Avtomobilizem

Nič manj kot izjemna kakovost. Preverjena rabljena vozila Porsche z garancijo Porsche Approved.

Z Urbanom Giderjem, vodjo servisa Porsche, in Anžetom Sedejem, prodajnim svetovalcem za rabljena vozila Porsche, se podajamo v srce zahtevnega 111-točkovnega postopka preverjanja rabljenih vozil Porsche v Porsche Centru Ljubljana.

. . .
Z Urbanom Giderjem, vodjo servisa Porsche, in Anžetom Sedejem, prodajnim svetovalcem za rabljena vozila Porsche, se podajamo v srce zahtevnega 111-točkovnega postopka preverjanja rabljenih vozil Porsche v Porsche Centru Ljubljana.
 
Razkrila vam bosta, zakaj je nakup avtomobila s certifikatom in garancijo Porsche Approved najvarnejša in najpreudarnejša odločitev za vse, ki iščete brezhibno zmogljivost, zagotovljeno varnost ter edinstven užitek v vožnji z rabljenim vozilom Porsche.

Postopek preverjanja rabljenih vozil Porsche je zelo natančen in sistematski. Nam lahko zaupate, kako poteka

Urban Gider: Pri Porscheju se odličnost začne pri osnovah. Postopek pregleda rabljenih vozil v 111 točkah natančno predpisuje tovarna Porsche, pot do vozila s certifikatom Porsche Approved pa se prične s temeljitim preverjanjem njegove dokumentacije in opreme.

Skrbno pregledamo servisno knjigo, v kateri morajo biti potrdila o opravljenih rednih servisih, ki jih je predpisala tovarna. Pri tem so ključnega pomena servisni vpoklici, ki se jih mora udeležiti vsako vozilo, saj z njimi odpravimo vse morebitne pomanjkljivosti. Poleg tega preverimo še, ali so vozilu priložena vsa originalna navodila za uporabo, če so bila ta izdana v fizični obliki. Vozilo mora biti opremljeno tudi s kompletno obvezno in dodatno opremo.

Vsaka podrobnost je pomembna pri ohranjanju visokih Porschejevih standardov. Naslednji korak v postopku preverjanja rabljenih vozil pa je nekoliko bolj tehnološki.

Urban Gider: Tako je. Na njem se srečata naše strokovno znanje in tehnologija. Vozilo priključimo na računalnik, nato pa z zbiranjem podatkov iz več krmilnih enot ugotavljamo točnost prevoženih kilometrov in zgodovino morebitnih zabeleženih napak.

Ne preverjamo pa le tehničnih napak, ki so se morda pojavljale v preteklosti. S telemetrijo ugotavljamo tudi, ali je voznik kdaj preobremenil določene komponente vozila. Pri visokozmogljivih vozilih, kot je Porsche, so pnevmatike zelo pomembne, zato na tem koraku preverimo še pravilnost delovanja sistema za nadzor njihovega tlaka.

Ob tem naj poudarim, da so naši testni računalniki vedno posodobljeni z najnovejšo programsko opremo, zato lahko ugotovimo tudi nekatere nepravilnosti, ki jih z neoriginalnimi sistemi ni mogoče zaznati.

Tehnološka superiornost modelov Porsche pa sega tudi v prostor, kjer se razkošje združuje s funkcionalnostjo. Je tudi notranjost vozila deležna celovitega pregleda?

Urban Gider: Pregled notranjosti je celovit in izjemno natančen, saj le tako lahko zagotovimo, da prav vsak sestavni del izpolnjuje visoke standarde tovarne Porsche. Najprej si ogledamo, ali so vsi notranji elementi kompletni in primerno ohranjeni. Posebno pozornost namenimo varnostnim elementom, kot so aktivacija in deaktivacija zračnih blazin, varnostni pasovi, ključavnice, brisalci in delovanje alarmnega sistema.

Pri Porscheju je zelo pomembno udobje, zato preizkusimo osvetlitev notranjosti, električno upravljanje stekel, klimatizacijo sedežev in druge sisteme. Brezhibno mora delovati tudi infozabavni sistem, pri katerem ugotavljamo, ali pravilno delujejo povezljivost, avdiosistem, navigacija in telefon.

Vrhunska vozna dinamika je zaščitni znak modelov Porsche. Brezhiben stik z vozno podlago je pri športnih vozilih verjetno še bolj pomemben kot pri običajnih.

