Tehnologija

Slovenski Dewesoft zagotovil merilne sisteme za razvoj prve evropske rakete Ariane 6

Naslednji torek se obeta prelomni trenutek za raziskovanje vesolja: Evropska vesoljska agencija (ESA) pripravlja izstrelitev rakete Ariane 6. Dewesoft s svojo merilno opremo sodeluje pri tem zgodovinskem projektu.

. . .
Naslednji torek se obeta prelomni trenutek za raziskovanje vesolja: Evropska vesoljska agencija (ESA) pripravlja izstrelitev rakete Ariane 6. Dewesoft s svojo merilno opremo sodeluje pri tem zgodovinskem projektu. Oprema je nameščena na samem izstrelišču, v nadzornem centru pa uporabljajo programsko opremo DewesoftX, ki zajema, dekodira in prikazuje telemetrijske podatke. Evropa bo s tem pridobila avtonomen dostop do vesolja, razvoj rakete pa je stal okoli 4,5 milijarde evrov. 


Matic Lebar, Dewesoft projektni vodja: »Z Eso sodelujemo že več let pri različnih projektih. Za raketo Ariane 6 smo zagotovili merilno opremo za testiranje potisnikov. Razvoj motorjev je trajal več let, sprva so uporabljali merilne sisteme drugih proizvajalcev, ki pa so jih nadgrajevali z našimi in jih nato dokončno popolnoma zamenjali z Dewesoftovimi sistemi. Opravili so več testiranj, vsak tak test stane ogromno denarja in zelo pomembno je bilo, da se ne izgubi noben podatek, kar je nam in naši opremi tudi uspelo.” 

Dewesoft merilna oprema meri analogne in digitalne vhodne signale pospeškov, tlakov, raztezkov materiala, vibracij, temperature in mnoge druge parametre, katerih zajemanje in obvladovanje sta ključna za uspešno izstrelitev rakete. "Rocket science oziroma raketna znanost" ni brez razloga sopomenka visoke zahtevnosti.


Pri ESI so za testiranje raketnega motorja uporabili Dewesoft merilni sistem SIRIUS in KRYPTON. Gre za merilne inštrumente, ki omogočajo meritve praktično vseh fizikalnih veličin, visoke  frekvence vzorčenja in zajem podatkov v najzahtevnejših okoljskih razmerah. Dewesoft merilni sistemi so nameščeni tudi na izstrelitveni ploščadi v Francoski Gvajani - s tem se pridobiva podatke ob sami izstrelitvi rakete. 

Novo generacijo raket so pri ESI razvili, da bo bolj prilagodljiva in cenejša od predhodnice ter bo tako omogočala več izstrelitev na leto – pričakujejo, da bodo izstrelili od šest do 12 raket Ariane 6 letno. Esina najmočnejša raketa doslej bo poletela z evropskega vesoljskega izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani 9. julija ob 15. uri po lokalnem času oziroma ob 20. uri po srednjeevropskem.

Dewesoftovi merilni sistemi v zgodovinskem ESA programu igrajo pomembno vlogo za uspešno izstrelitev rakete Ariane 6 in posledično prispevajo pri uspešnosti celotnega evropskega vesoljskega programa.

VIR: Dewesoft
. . .

Editor

Avtor pri si24.news