Avtomobilizem

Opel predstavlja osupljivo novo generacijo SUV-ja - Grandland

Eleganten in dinamičen, prostoren in vsestranski s povsem elektrificiranim pogonskim sklopom – to je novi Opel Grandland, ki ga je danes predstavil proizvajalec avtomobilov iz Rüsselsheima.

. . .
Od koncepta do resničnosti: novi Grandland je prevzel številne oblikovne značilnosti študije  Opel Experimental 

Nemška energija: zasnovan, razvit in izdelan v Nemčiji  

BEV že ob rojstvu: vrhunski Oplov SUV na novi platformi STLA Medium  Električna svoboda: Grandland Electric je opremljen z novo ploščato zasnovo paketa  baterijskih celic in bo omogočal doseg do približno 700 kilometrov (po WLTP1) Svetle inovacije: novi sistem Intelli-Lux Pixel HD z več kot 50.000 elementi Zelene inovacije: oblazinjenje notranjosti iz recikliranih plastenk PET  Prilagodljive možnosti shranjevanja: več kot 35 litrov prostora v predalih za shranjevanje  v notranjosti, vključno s polprosojnim predalom Pixel Box  


Rüsselsheim. Eleganten in dinamičen, prostoren in vsestranski s povsem elektrificiranim  pogonskim sklopom – to je novi Opel Grandland, ki ga je danes predstavil proizvajalec  avtomobilov iz Rüsselsheima. Novinec prinaša številne oblikovne značilnosti, ki smo jih prvič  videli s konceptom Opel Experimental in so zdaj prvič zaživele s serijskim modelom. Med temi  značilnostmi so 3D Vizor z osvetljenim bliskom v emblemu, ki je ponosno nameščen v sredini,  in stalno osvetljeni napis ‘OPEL’ na zadnjem delu. Nadaljnji poudarki vključujejo sistem  osvetlitve Intelli-Lux Pixel HD z več kot 50.000 posameznimi elementi, platformo STLA  Medium, ki je povsem prilagojena baterijskim električnim vozilom (BEV), in novo ploščato  zasnovo paketa baterijskih celic, ki omogoča uporabo baterij s kapaciteto do 98 kWh. Z njo  lahko Grandland Electric brez lokalnih emisij prevozi do približno 700 kilometrov (po WLTP1).  

Novi Grandland je mejnik za znamko Opel. Z njim je zdaj vsak Opel brez izjeme na voljo tudi  z električnim pogonom. To je velik korak v naši električni ofenzivi. Novi Grandland je bil  zasnovan in razvit v Rüsselsheimu, izdelovali pa ga bodo v Eisenachu. Sorodstvo s konceptom  Opel Experimental je takoj opazno, saj prinaša inovacije, ki smo jih prvič videli prav s tem  

1 Predhodni podatki o dosegu so bili določen v skladu z metodologijo za preskusni postopek WLTP (R (ES) št.  715/2007, R (EU) št. 2017/1151). V vsakdanjih razmerah se lahko dejanski doseg razlikuje in je odvisen od  različnih dejavnikov, zlasti od načina vožnje, značilnosti poti, zunanje temperature, uporabe ogrevanja in  klimatske naprave ter predhodnega ogrevanja oziroma hlajenja vozila. Vozilo še ni na voljo. Z izjemnim konceptnim vozilom. Novi Grandland bo tako okrepil naš položaj v pomembnem  segmentu C-SUV,” je povedal izvršni direktor družbe Opel, Florian Huettl. 

Platforma, že v osnovi namenjena baterijskim električnim vozilom (BEV), omogoča  električni doseg do približno 700 km (po WLTP1) 

Naslednja generacija Grandlanda je Oplov velik korak v zagotavljanju še večje privlačnosti  električne mobilnosti. To je prvi Opel, ki uporablja platformo Stellantis STLA Medium za  baterijska električna vozila (BEV). Zahvaljujoč novi arhitekturi, novi ploski bateriji s kapaciteto  do 98 kWh, elektromotorju nove generacije in energijsko varčnim funkcijam, kot je toplotna  črpalka, bo novi Grandland Electric prepričal z električnim dosegom brez lokalnih emisij do  približno 700 kilometrov po standardu WLTP.1 Obenem je zagotovljeno, da so lahko vaši  postanki za polnjenje kratki – baterija se lahko napolni do 80% v približno 26 minutah. 

