Lokalno

Urbani sprehod Jane's Walk za povezovanje Celjank in Celjanov z mestom

V Celju bomo tudi letos organizirali urbani sprehod Jane's Walk. 13. urbani sprehod po našem mestu bo vodil arhitekt Tim Jevšenak, namenjen pa bo spoznavanju in odkrivanju manj znanih prostorskih in arhitekturnih stvaritev povojnega modernizma, ko je Celje doživelo veliko industrijsko in urbanistično ekspanzijo.

. . .
Celje, 7. maj 2024 - V Celju bomo tudi letos organizirali urbani sprehod Jane's Walk. 13. urbani sprehod po našem mestu bo vodil arhitekt Tim Jevšenak, namenjen pa bo spoznavanju in odkrivanju manj znanih prostorskih in arhitekturnih stvaritev povojnega modernizma, ko je Celje doživelo veliko industrijsko in urbanistično ekspanzijo.

Jane Jacobs je bila ameriško-kanadska novinarka, aktivistka, pisateljica in avtorica mnogih knjig o urbanizmu. Kot aktivna državljanka je opazila negativne in uničujoče vplive sodobnega načrtovanja mest na kvaliteto življenja prebivalcev v mestih. Verjela je, da je mesto ekosistem, ki je odvisen od uporabe in načrtovanja, ki temelji na skupnosti. Njene knjige so imele močan vpliv na teorijo in prakso urbanističnega načrtovanja.

Pobuda za urbane sprehode "Jane's Walk" izhaja iz Toronta, njen namen pa je širiti dragocena sporočila Jane Jacobs, povezovati prebivalce z bivalnim okoljem, sosedi in obiskovalci ter tako spodbujati živost mest. Urbani sprehodi Jane's Walk potekajo po svetu vsak prvi konec tedna v maju in promovirajo urejanje mest po meri pešcev.

Celjski Jane's Walk bo v torek, 14. maja 2024, začel pa se bo pri glavnem vhodu Gimnazije Celje - Center (Kosovelova 1), ob 12.30.

Tema letošnjega urbanega sprehoda je MODERNIZEM V CELJU (PRIMERI ARHITEKTURE MODERNE V CELJU).
V obdobju povojnega modernizma so na obrobjih mesta rasle velike stanovanjske soseske, šole, vrtci in ostala pripadajoča javna družbena infrastruktura, medtem ko so staro mestno jedro in njegovo ožjo okolico zaznamovale predvsem poslovno-komercialne in javne zgradbe, vse od veleblagovnic do bančnih poslovalnic. S temi arhitekturnimi dosežki, ki so se v času svojega nastanka ponašali z novimi tehnologijami, materiali in inovativnimi funkcionalnimi zasnovami, se morda srečujemo na naši vsakdanji poti skozi mesto, a jih pogosto prezremo kot pomembne koščke gradnikov identitete in dediščine našega kraja z že tako izjemno bogato zgodovino.

V tem obdobju je nastal tudi izjemno atraktiven, danes kultni slovenski industrijski oblikovalski izdelek arhitekta Saše J. Mächitga - KIOSK K67. Na sprehodu bomo spoznali njegovo zgodbo - ne samo o nastanku kioska kot objekta, ki je zabrisal meje med urbanizmom, arhitekturo in oblikovanjem, ampak tudi o njegovi zahtevni restavratorski obnovi, ki je bila med novembrom in aprilom plod sodelovanja Mestne občine Celje in Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko Šolskega centra Celje. Kiosk bo kot darilo občanom in občankam postal glasnik urbanega dogajanja, stalni prostor začasne rabe, ki se bo lahko selil po mestnih četrtih in krajevnih skupnostih ter tako nagovarjal ljudi k soustvarjanju mestnega javnega prostora.

Arhitekt Tim Jevšenak nas bo popeljal po Celju in predstavil naslednje primere arhitekture modernizma v Celju:
· poslopje Ljudske posojilnice Jožeta Plečnika in Vinka Lenarčiča (1933),
· poslovno - stanovanjsko stavbo Miloša Bonče (1986),
· poslopje Narodne banke Edvarda Ravnikarja (1962),
· poslopje veleblagovnice Slovenijales Danila Sajovica (1962),
· Dom upokojencev v Celju Danijela Jagriča (1972),
· poslopje Razvojnega Centra Celje Jureta Sadarja st. (1978,1984)
· kiosk K67 Saše J. Mächitga in
· poslopje Veleblagovnice T Danila Sajovica (1971).

To pomlad smo v Celju že gostili 'urbani sprehod', IPoP - Inštitut za politike prostora je namreč v našem mestu organiziral dogodek Spoznaj mojo dobro prakso: Nove vsebine za živahno mesto. Na sprehodu smo spoznavali tudi različne ukrepe, aktivnosti in načrte Mestne občine Celje in Zavoda Celeia Celje za oživljanje mestnega središča in krepitev skupnosti, kot sta bodoči Center urbanega dogajanja in prostor začasne rabe GT8 (Glavni trg 8).

S takšnimi temami se ukvarjamo tudi v URBACT-ovem projektu Cities@Heart, ki spodbuja prenos dobrih praks evropskih mest za izboljšanje urbanih politik in upravljanje urbanih območij.

Vljudno vabljeni, da se z nami sprehodite po ulicah knežjega mesta v torek, 14. maja.

VIR: MOC
. . .

Editor

Avtor pri si24.news