Splošno

Evropska komisija ustanovila regulatorni organ za umetno inteligenco

Evropska komisija je danes naznanila ustanovitev regulatornega urada za umetno inteligenco, ki bo med drugim bdel nad izvajanjem nedavno sprejetega akta s tega področja. Združeval bo tako tehnološke strokovnjake kot pravnike in ekonomiste.

. . .
Bruselj, 29. maja - Evropska komisija je danes naznanila ustanovitev regulatornega urada za umetno inteligenco, ki bo med drugim bdel nad izvajanjem nedavno sprejetega akta s tega področja. Združeval bo tako tehnološke strokovnjake kot pravnike in ekonomiste.

Namen urada je po navedbah komisije skrbeti za prihodnji razvoj in uporabo umetne inteligence na način, ki bo prinašal družbene in ekonomske koristi ter inovacijo, obenem pa blažil tveganja.

"Urad bo igral ključno vlogo pri uresničevanju akta o umetni inteligenci, zlasti glede modelov umetne inteligence za splošne namene," napovedujejo. Kot njegovo dodatno vlogo navajajo krepitev raziskav in inovacij ter postavitev Evropske unije na vodilno mesto v mednarodnih razpravah na to temo.

Urad bo deloval znotraj Evropske komisije in zaposloval več kot 140 ljudi, med njimi tehnološke strokovnjake, pravnike in ekonomiste. Na njegovem čelu bo vodja urada, ki bo deloval v skladu usmeritvami znanstvenega svetovalca in svetovalca za mednarodne zadeve, sporočajo v Bruslju.

V EU je bil po dolgotrajnih pogajanjih nedavno sprejet akt o umetni inteligenci, prva tovrstna ureditev na svetu.

Prinaša ostrejša pravila za modele umetne inteligence za splošne namene, kot je orodje ChatGPT, njegov pristop pa temelji na oceni tveganja določene tehnologije - višje kot je tveganje za pravice in zdravje, strožje so obveznosti, ki naj ščitijo uporabnike pred morebitno škodo.

Akt bo začel veljati do konca julija, uporabljati pa se bo začel postopoma.

Najprej, v šestih mesecih po začetku veljavnosti nove zakonodaje, bodo morali v EU začeti izvrševati prepovedi, povezane z umetno inteligenco. Eno leto po začetku veljavnosti se bodo začela uporabljati pravila o modelih umetne inteligence za splošne namene, dve oziroma tri leta po uveljavitvi pa pravila za sisteme z visokim tveganjem.

Med slednje spadajo sistemi, ki se uporabljajo v kritični infrastrukturi, izobraževanju, zdravstvenem varstvu, kazenskem pregonu, upravljanju meja ali pri volitvah.

Uporaba umetne inteligence, ki predstavlja očitno tveganje za temeljne pravice, bo prepovedana. Med njimi so biometrični kategorizacijski sistemi, ki temeljijo na občutljivih značilnostih, družbeno točkovanje ali umetna inteligenca, ki se uporablja za manipuliranje s človeškim vedenjem.

VIR: STAkrog
. . .

Editor

Avtor pri si24.news