Lokalno

Župan z mladimi raziskovalci o zelenih temah

Danes zjutraj je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol na zajtrk v mestno hišo povabil mlade raziskovalce, ki so letos pri Gibanju Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije pripravili raziskovalne naloge z zelenimi temami.

. . .
Danes zjutraj je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol na zajtrk v mestno hišo povabil mlade raziskovalce, ki so letos pri Gibanju Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije pripravili raziskovalne naloge z zelenimi temami. Ker je letos Velenje nosilec naziva evropski zeleni list, smo se že kmalu po prejetju naziva povezali z gibanjem ter jih pozvali, da takšne raziskovalne naloge še posebej spodbujajo in so jih pripravili kar devet. Župan se je mladim raziskovalcem, ki so obiskali mestno hišo, zahvalil, jim čestital in povedal, da imamo v Velenju v prihodnje še veliko izzivov, za katere bomo najboljše rešitve poskušali iskati prav zaradi mladih, ki so prihodnost Velenja. Na podlagi ene raziskovalne naloge bomo vzpostavili aplikacijo, s katero bomo predstavili krožno pot mimo 12 dreves v centru Velenja.
 
Mladi raziskovalci, ki so prišli na zajtrk, so skupaj z mentorji županu in ekipi predstavili svoje raziskovalne naloge in ugotovitve, do katerih so prišli. Pripravili so naslednje naloge: Poplavna varnost naselja Šalek, Hrana ni za v smeti – zavržena hrana na OŠ Šalek, Kaj obleči – hitro ali trajnostno, Kam z elektronskimi cigareti in ogrevanimi tobačnimi izdelki, ko postanejo odpadek, Odpadna biomasa kot vir toplotne in električne energije v Šaleški dolini, Kako zmanjšati količino zavrženega kruha, Ionski pogon, 3D-tiskanje z odpadno plastiko in Veveričkina pot pod krošnjami dreves.
 
V Mestni občini Velenje se zavedamo, da je potrebno mlade še posebej skrbno ozaveščat in spodbujat k bolj trajnostnemu načinu življenja. Zato smo kmalu po prejetju naziva evropski zeleni list 2024 vzpostavili sodelovanje z Gibanjem Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije in tako bomo v letošnjem letu na podlagi ene raziskovalne naloge - Veveričkina pot pod krošnjami dreves in s sodelovanjem Elektro in računalniške šole Šolskega centra Velenje vzpostavili aplikacijo, ki bo preko QR kode predstavila krožno pot mimo 12 dreves v centru Velenja, zraven pa bo pri vsakem drevesu poleg predstavitve tudi zabavna igra, ob kateri se bodo lahko sprehajalci sprostili.
 
Takšna sodelovanja z mladimi so zelo pomembna za našo lokalno skupnost, zato si bomo v prihodnje prizadevali, da jih bo še več.
 
Pošiljamo fotografijo z dogodka.
 
Prijazen pozdrav

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje
. . .

Editor

Avtor pri si24.news