3D Vizor, osvetljeni blisk, tehnologija Edge Light in Intelli-Lux Pixel Matrix HD 

Nova osnova je oblikovalcem omogočila tudi večjo svobodo in že na prvi pogled je vidna  impresivna drža novega Grandlanda. V primerjavi s predhodnikom je zrasel za 173 mm v  dolžino, 19 mm v višino in 64 mm v širino (dolžina: 4650 mm; širina: 1905 mm; višina: 1660  mm) in deluje zelo samozavestno. V kombinaciji z do 50,8-centimetrskimi (20-palčnimi)  platišči iz lahkih kovin se drzno in udobno uvršča na vrh Oplove ponudbe SUV-jev. Dodatno  grandioznost mu zagotavlja nova izvedba značilnega obraza Oplove znamke: 3D Vizor. Ta  element je združen z osvetljenim Oplovim bliskom, ki je s tehnologijo Edge Light še bolj  poudarjen. Novi Grandland vključuje obliko ‘Oplovega kompasa’, ki jo je predstavil konceptni  Experimental. Navpični sredinski pregib in vodoravno potekajoči Vizor se sekata z  ‘elektrificiranim bliskom’ v sredini presečišča. 

Novi osvetljeni logo spremlja še ena svetlobna inovacija inženirjev iz Rüsselsheima – vrhunski  žarometi Intelli-Lux Pixel Matrix HD. Sistem ponuja več kot 50.000 elementov (natančneje  51.200, po 25.600 na vsaki strani) za porazdelitev svetlobe z visoko ločljivostjo in je prvič na  voljo s tem Oplovim novincem. Glede na razmere v prometu kamera zazna predmete, ki se  približujejo ali so pred vozilom, žarometi Intelli-Lux Pixel Matrix HD pa jih ‘izrežejo’ iz  osvetlitve še natančneje kot standardne tehnologije matričnih žarometov ter zagotavljajo  veliko svetlejši in homogen svetlobni vzorec – brez slepljenja drugih udeležencev v prometu. Poleg tega nove animacije za dobrodošlico in slovo z grafičnimi projekcijami pred vozilom  zagotavljajo vpogled v prihodnost. 

Z ‘lebdečo’ streho v drugi barvi in kontrastnimi oblogami je Grandland vizualno raztegnjen in  očara z elegantnim videzom. Celotna oblika karoserije je urejena in strukturirana, hkrati pa  ostaja tekoča in organska. Ostre linije obodov koles potekajo čez vozilo in pomagajo vizualno  potisniti kolesa navzven. To dopolnjuje robustnost elementov z oblogami ob kolesih in na  spodnjem delu karoserije. Dolga medosna razdalja 2784 mm in strma prtljažna vrata  poudarjajo večjo prostornost kabine in prtljažnika. Zadnje sedeže je možno zložiti v razmerju  40/20/40 in tako ustvariti do 1641 litrov prtljažnega prostora. 

Na zadnjem delu je značilen svetlobni podpis s kompasom, ki prvič vključuje osvetljen napis  ‘OPEL’, kar je še ena novost. V skladu z Oplovim pristopom Greenovation (zelene inovacije),  ki si prizadeva za varčno uporabo vseh virov, povezanih z avtomobili, ime modela ni več  izpisano s kromiranimi črkami, temveč je sredinsko vtisnjeno v prtljažna vrata. 

Prostorna notranjost s 40,64-cm (16”) sredinskim zaslonom, sedeži AGR in pametnimi  rešitvami za shranjevanje 

