Splošno

Raiven s skladbo Veronika v finale izbora za Pesem Evrovizije

Raiven se je s skladbo Veronika uvrstila v finale izbora za Pesem Evrovizije. Zanjo bomo znova držali pesti v soboto, 11. maja. Spremljajte neposredni prenos velikega finala na TV SLO 1, rtvslo.si in na Valu 202.

. . .
Raiven se je s skladbo Veronika uvrstila v finale izbora za Pesem Evrovizije. Zanjo bomo znova držali pesti v soboto, 11. maja. Spremljajte neposredni prenos velikega finala na TV SLO 1, rtvslo.si in na Valu 202.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
7. maj 2024 ob 23.16
Televizija Slovenija


Foto: Sarah Louise Bennett/EBU

Slovenska predstavnica je nocoj v prvem predizboru uspešno nastopila in se s skladbo Veronika uvrstila v finale izbora za Pesem Evrovizije. Finale izbora bo v soboto, 11. maja, ob 21.00. Neposredni prenos bodo lahko gledalci, poslušalci in spletni uporabniki spremljali na TV SLO 1, Valu 202 in na rtvslo.si. Pred tem pa vabimo k ogledu drugega predizbora, ki bo v četrtek, 9. maja, ob 21.00 na TV SLO 2 in na rtvslo.si.

Raiven se nastopa na velikem, finalnem odru že veseli: »Navdušena sem nad evrovizijsko izkušnjo. Gre res sicer samo za en televizijski nastop, a v najbolj gledanem televizijskem šovu v Evropi, ki zaradi odmevnosti prinaša dodatno odgovornost. Zahvalila bi se celotni ekipi za odlično izvedbo nocojšnjega nastopa. V njem se odražata večmesečno delo in trud. A pri tem sem neskončno uživala. Obljubim, da bomo tudi v finalu naredi vse, da bo nastop takšen, kot mora biti.«



Foto: Alma Bengtsson/EBU

Raiven, ki pred samim nastopom ni skrivala, da se na odru počuti odlično in da se nastopa veseli, je Veroniko predstavila suvereno in vokalno dovršeno, atmosfero mističnosti pa je dodatno potencirala megla in gibalna ekspresija naše sirene in plesalcev, članov baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana, pod koreografsko taktirko Lukasa Zuschlaga.

Mezzosopranistka, avtorica in harfistka je zgodbo Veronike na največjem glasbeno-televizijskem spektaklu poustvarila skupaj z Lukasom Baremanom, Marin Ino, Filippom Joriom, Matteom Morettom in Matejo Železnik. Vizualno pripoved je Raiven nakazala že ob predstavitvi skladbe in z njo postavila temelj za veliki evrovizijski oder.

Nastop so sooblikovali režiser Nejc Levstik, oblikovalec luči Črt Birsa in oblikovalec vsebin za LED zaslone Žiga Radulj, za končno zvočno podobo pa je poskrbel soavtor skladbe in producent Martin Bezjak. Za kostum in stilsko podobo je poskrbela AEMONA, za ličenje Nina Burazor. Evrovizijsko razglednico, ki smo si jo ogledali pred nastopom, je Raiven pred časom posnela v Celju. Raiven je glasbo za skladbo Veronika ustvarila s Petrom Khoojem, Martinom Bezjakom, Danilom Kapelom in Bojanom Cvjetićaninom, pod besedilo pa poleg Raiven podpisujeta še Klavdija Kopina in Bojan Cvjetićanin.



Foto: Sarah Louise Bennett/EBU

Raiven je v svojem evrovizijskem ciklu “Veroniko” popeljala po Evropi in povezala evrovizijsko družino s sloganom “Jaz sem, ti si - Veronika,” ki so ga obiskovalci predevrovizijskih koncertov glasno prepevali v Madridu, Barceloni, Londonu, Amsterdamu in Stockholmu.

Drugi predizbor in finale Pesmi Evrovizije

V nocojšnjem prvem predizboru se je za vstop v finale potegovalo 15 predstavnikov. Kot deveta po vrsti se je predstavila Slovenija, ob njej pa tudi Ciper, Srbija, Litva, Irska, Ukrajina, Poljska, Hrvaška, Islandija, Finska, Moldavija, Azerbajdžan, Avstralija, Portugalska in Luksemburg. V finale so se nocoj poleg Slovenije uvrstile še Srbija, Portugalska, Ukrajina, Litva, Finska, Ciper, Hrvaška, Irska, Luksemburg.

V drugem predizboru, ki bo v četrtek, 9. maja, se bo predstavilo 16 držav: Malta, Albanija, Grčija, Švica, Češka, Avstrija, Danska, Armenija, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška in Nizozemska. V neposrednem prenosu ga lahko gledalci spremljajo ob 21.00 na TV SLO 2 in rtvslo.si.

Finale izbora za Pesem Evrovizije pa bo v soboto, 11. maja, ob 21.00. Neposreden prenos dogodka bo na TV SLO 1, Valu 202 in na rtvslo.si.

V finale se bo uvrstilo deset najboljših držav iz vsakega predizbora. V finalu se bo predstavilo 26 skladb, saj imajo Italija, Nemčija, Francija, Velika Britanija in Španija (kot »velikih pet držav«) ter Švedska (kot lanskoletna zmagovalka) že zagotovljeno mesto v njem.
. . .

Editor

Avtor pri si24.news