Kultura

Odpiramo Ravnikarjevo knjižnico I Napovedujemo Muzej v skupnosti 2

napovednik dogodkov v muzeju MAO

. . .

RAZSTAVA

Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

je odprta samo še do 19. maja 2024!


V torek, 15. maja 2024, teden dni pred zaključkom razstave, odpiramo Ravnikarjevo knjižnico!

»Ravnikar je bil neverjeten bralec, vedno je imel pri sebi knjigo.«
dr. Aleš Vodopivec

Kakšne knjige je prebiral Edvard Ravnikar, vam bomo pokazali v zadnjem tednu odprtja razstave, ki jo je v MAO pripravil kustos dr. Miloš kosec ob pomoči sokustosinje Susanne Campeotto.

V torek 15. maja 2024, bomo uradno porezali trakove, s katerimi smo zaščitili njegove knjige, ter tako za teden dni odprli Ravnikarjevo knjižnico. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje hranimo Ravnikarjeve knjige, ki smo jih leta 2007 prejeli v dar od Fakultete za arhitekturo, teh je nekaj več kot 400. Lani smo dobili v dar tudi Ravnikarjeve knjige iz arhitekturnega biroja Ambient ter knjige, ki nam jih je podarila  njegova hči Ana Mavko. Ravnikar je bral v petih jezikih! Največ knjig, ki jih boste lahko vzeli v roke je angleških (strokovnih), pa tudi nemških, srbohrvaških, francoskih, slovenskih, in čeških.

Edvard Ravnikar (1907 – 1993) je bil v času povojnega modernizma, od leta 1945 do 1980, ključna osebnost arhitekture v Sloveniji.

Vljudno vabljeni!  Več na povezavi >>
 


NAPOVEDUJEMO

Muzej v skupnosti 2: Skupnostni dogodki

Odprtje: 16. maja 2024, PARK Muzeja za arhitekturo in oblikovanje
 
V parku MAO odpiramo prostor za skupne dogodke, ki temeljijo na medgeneracijskem sodelovanju, povezovanju znanja v skupnosti, vključevanju javnosti in vzajemnem delovanju. Ustanove in posamezniki s srečanji, dogodki in delavnicami preizkušamo domet in učinke skupnega delovanja, predstavljenim socialnim inovacijam pa ponujamo prostor za preizkus v realnosti.

Več o projektu >>

RAZSTAVA V KAPELI

Janez Korošin
Ljudje in krajina: Črno-bele fotografije 1960–2020
21. 3.—19. 5. 2024

Razstava predstavlja najodmevnejša dela priznanega fotografa Janeza Korošina (1935—) in spremlja knjigo Janez Korošin, Ljudje in krajine: Črno-bele fotografije 1960–2020, ki je izšla v sozaložništvu Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter Galerije Photon.

Več na povezavi
Knjiga je naprodaj v MAO trgovini in v spletni trgovini.

Oprti poziv za poletno šolo na Portugalskem se izteče v nedeljo, 12 maja!

Študenti oblikovanja, arhitekture in obrti, sveži diplomanti in magistranti, vabljeni k prijavi na poletno šolo pletenja košar v mestu  Loulé na Portugalskem, ki jo organizira Passa Ao Futuro, partner platforme MADE IN.

Več na povezavi >>


AUDIO - VIDEO VODSTVA
po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

Predstavitveni audio-video filmi so razdeljeni v štiri sklope:

Uvod
Kabinet
Spomenik
Hiša
Mesto

Kustos: dr. Miloš Kosec I Snemalec in montažer: Luka Karlin

ČESTITAMO!

Muzej za arhitekturo in oblikovanje je na enajstem bienalu slovenskega oblikovanja Brumen prejel dve nagradi:
* za odlično slovensko oblikovanje v kategoriji publikacije za katalog razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita, ki so ga oblikovali Anja Delbello, Aljaž Vesel (AA),
* posebno omembo za zasnovo razstavne postavitve BIO 27 Supervernakularno, avtorjev Medprostor (Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Katarina Čakš, Teja Gorjup), Studio Kruh (Gašper Uršič, Gregor Makovec) in Studio AA (Aljaž Vesel).

Knjiga je naprodaj v MAO trgovini.
ODPRTI POZIV
SEATS OF UNDERSTANDING
15. mednarodni natečaj sodobnega oblikovanja Trieste Contemporanea

Rok za prijave: 12. maj 2024

Posvečen je Evropski prestolnici kulture GO! 2025 - Evropska prestolnica kulture Nova Gorica-Gorica 2025 in k sodelovanju vabi oblikovalce uličnega pohištva.

Več o pozivu in pravilih sodelovanja

VIR: MAO
. . .

Editor

Avtor pri si24.news