Splošno

PREMIERA NOVEGA POLJSKEGA HBO DOKUMENTARNEGA FILMA „POLJSKE MOLITVE“

Novi poljski HBO Original dokumentarni film „Poljske molitve“ (Polish Prayers) je od danes dostopen na HBO Max streaming platformi.

. . .
Novi poljski HBO Original dokumentarni film „Poljske molitve“ (Polish Prayers) je od danes dostopen na HBO Max streaming platformi.

Mladi Antek je tradicionalni katolik konzervativnih nazorov, toda ko se zaljubi začne preizpraševati svoja prepričanja – najprej prepoved spolnih odnosov pred poroko in na koncu sam obstoj boga. Odraščal je v desničarski družini na Poljskem. Nacionalizem in celibat sta ves njegov svet.

Režiserka Hanka Nobis in njena ekipa sta njega, njegove prijatelje in družino spremljali več let. Vidi, kako Antek uživa v vse večji moči znotraj Bratstva, majhne skupine enakomislečih, in kako se pojavijo dvomi na poti, ki jo je izbral.

„Namen je bil posneti film, ki bi prikazal številne obraze desnega radikalizma in podajal informacije z odprtim srcem. Prvi korak k spremembi je razumevanje in če obe strani še naprej širita poenostavljeno zgodbo o drugi, lahko spremembe ne bo še zelo dolgo,“ je povedala režiserka Hanka Nobis.

"Film pripoveduje skozi življenje mladeniča, ki je na poti, da postane vodja ultrakonzervativne katoliške skupine imenovane Bratstvo. V trenutku, ko je pred napredovanjem, se začne spraševati o moralnih načelih, za katere se je leta boril. Ko sem spoznala Anteka, mi je bilo jasno, da ga boli in da je globoko v sebi zelo občutljiv človek. To se je odločil skrivati, ločil se je od svojih čustev in sledil pravilom, ki jih je glede vere postavila njegova družina, posebno arhetipski pogled na moškost. Ko se pridruži Bratstvu, postanejo njegovi pogledi še radikalnejši, dokler se ne zgodi travmatičen osebni dogodek – njegova starša se razideta. Antek je potreboval dolgo, da je to sprejel. Dolgo smo snemali in s svojimi liki sem se spoprijateljila. Hvaležna sem, da jim je njihov razvoj omogočil, da so se mi odprli. Bila sem z njim, ko je spoznal ženske, ki so ga spremljale na njegovem popotovanju, in bili smo skupaj v mnogih situacijah, ko je okleval glede Bratstva,“ je dodala Nobisova.

VIR: WBD
. . .

Editor

Avtor pri si24.news