Kultura

PRANGER 2024 l POZOR: sprememba pri kritiškem izboru!

21. Pranger, ki bo potekal med 2. in 6. julijem v Rogaški Slatini in Ljubljani, prinaša poleg devetih sveže natisnjenih pesniških zbirk z letnico 2023, tudi osveženo ime, s katerim želimo še bolj poudariti usmeritev festivala; to je dostojanstvo in recepcija umetnosti, (tudi nadspolne) vključevalnosti ter nadklanovska in nadnazorska odprtost.

. . .
21. Pranger, ki bo potekal med 2. in 6. julijem v Rogaški Slatini in Ljubljani, prinaša poleg devetih sveže natisnjenih pesniških zbirk z letnico 2023, tudi osveženo ime, s katerim želimo še bolj poudariti usmeritev festivala; to je dostojanstvo in recepcija umetnosti, (tudi nadspolne) vključevalnosti ter nadklanovska in nadnazorska odprtost.

Letošnji Prangerjevi kritičarki in kritik so: Luka Benedičič, Jelka Kernev Štrajn in Silvija Žnidar. Izbrali so vsak svoje tri izbranke in izbrance, avtorice in avtorje novih pesniških zbirk, izbor pa bi lahko označili za prelomnega, saj ga zaznamuje zelo velik razpon poetik in nazorov.

Izbrane pesnice in pesniki: Lara Božak, Miljana Cunta, p. Pavle Jakop, Tonja Jelen, Vesna Liponik, Ana Pepelnik, Primož Repar, Denis Škofič, Matjaž Zorec.KRITIŠKI IZBOR 2024► Luka Benedičič

Miljana Cunta: Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo (Slovenska matica, LJ)
Miljana Cunta (*1976, Šempeter pri Gorici) je za pesniško zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo, ki jo je Veronika Šoster označila za nadčasovno ali celo nečasovno, prejela nagrado Prešernovega sklada. Ob tej priložnosti je v intervjuju za Primorske novice med drugim povedala: »Danes smo polni predstav o tem, kako bi morali živeti, ki vdirajo od zunaj, a velikokrat se že v navadnem pogovoru izkaže, da stvari niso premišljene in, predvsem, da niso naše. Sama se k sebi vračam v samoti. Prostori, ki ta stik spodbujajo, so zame narava, sveti kraji in knjižnice.«

Tonja Jelen: Od točke nič (Litera, MB)
Tonjo Jelen (*1988, Celje) smo večkrat že srečali v finalu Pesniškega turnirja. Je soustanoviteljica revije Liter jezika in Slam zverin ter so-kuratorica programa velenjskega Lirikonfesta. Do sedaj je izdala tri pesniške zbirke. Gonilo zadnje Od točke nič pa je sobivanje, soobstoj vsega živega, saj pesnica lovi trenutke narave, svetlobe in vse vseh živih bitij, ki soustvarjajo radost življenja. Prav radost življenja je ena od temeljnih idej zbirke.

Lara Božak: Z luknjami v prepihu (Literarno društvo IA, LJ)
Pesnica Lara Božak (*1999, Celje) se je z Luknjami v prepihu na 39. Slovenskem knjižnem sejmu potegovala za nagrado za najboljši prvenec. Božak pravi, da se je v njej ljubezen do poezije rodila v drugem letniku gimnazije ob prebiranju Charlesa Baudelairja; za Luknje v prepihu pa je Dominik Lenarčič v recenziji za Koridor – križišča umetnosti zapisal: »Gre za poezijo, ki ne le da predstavlja nov in samozavesten pesniški glas, ampak se tudi poigrava s pesniško formo na nov in pomenljiv način.«

Jelka Kernev Štrajn

p. Pavle Jakop: Pogovori z Besedo (Založba Družina, LJ)
Pater Pavle Jakop (*1955, Frankolovo) je župnik v župniji Marijinega oznanjenja na Tromostovju, ki mu je zelo blizu tudi pesniško ustvarjanje. Zanj je značilna pronicljiva, močna in rahla, do Cerkve tudi kritična govorica, predmetno jasna ter čustveno-duhovna predanost. V dvorednih nizih je na levi navedena svetopisemska Beseda skupaj z virom, kar olajša občutenje reference in korespondence na desni strani, ki jo tvori pesnikova pesem. Ker je religiozna poezija v Sloveniji dragocena in domala tabu, in po emancipaciji poezije od utilitarnosti v historičnem baroku vse vrste poezije tvorno sobivajo, je izbor pomembna poteza v začetku Prangerjevega 3. desetletja. Spremno besedo je tudi tej Jakopovi zbirki napisal p. Edvard Kovač. V njej je zapisal, da zbirka »odgovarja na upe in grenkobo, na trpljenje in radost današnjega človeka.«

Denis Škofič: Tuskulum (Cankarjeva založba, LJ)
Denis Škofič (*1985, Murska Sobota) je pesnik, pisatelj in literarni kritik. Na Prangerju smo ga srečali že večkrat; na zadnjih dveh je sodeloval kot kritik, l. 2014 ga je Tanja Petrič kot pesnika izbrala s pesniškim prvencem Sprehajalec ptic in mu lani napisala spremno besedo v tokrat izbrano tretjo zbirko Tuskulum. Škofič je bralce in kritike prepričal že s prvencem. Odlika avtorjeve pesniške govorice je izdelan in kompleksen jezik, ki preigrava številne metaforične lege in prepleta besedilo s (pop)kulturnimi in literarnimi referencami. Tuskulum prinaša nadgradnjo Škofičeve poetike, ki je vezana na naravo, živalski, človeški, tudi mitološki svet panonskega prostora, v pisavo pa tokrat pogosteje zajema iz narečne govorice.

