Splošno

STA novice / Na skupščini Skupnosti občin Slovenije tudi o predlogu zakona o financiranju občin

Skupščina Skupnosti občin Slovenije (SOS) je danes med drugim opravila razpravo na temo predloga zakona o financiranju občin. Člani so podprli tudi pobudo za vložitev ustavne presoje zakonodaje, ki se nanaša na plače občinskih funkcionarjev.

. . .
četrtek, 25.4.2024
Lukovica, 25. aprila (STA) - Skupščina Skupnosti občin Slovenije (SOS) je danes med drugim opravila razpravo na temo predloga zakona o financiranju občin. Člani so podprli tudi pobudo za vložitev ustavne presoje zakonodaje, ki se nanaša na plače občinskih funkcionarjev. To bo formalno vložila skupnost občin v tednu po 1. maju, so sporočili iz skupnosti občin.
Člani skupščine SOS so se seznanili z novim predlogom sprememb zakona o financiranju občin. Župani so podprli rešitev v predlogu, po kateri bi bila možna izdaja občinskih obveznic. Prav tako se jim zdi dvig meje možnega zadolževanja iz 10 odstotkov na 15 odstotkov smiseln, glede na to, da zadolževanje občin za investicije ni problematično in je vsesplošno nizko, v primerjavi z državo, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Prav tako je na podlagi lanskoletnih pogajanj za višino povprečnine ministrstvo za finance povzelo dogovorjeno rešitev glede financiranja občin. Tako bi za lokalne skupnosti odslej veljalo, da jim ob 54 odstotkih vplačane dohodnine pripada dodatnih 1,2 odstotka dohodnine za odpravo nesorazmerjih pri pokrivanju stroškov za izvajanje zakonskih nalog. Dodatna sredstva iz dohodnine bi se občinam razdelila sorazmerno glede na višino njihovih tekočih stroškov in tekočih transferjev vseh občin," so navedli.

Skupščina SOS pa po drugi strani zavrača spremembe kazalnikov razvitosti občin, čeprav so mnogi veljavni kazalniki razvitosti preživeti in neustrezni, saj ministrstvo po navedbah SOS tega ni komuniciralo z občinami in ni predstavilo razlik med trenutnim in novim načinom. Ostro pa tudi nasprotujejo določitvi zgornje meje sofinanciranja delovanja skupnih občinskih uprav.

Nasprotovanje so izrazili tudi rešitvam, ki se obetajo pri financiranju občin s pripadniki romske skupnosti, na podlagi katerih se spreminja izračun, višina financiranja, nameni porabe ter poročanje v povezavi z dodatnimi sredstvi k primerni porabi občin, v katerih živi romska skupnost. S strani lokalnih skupnosti župani zaznavajo zgolj namen popolne kontrole nad nameni, višino ter porabo dodeljenih državnih sredstev, kar je glede na avtonomijo lokalne samouprave po njihovem prepričanju popolnoma nedopustno.

Članstvo SOS je razpravljalo in podprlo tudi pobudo za vložitev ustavne presoje zakonodaje, ki se nanaša na plače občinskih funkcionarjev, ne glede na trenutni postopek usklajevanja plač v javnem sektorju. V SOS so prepričani, da je zakonodajalec župane ter podžupane postavil v neenak položaj s funkcionarji sodne, izvršilne in zakonodajne veje oblasti in s tem nedopustno posegel v pravico svobodnega opravljanja funkcije.

VIR: TAX FIN LEX
. . .

Editor

Avtor pri si24.news