Družabno

Nauruz – nov dan človeštva

Nauruz simbolizira nove začetke.

. . .
Nauruz simbolizira nove začetke.

»Nov dan«.
Novo leto.

Prihod pomladi in preporod narave. (Generalni sekretar ZN António Guterres)

Nauruz je starodavni praznik, ki se obeležuje na dan astronomskega spomladanskega enakonočja, 21. marca. Kot mednarodni dan je bil nauruz razglašen leta 2010 z resolucijo Generalne skupščine Združenih narodov na pobudo več držav, ki si delijo ta praznik. Države članice ZN Afganistan, Azerbajdžan, Albanija, Severna Makedonija, Iran, Indija, Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan, Turčija in Turkmenistan so v okviru točke dnevnega reda »Kultura miru« pripravile osnutek resolucije z naslovom »Mednarodni dan nauruz« (International Day of Nowruz) in ga predložile v obravnavo ter sprejetje na 64. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov.

Beseda nauruz (tudi nowruz, novruz, navruz, nooruz, nevruz, nauryz) je kombinacija perzijskih besed now, ki pomeni nov, in ruz, dan. Nauruz je praznik, ki izvira iz iranskega sončnega koledarja hidžrija in se praznuje ob spomladanskem enakonočju – po gregorijanskem koledarju običajno 21. marca. Nauruz izvira iz starodavne religije zoroastrizma; kot začetek novega leta ga praznuje več kot 300 milijonov ljudi po vsem svetu. Na Balkanu, v Črnomorskem bazenu, na Kavkazu, v Srednji Aziji, na Bližnjem vzhodu in v drugih regijah ga praznujejo že več kot 3000 let. Čeprav je danes za večino praznujočih predvsem posvetni praznik, ki ga praznujejo ljudje iz različnih tradicij in okolij, pa nauruz ostaja sveti dan za zoroastrijance, bahajce in nekatere muslimanske skupnosti. Nauruz je danes tudi del Unescove nesnovne kulturne dediščine človeštva; pri nas so del te dediščine med drugimi: Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja; Tradicije reje lipicancev; Klekljanje čipk v Sloveniji.

O nauruzu, enakončju in sreči piše Rok Kralj v Navdihni me, ki ga izdajamo v Insights, družbi za odkrivanje in razvoj potencialov d.o.o. Na https://navdihni.me/nauruz-nov-dan-clovestva/

VIR: Navdihni.me
. . .

Editor

Avtor pri si24.news