Zdrav Ko Riba / Primož Repar: Pot z Unij in naprej (Založba Koščak & KUD Apokalipsa, LJ)
Primož Repar (*1967, Ljubljana), pesnik, esejist in filozof, urednik in založnik je izdal že več kot sedemnajst pesniških zbirk. Na Pranger prihaja z novim imenom, saj se pod zbirko Pot z Unij in naprej podpisuje s psevdonimom Zdrav Ko Riba. »Pot z Unij in naprej ni ne zbirka haikujev, ne literarni potopis, ne dnevnik filozofskih samorefleksij, čeprav bi jo lahko umestili v vmesni prostor med vsem trojim. Gre za glas vpijočega v puščavi, ki se zaveda, da je ves svet postal umobolnica lucidnih norcev, ki so se "sneli z verige" in jih niti zblojeni Diogen niti sistematični Kierkegaard ne moreta več držati na vajetih«, pa je zbirko za MMC RTV SLO označila Miša Gams.

Silvija Žnidar

Matjaž Zorec: Večerna zora (Hiša poezije, LJ)
Matjaž Zorec (*1986, Trbovlje) je pesnik, pisatelj, esejist, kritik, avtor radijskih iger, radijski ustvarjalec in univerzitetni diplomirani literarni komparativist. Bil je odgovorni urednik Radia Študent in urednik njegove redakcije za kulturo in humanistične vede. Je avtor knjig Troheji (2015), Fukscene (2023) in Večerna zora (2023). Za slednjo so v najvitkejšem verzu značilne privlačne jezikovne razgradnje in spevno-ritmične nove gradnje, najdbe novih besednih bližin ob bolečini, humor, upor, bogastvo čustvovanja, socialne note in pester nabor pesniških oblik. Za objavo v nizu Sončnice je zbirko predlagal Gregor Podlogar. Na Pranger je Zorec že bil izbran leta 2016 s Troheji, izbral ga je kritik Muanis Sinanović. Dva izmed rimanih verzov sta se tedaj glasila tukaj sem samo za eno / ker mi ni povsem vseeno. Tokratno zbirko Večerna zora uvede bogoiskateljski moto iz Nietzscheja in Mi menjamo dan za noč/Mi menjamo noč za dan Ekaterine Velike.

Vesna Liponik: Jabk (ŠKUC, Lambda, LJ)
Vesna Liponik (*1993, Maribor) je pesnica, aktivistka, branjevka in mlada raziskovalka na ZRC SAZU. Njena prva pesniška zbirka roko razje je bila nominirana za kritiško sito, Veronikino nagrado ter nagrado za najboljši literarni prvenec Slovenskega knjižnega sejma. Druga z naslovom Jabk nadaljuje in poglablja raziskovanje, ki je bilo v ospredju že v prvencu in prinaša jezikovno iskanje in poetiko narave. »To je intimna politična knjiga, ki svoje konceptualne zastavke izpeljuje v uravnoteženi pesemski legi.«_ Varja Balžalorsky Antić

Ana Pepelnik: to se ne pove (LUD Literatura, LJ)
Ana Pepelnik (*1979, Ljubljana) je pesnica, prevajalka in raziskovalka glasu v številnih besedno–zvočno–tišinsko–škripno–šumskih dogodkih. Že s prvo pesniško zbirko Ena od variant kako ravnati s skrivnostjo se je znašla med nominirankami in nominiranci za nagrado najboljši pesniški prvenec na Slovenskem knjižnem sejmu. Odtlej jih je izdala še šest in se zapisala kot eden najbolj prepoznavnih glasov svoje generacije. Zadnjo to se ne pove je za Sodobnost recenzirala Lucija Stepančič in zapisala: »Najnovejša poezija Ane Pepelnik v resnici spominja na veter, ki pobira kar najbolj raznovrstne produkte naše civilizacije »da se primejo / te podobe še preden se čist sestavijo ali razpadejo«. Rezultat je hipnotična mešanica meditativnega in najsodobnejšega, domala futuristično občutje, ki sega tako pod površino našega skupnega sveta kot tudi pod površino bralnih navad in miselnih avtomatizmov.«Urnik razprav v Rogaški SlatiniVse kritiške razprave bo vodila Diana Pungeršič.

Četrtek, 4. 7. 24, Kulturni center, Rogaška Slatina, ob 12.00 (do 15.50)
Ana Pepelnik: to se ne pove (LUD Literatura, LJ)
Tonja Jelen: Od točke nič (Litera, MB)
p. Pavle Jakop: Pogovori z Besedo (Družina, LJ)
Petek, 5. 7. 24, Kulturni center, Rogaška Slatina, ob 9.30 (do 13.20)
Vesna Liponik: Jabk (ŠKUC, Lambda, LJ)
Denis Škofič: Tuskulum (Cankarjeva založba, LJ)
Matjaž Zorec: Večerna zora (Hiša poezije, LJ)
Sobota, 6. 7. 24, Kulturni center, Rogaška Slatina, ob 9.30 (do 13.20)
Zdrav Ko Riba/P. Repar: Pot z Unij in naprej (Koščak & Apokalipsa, LJ)
Lara Božak: Z luknjami v prepihu (Lit. društvo IA, LJ)
Miljana Cunta: Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo (Matica, LJ)Na letošnjem Prangerju se bodo zvrstili še: Konceptualna razprava Poezija & šala, mednarodna razprava Lyrikbook, podelitev Stritarjeve nagrade za kritika ali kritičarko ter program za otroke ELA – Mali Pranger.

Dogodek je del programa literarnih prireditev, ki ga sofinancira JAK.

VIR: Pranger
. . .

Editor

Avtor pri si24.news