Urban Gider: Vsekakor. Platišča in pnevmatike so bistvenega pomena za Porschejevo vozno izkušnjo. Prav vsak komplet mora ustrezati strogim tovarniškim standardom varnosti in zmogljivosti. Vsako platišče in pnevmatiko skrbno pregledamo, da bi odkrili morebitne znake poškodb, ob tem pa preverimo ali je tlak v pnevmatikah skladen s predpisanimi vrednostmi.

Vozila Porsche so serijsko opremljena z visokozmogljivimi pnevmatikami priznanih proizvajalcev. Te pnevmatike so prilagojene vsakemu modelu posebej, tovarna Porsche jih odobri šele po zelo zahtevnih testiranjih. Po geometriji in sestavi gume se razlikujejo od običajnih, zato je pomembno, da so vozila opremljena z originalnimi pnevmatikami.

Srce Porschejeve vrhunske zmogljivosti pa se skriva v pogonskem agregatu in podvozju. Kako zagotovite njuno brezhibnost?

Urban Gider: Pri pregledu pogonskega sklopa smo izjemno zahtevni in natančni, tukaj šteje vsaka podrobnost. Krmilni sistem, vzmetenje, zglobe, zavore, menjalnik ter hladilni in izpušni sistem, vse temeljito preverimo. Vsak od teh elementov namreč igra ključno vlogo pri zmogljivosti vozila.

Pri pregledu se ne osredotočamo le na vidne poškodbe delov, pač pa posebno pozornost namenimo tudi njihovemu tesnjenju in pravilni montaži. Tako zagotavljamo brezhibnost delovanja celotnega tehničnega ekosistema.

Vozila Porsche slovijo po svojem brezčasnem dizajnu in dovršeni estetiki, ki tradicionalni oblikovalski duh spretno preslikava v prihodnost. Se posvetite tudi zunanjemu videzu vozil?

Urban Gider: Zunanjost vozila Porsche pripoveduje zgodbo. Naš postopek pregleda zagotavlja, da ta zgodba odraža zavezanost znamke k odličnosti. Da bi odkrili znake morebitnih preteklih popravil, najprej pregledamo karoserijo in platišča, pri tem pa ocenimo tudi strokovnost opravljenega dela.

Posebno pozornost namenimo laku, saj natančno preverimo ali so na njem morebitne poškodbe, kot so udrtine, praske, luknjice od kamenja in razpoke. Pod drobnogled vzamemo tudi svetlobna telesa in stekla, kjer prav tako iščemo pomanjkljivosti.

Za pravilno delovanje pogonskega sklopa in prezračevalnega sistema na tem koraku preverimo tudi prepustnost vseh zračnikov in odtokov vode. Vsak detajl, ne glede na to, kako majhen je, je za nas pomemben.

Porschejev motorni prostor je pravzaprav središče legende Porsche. Kakšnega pregleda je deležen?

Urban Gider: V motornem prostoru se resnično skriva Porschejev duh. Tudi tu je naš pregled temeljit, kot je le mogoče. Spet preverjamo več komponent. Najpomembnejša je zagotovo motor, pri katerem se prepričamo, da pravilno teče in tesni, prav tako pomembno pa je stanje in delovanje elementov, kot so jermenice, jermeni, verige in ventilatorji.


Poleg motorja preverimo še delovanje alternatorja, kompresorja klimatske naprave in mehanizma servo volana, pri hibridnih in električnih modelih pa še baterijski sklop in elektromotorje.

Visokonapetostno baterijo priključimo na testni računalnik, da preverimo njeno trenutno zmogljivost, ki mora za pridobitev Porsche Approved certifikata ustrezati strogim standardom tovarne Porsche.

Tako, kot pri ljudeh, se tudi v avtomobilih življenjska moč pretaka s pomočjo tekočin. Se posvetite tudi tem?

Urban Gider: Seveda, pri pregledu tekočin najprej ugotavljamo ali so skladne s predpisanimi standardi.


Količina in kakovost motornega olja, hladilne tekočine, tekočine za krmilni sistem, zavorne tekočine, tekočine za čiščenje stekel in hidravlične tekočine mora ustrezati predpisom tovarne Porsche. Tako kot ostale komponente v avtomobilu, so tudi tekočine izjemno pomemben del inženirskega znanja in tehnologije.

