Politika

Za zadostno financiranje zakonsko predpisanih nalog v MOM

Poziv kandidatkam in kandidatom za poslanke in poslance v DZ RS iz volilnih okrajev v Mestni občini Maribor.

. . .
Rešitev problema »podfinanciranja« Mestne občine Maribor je enostavna in zato sem zgrožen, da nihče od odgovornih na MOM, ki so izvoljeni in plačani za to, tega ni storil. 

Za rešitev problema Maribora je v Zakon o financiranju občin potrebno dodati nov 15.b člen, kot sledi:

15.b člen

(sredstva za uskladitev financiranja zakonsko predpisanih nalog občine)

(1) V državnem proračunu se zagotovijo dodatna sredstva na podlagi utemeljenih zahtev občin iz katerih izhaja, da zagotovljena sredstva po 14. in 15. členu ne zadoščajo za izvajanje nalog iz 11. člena tega zakona.

Žal pa nihče v MOM ni pristopil k reševanju in zato s tem pozivom prosim Vse kandidatke in kandidate za poslanke in poslance v DZ RS iz okrajev v Mestni občini Maribor, da se zavežejo k vložitvi in podpori spremembe zakona o financiranju občin v naslednjem sklicu Državnega zbora Republike Slovenije.

Od samega začetka mandata trenutne sestave mestnega sveta in župana Saše Arsenovića namreč ugotavljamo, da Republika Slovenija izčrpava Mestno občino Maribor, a žal sem edini mestni svetnik, ki se s tem ukvarjam.

Po letu dni čakanja, da bi se vodstvo MOM samo lotilo reševanja največjega problema Maribora, smo namreč Stranka mladih – Zeleni Evrope na 12. redni seji MS MOM podali pobudo (https://maribor.si/wp-content/uploads/2021/10/IZPIS-POBUD-IN-VPRASANJ-12.-SEJE-MS.pdf ) ,da župan doseže uravnoteženje odhodkov za zakonsko predpisane naloge s prihodki, v nasprotnem primeru pa vloži prijavo zaradi suma kaznivega dejanja po 257. členu KZ, a ni bilo odgovora.

Vprašanje in celo predlog točke dnevnega reda sem predlagal na 16. redni seji, a ker se to ni zgodilo, sem na 17. Redni seji 23.11.2020 ponovno podal vprašanje glede »podfinanciranja« (https://maribor.si/wp-content/uploads/2021/10/IZPIS-POBUD-IN-VPRASANJ-17.-redne-seje.pdf ), na katerega je župan odgovoril kar na seji »Tu moram malo komentirati, teh 12 milijonov še vsekakor nimamo, moramo še kar nekaj nalog narediti, da bomo prišli do, na Vladi RS, potrjenega IP-ja, tako da pot je še dolga, je pa bila prikazana volja, zelo aktivna.« Konkretnega odgovora žal spet ni bilo.

Šele v tretjem poskusu na 23. redni seji 27.5.2021 (https://maribor.si/wp-content/uploads/2021/10/Izpis-Pobud-in-Vprasanj-23.-seje-MS.pdf ) sem dobil konkreten odgovor na 26 straneh (v prilogi), iz katerega je razvidno, da bomo v obdobju 2018 - 2022 Mariborčanke in Mariborčani oškodovani za 112.500.018 €. 

Glede na to, da se na MOM ni zgodilo nič, sem na 25. redni seji MS MOM 16.9.2021 postavil vprašanje (https://maribor.si/wp-content/uploads/2021/09/Izpis-pobud-in-vprasanj-25.-seje-MS-MOM-2.pdf ) v katerem sem zahteval, da mi župan pripravi tabelo vseh aktivnosti (z datumi in povezavami na zapisnike) za rešitev problema »podfinanciranja« MOM. Od župana nisem dobil nobenega odgovora iz česar razumem, da takšnih aktivnosti ni bilo in da sem očitno edini, ki ga ta problematika tare in jo želim rešiti v korist Maribora.

Vse kandidatke in kandidate na volitvah za DZ RS 24.4.2022 zato prosim, da nam do nedelje, 17.4. na info@sms.si sporočite, ali boste v primeru izvolitve podprli spremembo omenjenega zakona v korist Maribora.

PR: SMS


. . .

Editor

Avtor pri si24.news