Tehnologija

Slovenska podjetja bi lahko sodelovala pri čeških in poljskih jedrskih projektih

Intervju je bil objavljen 16. 9. 2022 v časniku Finance.

. . .
Intervju je bil objavljen 16. 9. 2022 v časniku Finance.
Ameriški ponudnik jedrskih reaktorjev se poteguje za postavitev jedrskih elektrarn na Češkem, Poljskem, v Sloveniji. Če bo uspešen, bodo pri izgradnji v naštetih državah lahko sodelovala tudi slovenska podjetja, napoveduje Elias Gedeon, višji podpredsednik za komercialne dejavnosti v Westinghousu.
Borut Hočevar

Prejšnji intervju sva opravila pred skoraj letom dni. Zanimanje za jedrsko energijo se je od takrat v svetu močno povečalo. Kaj to pomeni? Se trg jedrskih reaktorjev pregreva?
Jedrska energija se globalno krepi. Krepitev poganjajo procesi razogljičenja, zanesljivost oskrbe z energijo in tudi ekonomika. V nekaterih delih sveta znaša ogljični davek okoli sto evrov za metrično tono. V številnih državah in regijah iščejo različne rešitve, jedrska energija pa ostaja najpomembnejša rešitev še zlasti tu, v srednji in vzhodni Evropi. Preverjamo različne možnosti, predvsem v srednji in vzhodni Evropi, iščemo pa tudi priložnosti na ameriški celini, na Bližnjem vzhodu in tudi v Aziji.

Bo povečano zanimanje povzročilo podražitve jedrskih elektrarn?
Ne nujno. V Evropi smo za svojo proizvodnjo reaktorjev AP1000 ustanovili center za naročila in tako izkoristili vse priložnosti, ki se pojavljajo. Za glavne komponente smo že organizirali dobavitelje na svetovni ravni. V preteklosti je bil eden izmed glavnih razlogov za podražitve jedrskih elektrarn dejstvo, da ni bilo stalne dobave oziroma povpraševanja po jedrski energiji. Vzpostavitev dobavne verige, ki ve, da prihajajo obsežna naročila, bo pomagala znižati cene. Proizvajalec, kakršen smo mi, dobi večjo moč pri nakupu komponent, če kupuje za šest ali osem elektrarn. Ne verjamem, da bo ponudba povzročila dvig cen. Cene kovin in materialov so se po covidu sicer zvišale, vendar se bodo spet znižale.

Westinghouse postavlja dve jedrski elektrarni v ZDA, v zvezni državi Georgia. Kakšne so zadnje informacije? Kaj se dogaja?
Gradbena dela so pri koncu. Enota Vogtle 3 je v fazi zagona. Avgusta je bilo izdano dovoljenje za polnjenje z gorivom, postopek bodo začeli v kratkem. Druga enota, Vogtle 4, pa bi morala začeti obratovati prihodnje leto. Poteka tudi postopek za podaljšanje obratovanja zadnje kalifornijske jedrske elektrarne Diablo Canyon. Naprava je Westinghousova, stoji pa blizu tektonske prelomnice. Kaj to pomeni? Sprašujem, ker je potresna varnost zelo pomembno vprašanje tudi pri JEK. Enota v Kaliforniji je bila primerno dizajnirana, prav tako tudi Krško 1 in upam, da bo tako tudi Krško 2. Podaljšanje licence za elektrarno Diablo Canyon je zelo pomembno za prebivalce. Elektrarna je čist vir energije, takšne vire pa iščejo v ZDA in po svetu vse države in regije. V ZDA imamo srečo, da imamo veliko zemeljskega plina, ker pa njegova uporaba povzroča izpuste ogljikovega dioksida, zvezne države in energetske družbe iščejo rešitve. V številnih primerih podaljšajo delovanje jedrskih elektrarn, ker obratujejo brezogljično. Za primerjavo: s šestimi enotami AP1000 bi se letno izognili 53 milijonom ton ogljikovega dioksida. To je enako, kot če bi se odpovedali 11,5 milijona avtom.

Kako obratujejo vaši reaktorji na Kitajskem?
Na Kitajskem imamo štiri reaktorje. Vlada in klienti so z njihovim delovanjem zelo zadovoljni in so naročili še štiri. Na Kitajskem imamo torej štiri delujoče reaktorje, štirje so v gradnji. Dve enoti pa sta v ZDA. Naslednja enota bo, upam, v Sloveniji in bo torej številka 11. Naš dizajn reaktorja je preverjen in standarden, to ni več nov reaktor.

Mislil sem, da bo številka 11 na Češkem …
Lahko bi bila na Češkem, lahko bo na Poljskem. Natančneje povedano, številka 11 bo lahko na Češkem, Poljskem ali pa v Slovenij.

Pred nekaj meseci ste podpisali memorandum o sodelovanju s tremi slovenskimi podjetji. Se jim je medtem pridružilo še kakšno?
Pogovarjamo se s številnimi, povečati želimo število sodelujočih lokalnih podjetij. Vendar ne samo pri projektu v Sloveniji, ampak tudi v regiji. Nobenega razloga ni, da slovensko podjetje ne bi sodelovalo pri našem projektu denimo na Poljskem ali Češkem. Slovenija je jedrska država z vzpostavljeno dobavno verigo, ki lahko regijo oskrbuje s številnimi komponentami.

Odločitev o gradnji JEK 2 bo predvidoma sprejeta čez nekaj let. Kaj bo Westinghouse delal v Sloveniji do takrat?
To, kar počnemo že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Še vedno bomo podpirali GEN energijo in slovensko vlado pri zagotavljanju njihovih energetskih potreb. Z GEN energijo tesno sodelujemo tudi pri novi enoti. Za nadaljevanje postopkov potrebujejo informacije vseh dobaviteljev.

V nastopu na jedrski konferenci NENE 2022 v Portorožu ste omenili tudi svoje male modularne reaktorje in mikroreaktorje.
Tako je. Posebej smo zadovoljni z mikroreaktorji. To je petmegavatna baterija, ki jo je mogoče vgraditi v trgovino, proizvodni obrat, jo transportirati s tovornjakom. Deluje neprekinjeno osem let brez polnjenja goriva in drugih opravil. Deluje lahko tudi dlje, če prilagodite proizvodnjo. Zanjo se zanimajo na oddaljenih območjih, denimo rudniki, otoki, obrambne lokacije. Za mikroreaktor se zanima tudi Nasa, morda bi ga postavili na Luni ali na Marsu. Izdelek je v razvoju in pričakujemo, da bo na trg prišel leta 2027.

V zadnjih mesecih ves svet s strahom spremlja dogajanje okoli jedrske elektrarne Zaporožje v Ukrajini. Kaj to pomeni za jedrski sektor?
Predvsem je žalostno vse, kar se dogaja v Ukrajini. Ruska invazija je slaba za Ukrajino in tudi za regijo. Vojaški spopadi na lokaciji jedrske elektrarne so nezaslišani, verjamem pa, da bo delegacija mednarodne agencije za jedrsko energijo IAEA ostala na lokaciji, umirila tamkajšnje razmere in našla parvo rešitev. Okoli elektrarne ne sme biti nobenih bojev.

Lahko dogajanje spodbudi nove zahteve za varnost jedrskih reaktorjev?
V ZDA po 11. septembru zagotavljamo, da so naši dizajni elektrarn odporni proti padcu letala. Ne vem pa, ali regulatorji zdaj iščejo dodatne rešitve.
. . .

Editor

Avtor pri si24.news