V notranjosti novega Grandlanda potnike pričakujejo še bolj drzni in čisti elementi v  kombinaciji s toplim in privlačnim ambientom. Zasnova notranjosti arhitekturno poudarja  vodoravno temo z linijami, ki potekajo prek armaturne plošče do vrat, kar povečuje občutek  širine in prostornosti, medtem ko nekoliko k vozniku usmerjeni sredinski zaslon z diagonalo  40,64 cm (16”) in visoka sredinska konzola ustvarjata športen občutek. Za volanskim obročem  je diskreten širok in popolnoma digitalen prikazovalnik bistvenih informacij, ki vozniku  omogoča, da se osredotoči na uživanje v vožnji, in v kombinaciji s projekcijskim zaslonom  Intelli-HUD poskrbi, da mu ni treba umikati pogleda s ceste. Voznik ima tudi možnost, da ročno  ali samodejno aktivira način Pure Mode (očiščen prikaz informacij). Ta zmanjša količino  informacij na voznikovem informacijskem prikazovalniku, projekcijskem zaslonu in  sredinskem zaslonu ter poskrbi za še manjše odvračanje pozornosti pri vožnji ponoči ali v  dežju. V skladu z značilno Oplovo tradicijo lahko pogosto uporabljene nastavitve, na primer  nastavitve klimatske naprave, intuitivno upravljate tudi z nekaj preostalimi fizičnimi gumbi. 

Stranske prezračevalne šobe so vgrajene v vrata, kar vizualno poudari širino armaturne  plošče. Zgornji del armaturne plošče ima čudovit tehnični videz in je estetsko razdeljen v dve strukturi površine, kar poudari splošni ton oblikovanja. Pod njo je ‘Edge Light’, ki z enako  tehnologijo zrcali motiv, kot ga uvaja Vizor: barvni in svetlobni podpisi so natančno  uporabljeni in se prelivajo s posredno ambientalno svetlobo zaslonov in vstavkov v vratih.  Sredinski del armaturne plošče je oblazinjen z blagom in vizualno prehaja v vrata, kar ustvarja  privlačen in na otip prijeten kokpit.  

Notranjost zagotavlja izjemno zanimivo vozniško izkušnjo: Oplovi ergonomski sedeži AGR  uživajo sloves s številnimi nagradami in novi Grandland nadaljuje to dolgoletno tradicijo.  Sedeži s certifikatom AGR (Aktion Gesunder Rücken e. V. – Akcija za zdrav hrbet), uvajajo novo  funkcijo za še večje udobje: aktivne stranske blazine. Ta funkcija z dvema pnevmatskima  žepoma v stranskih delih naslonjala izdatno izboljša nastavitev bočne opore in udobja.  Voznikov sedež omogoča tudi prezračevanje in masažo. Medtem imajo potniki na zadnjih  sedežih v primerjavi s predhodnikom 20 mm več prostora za noge. Prednja sedeža sta  opremljena s serijsko patentirano funkcijo Intelli-Seat – posebna reža zmanjšuje pritisk na  trtico in zagotavlja izjemno udobje tudi med dolgimi vožnjami po avtocesti. Pa še to: vse  tkanine v notranjosti so 100-odstotno reciklirane! 

Grandland je družinsko vozilo, zato so oblikovalci in inženirji namenili posebno pozornost  vsestranskosti notranjosti. Cilj ni bil le zagotoviti številne odlagalne prostore, temveč tudi  poiskati inovativne rešitve, ki bi uporabnikom olajšale življenje in hkrati izboljšale udobje in  počutje. Vrhunec teh pametnih rešitev predstavlja Pixel Box. Ta element z osvetljenim  prosojnim steklom in oblazinjenjem iz blaga ne povečuje le vizualne privlačnosti konzole,  temveč je tudi zelo funkcionalen. Za steklom je nameščen brezžični polnilnik za pametne  telefone, tako da je mogoče naprave polniti, medtem ko so varno shranjene. Stalna vidnost  pametnega telefona pripomore tudi k temu, da ga ob odhodu iz Grandlanda ne pozabimo v  vozilu. Novi Grandland ponuja skupno več kot 35 litrov notranjih odlagalnih prostorov – od  Pixel Boxa do žepov za telefon v naslonjalih prednjih sedežev in velikega odlagalnega prostora  pod sredinsko konzolo, v katerem je tudi 12-voltna vtičnica. 

Alternativni pogoni, tehnologija s prilagajanjem sile blaženja glede na frekvenco gibanja in  nabor sistemov za pomoč vozniku 

V popolnoma elektrificirani ponudbi pogonov bodo pravo možnost zase našli tudi kupci, ki se  ne odločajo za povsem električno različico in imajo raje druge pogonske sklope. Novi  Grandland Plug-in Hybrid z dosegom do 85 km brez lokalnih emisij (WLTP1) in Grandland Hybrid z 48-voltno tehnologijo ponujata nadaljnje zanimive rešitve, ki zagotavljajo uživanje v  vožnji ter hkrati zmanjšujejo porabo in emisije CO2. 

