tudi sama verjamem, da se na tem področju lahko stori ogromno in v največji meri zmanjša zbolevanje za rakom pri ženskah in moških, ki so jo slabše odnesli pri okužbi z virusom HPV. Če imate kakršnekoli dvome o upravičenosti cepljenja, se prej zares dobro poučite, preden boste cepivu rekli ne in ogrozili zdravje svojih otrok v prihodnosti."
Strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med., je izrazila veliko zaskrbljenost nad podatki o precepljenosti proti HPV. "Podatki nas opominjajo, kako nujno je stalno ozaveščanje o pomenu cepljenja proti HPV, za dosego visoke precepljenosti pa je ključno sodelovanje šolskih zdravnikov, pediatrov in ostalih zdravnikov skupaj s starši, mladostniki in učitelji. Slovenska onkološka stroka podpira cepljenje proti HPV, saj bomo s tem preprečili nastanek številnih rakov, ki so povezani s to okužbo."

Doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med., spec. javnega zdravja, predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku in vodja Državnega programa ZORA, ki ga upravljajo na Onkološkem inštitutu Ljubljana, je o HPV povedala: "Ta virus je nevidni sovražnik, ki lahko uniči življenje posameznika in družine."

Kaj je HPV in zakaj je cepljenje tako pomembno?
Okužbe s HPV so najpogostejše spolno prenosljive okužbe, z njimi se večina spolno aktivnih žensk in moških okuži vsaj enkrat v življenju. "Pred okužbo s HPV se lahko delno zaščitimo tako, da čim bolj upoštevamo načela varne spolnosti. Za mlade je zelo pomembno, da se v spolnost podajo čim kasneje, s partnerjem, ki ga poznajo in mu zaupajo. Pomembna je uporaba kondoma, ki prenosa okužbe s HPV na žalost ne prepreči popolnoma, ščiti pa pred prenosom drugih bolezni" je dejala prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike UKC Ljubljana, doc. dr. Leon Meglič, dr. med., spec. ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike UKC Ljubljana pa je dodal, da cepljenje ni namenjeno samo otrokom in najstnikom: "Zelo uspešno je tudi pri preprečevanju ponovitev predrakavih sprememb pri ženskah, ki so zaradi okužb s HPV že imele različne ginekološke operacije. In vsem, ki bodo v svojem življenju še spoznali nove spolne partnerje. Torej pogumno tudi vsi 30+, 40+,..".
Cepljenje proti HPV je ključno za preprečevanje različnih vrst raka, povezanih s tem virusom. HPV je spolno prenosljiv virus, ki lahko povzroči številne resne zdravstvene težave, vključno z materničnim rakom, rakom na grlu, anogenitalnimi raki in drugimi boleznimi. Okužba s HPV je izjemno pogosta, saj se lahko prenaša že s spolnimi stiki v mladostništvu. Zato še enkrat poudarjamo, kako zelo pomembno je, da se cepljenje proti HPV izvede pred začetkom spolne aktivnosti. Takrat je tudi najučinkovitejše pri preprečevanju okužbe. Cepljenje je varno in učinkovito ter lahko reši življenja. Kljub temu pa je precepljenost v Sloveniji še vedno prenizka, kar pomeni, da veliko mladih ljudi ni ustrezno zaščitenih pred tem virusom.
Statistika je zelo zaskrbljujoča in ne ovinkari: okužbe s HPV povzročajo namreč skoraj vse primere raka materničnega vratu, 88 % raka zadnjika, 25-78 % drugih rakov spolovil in okrog 30 % raka ustnega dela žrela.

So zgodbe, ob katerih obmolkneš
"Dokler se "to" ne zgodi tebi, je HPV pač nekje v vesolju, zdi se ti, da se to dogaja le drugim," je na novinarski konferenci povedala dr. med. Mateja Lasič, ki je z nami delila zgodbi iz njene prakse. "Veliko je primerov, ko se zgodba z okužbo s HPV konča z operativnim posegom, odstranitvijo maternice, so pa tudi taki, kjer je rak že v naprednem stadiju in ko bolnica potrebuje obsevanje. V svoji praksi sem srečala tako takšne kot drugačne zgodbe, a v obeh dotičnih primerih sta gospe ostali brez možnosti lastnih otrok. Tekom zdravljenja sta se srečevali s številnimi posledicami, težavami, zapleti in bolečinami in priznali sta mi, da sta se v procesu večkrat vprašali zakaj se nista cepili in prihranili te težave."

Rak ustnega žrela?
V Sloveniji na leto odkrijemo približno 450 novih bolnikov z rakom glave in vratu, med njimi okrog 120 bolnikov z rakom ustnega žrela. Poleg dobro znanih dejavnikov tveganja, kot sta kajenje in uživanje alkoholnih pijač, v zadnjih desetletjih kot povzročitelj raka ustnega žrela v ospredje prihaja HPV. Vsako leto bolj. Pojavlja se pri mlajših, sicer zdravih in socialno-ekonomsko dobro situiranih bolnikih. Zdravljenje je kompleksno in zahteva multidisciplinarno obravnavo, torej sodelovanje več vrst medicinskih specialnosti in podpornih služb. Po zaključku zdravljenja, ki ni vedno uspešno in bolnikom lahko pušča trajne funkcionalne, psiho-socialne in estetske posledice, je potrebno skrbno spremljanje." je pojasnil povezavo med okužbami s HPV in rakom ustnega žrela doc. dr. Robert Šifrer, dr. med., predstojnik Klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo, UKC Ljubljana.

HPV ni le "stvar" deklet
Cepljenje dečkov proti HPV ni novost v Sloveniji, že v lanskem šolskem letu so se v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja proti HPV lahko cepili fantje šestošolci. V šolskem letu 2023/24 pa cepljenje proti HPV v Sloveniji doživelo pomembno spremembo, namreč v obvezno zdravstveno zavarovanje je od sedaj cepljenje proti HPV vključeno še za dve dodatni generaciji fantov - dijake v prvem in tretjem letniku srednje šole.

Blazno resno o HPV
Knjižica Blazno resno o HPV, avtorice Dese Muck, je odličen vir informacij o cepljenju proti HPV za starše. Knjižica je napisana na hudomušen in razumljiv način ter vsebuje koristne informacije o tem, kaj je HPV, kakšne so njegove posledice, kako deluje cepivo in zakaj je cepljenje pomembno. Staršem nudi potrebno znanje, da lahko sprejmejo informirane odločitve glede cepljenja svojih otrok. Poleg tega knjižica poudarja pomembnost precepljenosti za zaščito celotne družbe pred okužbo s HPV.
Knjižica je na voljo tudi na spletni strani www.blaznoresno.si in je namenjena vsem, ki želijo izvedeti več o HPV in cepljenju proti HPV.

Ne na račun naših in vaših otrok
Cepljenje proti HPV je ključno za preprečevanje različnih vrst raka in zaščito zdravja mladih. Starši imajo pomembno vlogo pri sprejemanju odločitev glede cepljenja svojih otrok, zato je nujno, da so ustrezno informirani o tej temi.

Morda za konec le še izjava dr. Baš Denisa, dr. med., spec. pediatrije, predsednik Sekcije za primarno pediatrijo: "Cepivo je ekstremno varno in zelo učinkovito. Kot starš in kot pediater ne želim, da naši otroci v prihodnosti postanejo številka v statistiki raka, ki ga povzroča HPV."


VIR: Sidera
. . .

Editor

Avtor pri si24.news