Zadnji in za vas najbolj vznemirljiv del pregleda pa je testna vožnja. Kako se lotite preizkusa vozila na cesti?

Urban Gider: Testna vožnja je tisti del pregleda, ki se ga najbolj veselimo. Kljub emocijam in strasti do vožnje pa se moramo popolnoma osredotočiti na izkušnjo, ki mora ustrezati izjemno visokim standardom Porschejeve vozne dinamike. Pri preizkušanju avtomobila je največ poudarka seveda na njegovi zmogljivosti. Ta pri rabljenih vozilih s certifikatom Porsche Approved ne sme odstopati od zmogljivosti novih vozil.

Ob testiranju motorja preizkušamo širši pogonski sklop in delovanje menjalnika. Neprekosljiva vozna dinamika je pri nas najvišja prioriteta, zato temeljito preizkusimo vse od zračnega vzmetenja do sistemov za stabilizacijo vozila in aktivnega upravljanja vzmetenja.

Porsche pa ne slovi le po vrhunski zmogljivosti motorjev, pač pa po inovacijah in kakovosti vodi tudi pri zavornih sistemih. Med testno vožnjo natančno preverimo zavorni učinek in sisteme, ki so podrejeni zavornemu sistemu. Posvetimo se tudi preizkušanju vseh asistenčnih tehnologij, kot so tempomat, pomočnik pri parkiranju, pomočnik za ohranjanje voznega pasu in navigacija.

Tudi pri udobju potnikov v naših vozilih pri Porscheju ne poznamo kompromisov. Brezhibno morajo delovati tako sistemi za ogrevanje in hlajenje, kot tudi ventilacija in klimatska naprava. Pozorno prisluhnemo, da bi zaslišali kakršnekoli neželene zvoke ali vibracije, ki se lahko pojavijo med vožnjo.

Vrhunska kakovost že sama po sebi zagotavlja zanesljivost, pa vendar, kaj pa storite, če na vozilu odkrijete pomanjkljivosti?

Urban Gider: Seveda, napake se dogajajo tudi najboljšim. Če med pregledom 111 točk odkrijemo pomanjkljivosti, jih tudi odpravimo. To je nujen pogoj za podelitev garancije Porsche Approved. Pri popravilih in izboljšavah vozil uporabimo izključno originalne dele oziroma dele, ki jih je potrdila tovarna Porsche.

Ko vozilo prestane pregled v 111 točkah mu podelite Garancijo Porsche Approved. Kakšne so prednosti nakupa avtomobila s to garancijo?

Anže Sedej: Garancija Porsche Approved kupcem zagotavlja, da se lahko brezskrbno predajo užitkom za volanom svojega Porscheja. To je podaljšana tovarniška garancija z enakim kritjem kot običajna garancija za nova vozila.

Če lastnik vozila med veljavnostjo garancije na svojem vozilu zazna kakršnokoli težavo, ki ni posledica običajne obrabe, jo odpravimo z zagotovljenim kritjem vseh stroškov dela in uporabljenih originalnih rezervnih delov. Naj se težava pojavi v Sloveniji ali med potovanjem v tujini, garancijo Porsche Approved lahko lastniki zlahka in brez nepotrebnih zapletov uveljavijo v kateremkoli Porschejevem centru ali na pooblaščenem servisu na svetu. Popolnoma brezskrbna bodo tudi daljša potovanja, saj garancija Porsche Approved ni omejena s številom prevoženih kilometrov.

Garancijo Porsche Approved lahko lastniki vozil podaljšajo z rednim servisiranjem na pooblaščenem servisu Porsche. Podaljševanje garancije velja za vozila stara do 15 let in z do 200.000 prevoženimi kilometri.
 
Garancija Porsche Approved je vezana na vozilo, zato se ob prodaji samodejno prenese na novega lastnika. Ker zagotavlja najvišjo možno kakovost, s tem poveča tudi tržno vrednost vozila.
 
Vsem lastnikom vozil z garancijo Porsche Approved, ki se odločijo za prodajo, v Porsche Centru Ljubljana pripravimo atraktivno ponudbo za odkup.

Vse, ki bi radi uresničili svoje sanje, vabim v Porsche Center Ljubljana, na spletu pa si lahko ogledate aktualno zalogo preverjenih rabljenih vozil Porsche.

VIR: Porsche Slovenija
. . .

Editor

Avtor pri si24.news