Čeprav Grandland zmanjšuje emisije, se zato ne odreka dinamični in udobni vožnji. To  omogoča podvozje s posebnimi blažilniki s prilagajanjem sile blaženja glede na frekvenco  gibanja (frequency selective damping). Ta edinstvena tehnologija ustvarja drugi hidravlični  krogotok v komori blažilnika, ki silo blaženja mehansko prilagaja glede na frekvenco gibanja.  Glede na situacijo, stanje cestne površine in način vožnje omogoča različne značilnosti  blaženja za udobno ‘drsenje’ pri visokih frekvencah – pri kratkih sunkih, kot so trki ob tlakovce  ali v pokrov jaška – ter za športno-ambiciozni način vožnje z neposrednejšim stikom s cesto  pri nizkih frekvencah gibanja. Grandland se še hitreje in bolj neposredno odziva na vsak  voznikov ukaz in, kot je značilno za Opel, ostaja stabilen pri zaviranju, zavijanju in pri visokih  hitrostih na avtocesti. Oplov DNK je dodatno poudarjen s posebnimi nastavitvami vzmeti,  prečnega stabilizatorja, krmiljenja in sistema ESC. 

Privlačno ponudbo Oplovega novega vrhunskega SUV-ja dopolnjuje širok nabor sistemov za  pomoč vozniku, vključno s samodejnim regulatorjem hitrosti s funkcijo ‘Stop & Go’,  razširjenim prepoznavanjem prometnih znakov, inteligentnim prilagajanjem hitrosti in  sistemom zaviranja v primeru trčenja, ki pomaga preprečiti sekundarno trčenje – vsi so del  serijske opreme. Za doplačilo je na voljo tudi sistem Intelli-Drive 2.0, ki združuje številne  elektronske pomočnike in jih kombinira s polavtomatsko asistenco za menjavo voznega pasu  in prilagajanjem priporočeni hitrosti. Če je ciljni vozni pas prost, asistent z majhnimi gibi  volana usmeri Grandlanda na želeni vozni pas. Prilagajanje priporočeni hitrosti poskrbi, da se  – če voznik to potrdi – hitrost vozila prilagaja trenutno veljavni omejitvi in se ustrezno zmanjša  oziroma poveča do te omejitve. Poleg senzorjev sistem Intelli-Drive 2.0 uporablja tudi  brezžično dostopne informacije omrežja oziroma spleta. Parkiranje in manevriranje olajšajo  parkirni senzorji spredaj in zadaj, vzvratna kamera s funkcijo samodejnega čiščenja in 360- stopinjska kamera Intelli-Vision. 

Novi Grandland je s svojo najsodobnejšo novo platformo in inovativnimi novimi tehnologijami  v kombinaciji s številnimi oblikovnimi značilnostmi, ki smo jih prvič videli na konceptnem  vozilu Opel Experimental, umeščen na čelo Oplove ponudbe SUV-jev, hkrati pa prinaša novo  raven povsem električne svobode v Oplovo strategijo elektrifikacije. 

O AW SLO Distribution d. o. o. 
AW SLO DIstribution d. o. o. je hčerinsko podjetje AW OPL Distribution Kft. s sedežem na Madžarskem,  ki se že 30 let ukvarja z avtomobilskim poslom v srednji in vzhodni Evropi. Decembra 2020 je podjetje  postalo veleprodajni uvoznik za vozila Opel v Sloveniji in v ospredje postavlja tako partnerje kot  stranke. Verjame v prvovrstne storitve skozi učinkovit poslovni model z agilnimi odločitvami in  osredotočenostjo na vsako posamezno stranko. V podjetju AW SLO Distribution d. o. o. smo zavezani  k rasti in razvoju, ter dolgoročnemu uspešnemu poslovanju Opla in skrbi za blagovno znamko v  Sloveniji tudi v prihodnje.

VIR: AW SLO
. . .

Editor

Avtor pri si24.news