Lokalno

Skrb za hišne ljubljenčke je tudi pobiranje iztrebkov za njimi

Psi so del naše lokalne skupnosti, si pa želimo, da bi se vsi lastniki psov odgovorno obnašali in poskrbeli, da so psi primerno vzgojeni za urbano okolje ter za njimi tudi pobirali iztrebke.

. . .
Psi so del naše lokalne skupnosti, si pa želimo, da bi se vsi lastniki psov odgovorno obnašali in poskrbeli, da so psi primerno vzgojeni za urbano okolje ter za njimi tudi pobirali iztrebke. Za čisto in urejeno mesto je prav, da lastniki oz. sprehajalci psov svojo ljubezen do ljubljenčkov izkažejo tudi tako, da za njimi počistijo, saj psi tega sami ne morejo narediti. V prihodnjih tednih bodo občinski redarji izvajali poostreno kontrolo po mestu in okolici. Predpisana globa za nepobiranje pasjih iztrebkov po veljavne odloku je 400 evrov. Potrebno je upoštevati tudi določbo iz Zakona o zaščiti živali, da mora skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. Predpisana globa, če pes ni na povodcu, je 200 evrov. 

V prihodnosti želimo na travniku v bližini Vile Herberstein postaviti ograjen pasji park, ki bo umeščen na zelenico med strnjeno stanovanjsko (in drugo) pozidavo, ob frekventno peš in kolesarsko pot, ki povezuje poselitev na vzhodnem delu mesta z mestnim središčem in je že sedaj je priljubljeno sprehajališče psov. Predvidena ureditev bo vsebinsko sledila smernicam za načrtovanje ograjenega pasjega parka, kjer se bo oblikovno prilagajala obstoječemu prostoru – poteku gozdnega roba in kolesarske poti, reliefu, obstoječim povezavam in varovanjem (vplivno območje Vile Herberstein – spomenik kulturne dediščine in gozda). Ograja bo s svojo polprosojnostjo v prostoru le rahlo vidna, dodatno jo bo v prostor umestila vegetacija. Tudi urbana oprema, ki bo izdelana iz naravnih materialov (les, beton, kovina), in dodana vegetacija v prostoru ne bodo izstopali – nov objekt bosta povezovali z obstoječim prostorom. Pasji park bo psom omogočal gibanje brez povodca in različne načine igre, lastnikom pa nudil možnost posedanja v senci, kjer bodo imeli pregled nad igro svojih psov.
Gradbeno dovoljenje za projekt že imamo, k izvedbi oz. izgradnji bo Mestna občina Velenje pristopila takoj, ko bo imela za to zagotovljena proračunska sredstva

Spoštovani lastniki psov, skupaj lahko poskrbimo za boljšo čistost našega mesta. Ravnajmo odgovorno!

Prijazen pozdrav

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje
. . .

Editor

Avtor pri si24.news