Turizem

Slovenski turizem se predstavlja na vodilni globalni turistični borzi ITB Berlin

V nemški prestolnici je danes vrata odprla vodilna globalna turistična borza ITB Berlin. Slovenija poseben poudarek namenja doživetjem umetnosti in kulture, obenem pa utrjuje podobo pionirke na področju trajnostnega turizma.

. . .
V nemški prestolnici je danes vrata odprla vodilna globalna turistična borza ITB Berlin. Slovenija poseben poudarek namenja doživetjem umetnosti in kulture, obenem pa utrjuje podobo pionirke na področju trajnostnega turizma. Na razstavnem prostoru I feel Slovenia bo vse do četrtka svojo ponudbo pod okriljem STO predstavljalo 26 destinacij in ponudnikov. Drevi bo v Berlinu potekal slovenski večer, ki bo tudi priložnost za proslavitev stoletnice, ki jo obeležuje Triglavski narodni park.

Slovenija se na ITB Berlin, ki poteka od danes do četrtka, predstavlja z novo stojnico. Vsebinski poudarek je na umetnosti in kulturi, Slovenija pa hkrati utrjuje podobo pionirke na področju trajnostnega turizma.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je ob odprtju ITB Berlin povedal: »V Sloveniji radi rečemo, da smo turizem ljudje, in tako tudi živimo in delamo. V zadnjih dveh letih smo tako zagnali velik investicijski cikel v turizem v skupni vrednosti skoraj 360 milijonov evrov. Sofinanciramo obnovo in razvoj turističnih namestitev višje kakovosti, preoblikovanje smučarskih središč v gorske centre s celoletnim turizmom ter obnovo javne turistične infrastrukture. Poleg tega z veseljem ugotavljamo, da je turizem po pandemiji covid-19 pri nas okreval hitreje, kot smo sprva pričakovali.«

Minister je izpostavil pomen nemškega trga za slovenski turizem. Nemški turisti so namreč tradicionalno med prvimi tremi po številu prihodov in prenočitev turistov, v zadnjih letih pa celo na prvem mestu. Minister Han je poudaril, da lahko Slovenija ponudi prav tisto, kar nemški turisti najbolj iščejo: storitve zdravja in dobrega počutja, karavaninga in aktivnih doživetij v naravi. 

Direktorica STO mag. Maja Pak Olaj pa je navedla: »ITB Berlin je priložnost, da se organizatorjem potovanj z vsega sveta predstavimo z vsem, kar Slovenija kot destinacija ponuja – od neokrnjene narave in športnih aktivnosti do bogate umetnosti, kulturne dediščine, vrhunske gastronomije, odličnih storitev zdravja in dobrega počutja in trajnostnega prizadevanja destinacij in ponudnikov. V skladu z našo osrednjo dvoletno promocijsko in komunikacijsko temo bomo izpostavili doživetija s področja umetnosti in kulture. ITB Berlin je zlasti pomembna priložnost za nagovarjanje nemškega trga, ki je bil s 16-odstotnim deležem tujih prenočitev lani najpomembnejši tuji trg slovenskega turizma. Število prenočitev nemških gostov pri nas se je glede na predkovidno leto 2019 lani povečalo za kar 24 odstotkov. ITB Berlin je dragocena priložnost za krepitev prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot turistične destinacije ter vzpostavljanje novih partnerstev in sodelovanj, ki bodo pripomogla k nadaljnji rasti in razvoju slovenskega turizma.« 


Slovenski večer s praznovanjem 100-letnice Triglavskega narodnega parka  


Današnji slovenski večer, ki bo potekal ob robu borze ITB drevi v Berlinu, bo priložnost za obeležitev stoletnice podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka. Gre za pomemben mejnik v zgodovini razvoja naravovarstva in prizadevanj za zavarovanje dela Julijskih Alp v obliki edinega narodnega parka v Sloveniji.  


Triglavski narodni park bo to priložnost izkoristil za podpis pisma o nameri o sodelovanju na biosfernih z nemškim nacionalnim parkom Berchtesgaden
, kar spodbuja pomembno strateško partnerstvo v Alpah med Julijskimi Alpami in nemško alpsko regijo Berchtesgaden Land. 

Več informacij in izjav vam je na voljo v medijskem središču .

VIR: STO
. . .

Editor

Avtor pri si24.news