Kultura

Odprtja razstave Silva Lapidea - 15. 12. 2023

vabilo

. . .
Silva Lapidea
Čezmejno sodobno kiparstvo
Muzej Sv. Klare/Museo di Santa Chiara, Gorica 
15. 12. 2023– 17. 3. 2024

Sodelujoči umetniki: Vittorio Balcone, Edi Carrer, Stefano Comelli, Paolo Figar, Arianna Gasperina, Boštjan Kavčič, Vasja Kavčič, Damjan Komel, Anja Kranjc, Roberto Kusterle, Roberto Merotto, Claudio Mrakic, Roberto Nanut, Negovan Nemec, Vladimir Makuc, Giovanni Pacor, Nedeljko Pečanac, Zmago Posega, Gorazd Prinčič, Angelo Simonetti, Nika Šimac, Robin Soave, Franco Spano’, Lara Steffe, Enzo Valentinuz, Ana Žerjal

Kuratorka: Emanuela Uccello
Sokuratorka: Pavla Jarc

Odprtje prve obširne pregledne razstave, ki z različnih zornih kotov osvetljuje kiparsko produkcijo goriških kipark in kiparjev z obeh strani meje, bo v petek, 15. decembra 2023, ob 18. uri.  Umetnike in koncept bosta predstavili kuratorka Emanuela Uccello s sokuratorko Pavlo Jarc.
 
Silva Lapidea je oksimoron, ki evocira kamniti gozd, zasnovan s kiparskimi deli na Goriškem delujočih sodobnih ustvarjalcev. Ti se predstavljajo v Muzeju Santa Chiara, ki v sebi še vedno skriva sledi nekdanjega samostanskega kompleksa. Razstava je zamisel kuratorke Emanuele Uccello, ki je s sokuratorko Pavlo Jarc avtorica tega čezmejnega razstavnega projekta. Le-ta je nastal na pobudo Občine Gorica, ki z Mestno občino Nova Gorica polno sodeluje prek Kulturnega doma Nova Gorica in Mestne galerije Nova Gorica. Razstava je vključena v program približevanja Nove Gorice in Gorice k Evropski prestolnici kulture 2025 ter prinaša vpogled v stvaritve štiriindvajsetih italijanskih in slovenskih kipark in kiparjev, ki svoja kiparska hotenja udejanjajo v tradicionalnih naravnih materialih, bodisi v lesu bodisi v kamnu. Italijanski ustvarjalci so bili izbrani skupaj s kulturnim društvom za sodobne umetnosti Prologo iz Gorice, ki sodeluje pri projektu.
 
Gre za prvo obširno pregledno razstavo, ki z različnih zornih kotov osvetljuje kiparsko produkcijo v tem čezmejnem prostoru. Poleg še živečih avtorjev, ki odpirajo različne vidike kiparske umetnosti in vzpostavljajo svojevrsten dialog skozi raznolike likovne izpovedi, sloge in tehnike – od bolj ekspresionistične neofiguralike do konceptualističnih zasnov in lirične abstrakcije –, se z vsem dolžnim spoštovanjem spominjamo tudi nekaterih prezgodaj umrlih italijanskih in slovenskih kiparjev z Goriškega, ki so pustili pomembno sled v zgodovini umetnosti in tistih, ki še niso bili dovolj ovrednoteni. Razstava vključuje še umetniško fotografijo, motivno vezano na les in kamen, ki je nastala specifično prav za potrebe tega projekta.
 
V času trajanja razstavnega projekta se bodo v muzeju in na drugih prizoriščih zvrstile številne aktivnosti: vodeni ogledi s kuratorkama in srečanja z umetniki, izobraževalne delavnice za šole, pogovori na temo čezmejnega sodobnega kiparstva, predstave sodobnega plesa, vodeni izleti po gozdovih in kamnolomih s poudarkom na lokalni enologiji.

VIR: KDNG
. . .

Editor

Avtor pri si24.news