Kmetijstvo

Odmera nadomestila za kritje stroškov delovanja in vzdrževanja namakalnih in osuševalnih sistemov

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) bo predvidoma danes začela fizičnim in pravnim osebam pošiljati odločbe, v katerih bo odmerila nadomestilo za kritje stroškov vzdrževanja osuševalnih sistemov ter nadomestilo za kritje stroškov delovanja in vzdrževanja namakalnih sistemov v letu 2024 (Odmera nadomestila za melioracije za leto 2024).

. . .
22. 4. 2024

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) bo predvidoma danes začela fizičnim in pravnim osebam pošiljati odločbe, v katerih bo odmerila nadomestilo za kritje stroškov vzdrževanja osuševalnih sistemov ter nadomestilo za kritje stroškov delovanja in vzdrževanja namakalnih sistemov v letu 2024 (Odmera nadomestila za melioracije za leto 2024).
Pravnim osebam (podjetja, župnije, lovske družine, krajevne skupnosti …) in fizičnim osebam s pristopnico bo FURS odločbe vročal elektronsko prek portala eDavki. Več o tem je na voljo na spletni strani FURS.

V Odmero nadomestila za melioracije za leto 2024 je vključenih 218 osuševalnih in namakalnih sistemov, za katere naj bi se za vzdrževanje zbralo okoli 760.000 evrov sredstev. Za osuševalne in namakalne sisteme, ki niso vključeni v odmero za leto 2024, se sredstva ne bodo zbirala. Obveznosti iz naslova Odmera nadomestila za melioracije za leto 2024 morajo zavezanci poravnati v 30 dneh od vročitve odločbe. Ob upoštevanju določbe 85. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) se šteje, da je vročitev odločbe opravljena 15. dan od dneva odpreme, ki je navedena na odločbi. Vročitev odločbe, vročene elektronsko prek portala eDavki, je opravljena z dnem, ko zavezanec z elektronskim podpisom vročilnice prevzame dokument. Če dokumenta ne prevzame v 15 dneh od dneva, ko mu je bilo obvestilo poslano prek portala eDavki, velja vročitev za opravljeno z dnem preteka tega roka. Morebitne pritožbe zoper odločbe se vložijo pri pristojnem finančnemu uradu v 15 dneh od vročitve.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je na podlagi svojih zakonskih obveznosti pripravilo Odredbo o določitvi višine nadomestila na hektar za kritje stroškov za vzdrževanje osuševalnih sistemov in delovanje ter vzdrževanje namakalnih sistemov v letu 2024, ki je bila objavljena v Uradnem listu RS, št. 116/2023. Zavezanci za plačilo so po zakonodaji s področja kmetijskih zemljišč lastniki in zakupniki (zakupi, ki so urejeni z odločbo upravne enote in vknjiženi v zemljiški knjigi) kmetijskih zemljišč, in sicer fizične (14.312 zavezancev) in pravne osebe (288 zavezancev), ki se jim nadomestilo odmeri v sorazmerju s površino zemljišč.

V letu 2024 se bodo z zbranimi sredstvi vzdrževali osuševalni in namakalni sistemi v skladu s pripravljenimi programi vzdrževanja, in sicer v višini razpoložljivih sredstev za posamezen sistem. Podatke za odmero nadomestila za melioracije za leto 2024 so pripravili Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, izvajalec državne javne službe na osuševalnih in namakalnih sistemih, in občine, ki imajo v upravljanju namakalne sisteme. Sredstva od odmere se zbirajo na posebni proračunski postavki MKGP in so ločena po posameznih melioracijskih sistemih.

Za dodatna vprašanja sta zavezancem ob ponedeljkih med 9. in 11. uro na voljo:

  • Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS (telefon: 01 434 11 00, e-pošta: info.skzgrs@gov.si)
  • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (telefon: 01 478 90 59, e-pošta: mkgp.hms@gov.si
. . .

Editor

Avtor pri si24.news