Lokalno

V Impolu v livarskem delu digitalizirali proizvodne procese

Bistriška skupina Impol je z zaključkom dveletnega projekta digitalne transformacije proizvodnih procesov livarne (Indigo) z uvajanjem naprednih tehnologij in uporabe arhitekture Unified Namespace (UNS) uspešno optimizirala in digitalizirala procese znotraj svoje livarske dejavnosti.

. . .
Slovenska Bistrica, 19. aprila - Bistriška skupina Impol je z zaključkom dveletnega projekta digitalne transformacije proizvodnih procesov livarne (Indigo) z uvajanjem naprednih tehnologij in uporabe arhitekture Unified Namespace (UNS) uspešno optimizirala in digitalizirala procese znotraj svoje livarske dejavnosti.
 
Kot je na današnji novinarski konferenci povedal glavni izvršni direktor Impola Andrej Kolmanič, so s projektom kupcem Impola s pomočjo evropskih sredstev zagotovili digitalizirane procese livarske proizvodnje in zagotovili sledljivost procesa proizvodnje, predvsem pa so digitalno podprli razvoj novih, zelenih zlitin in izdelkov z nizkim ogljičnim odtisom v sklopu blagovne znamke InfiniAl.

"Ti se odlikujejo z visoko vsebnostjo recikliranega aluminija in nizkim ogljičnim odtisom, kar v naši industriji pomeni, da za visokokakovosten izdelek ustvarimo manj kot štiri kilograme CO2 na kilogram aluminijevega izdelka. Hkrati tak izdelek vsebuje vsaj polovico recikliranega aluminija," je dejal Kolmanič.
Digitalizacija tako podjetju med drugim omogoča sprejem surovine, skladiščno poslovanje, sprejem naročil valjanih in stiskanih izdelkov, določitev sestave in zalaganja vložka ter obvladuje procese taljenja, odstajanja, litja in vzorčenja.

Ob koncu štiri milijone evrov vrednega projekta, ki so ga izvedli v konzorciju s še nekaterimi podjetji, v Impolovi bistriški livarni razpolagajo z v celoti digitalno podprtimi poslovnimi funkcijami priprave in planiranja proizvodnje, interne logistike, priprave tehnologije in proizvodnje, kar jim med drugim omogoča sprejemanje odločitev v realnem času, optimizacijo interne logistike in porabe vhodnih surovin ter zniževanje stroškov poslovanja.

Kot je poudaril vodja projekta Denis Špelič, sicer direktor za digitalno preobrazbo v skupini, je pomemben dosežek tudi razvoj modula Zeleni aluminij, s katerim odslej izpolnjujejo zahteve kupcev po izračunu ogljičnega odtisa izdelkov, kar jim omogoča transparentno prodajo trajnostnih izdelkov.
Ob tem so po Špeličevih besedah v sklopu projekta digitalizirali še številne druge poslovne funkcije in procese, od projektnega vodenja do merjenja zavzetosti zaposlenih, razvita in implementirana je bila tudi platforma za e-usposabljanja.

"S pomočjo VR tehnologije smo razvili interaktivni izobraževalni program za osvajanje tehnologije dela v livarni, predstavitev delovnih operacij s pomočjo virtualne realnosti pa je dobrodošla tudi pri navduševanju mladih za delo v naših proizvodnih procesih," je dodal Špelič.

Skupina Impol je v letu 2023 ustvarila slabih 880 milijonov evrov prihodkov in 83 milijonov evrov dobička pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA), kar je malenkost pod načrti za minulo leto. Kot je nedavno za STA povedal Kolmanič, so sicer količinsko za zastavljenimi načrti zaostali precej bolj.

S svojimi proizvodnimi obrati v Slovenski Bistrici, na Hrvaškem in v Srbiji so realizirali 212.000 ton proizvodnje, dobrih 20.000 manj kot leto prej, kljub temu pa so z vsemi ukrepi v smeri nižanja lastnih stroškov uspeli dobiček precej približali zastavljenemu letnemu načrtu.

Za letošnje leto so si zadali načrt 245.000 ton količinske proizvodnje, na podlagi trenutnega povpraševanja pa bi ga morali doseči ali celo preseči. Letos tako želijo znova napasti milijardo evrov prihodkov in se z EBITDA približati okoli 70 milijonom evrov.

VIR: STAkrog
. . .

Editor

Avtor pri si24.news