Izobraževanje

Univerza na Primorskem praznuje 20. obletnico obstoja

20. SLAVNOSTNA AKADEMIJA UP, UP 2.0

. . .
17. marec predstavlja rojstni dan Univerze na Primorskem, saj je bila na ta dan, leta 2003, vpisana v sodni register tako letos obeležuje okrogel jubilej, 20 dopolnjenih let. Vrhunec praznovanj predstavlja slavnostna akademija, ki je letos potekala v četrtek, 16. marca 2023, in je ob podelitvi nagrad univerze pomenila posebno svečanost s prisotnostjo visokih gostov.

Slavnostna govornica je bila Evropska komisarka za za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade, Mariya Gabriel, ki je poudarila: "Močne povezave med vašo univerzo in inovacijami ter osredotočenost na interdisciplinarne izzive, ki temeljijo na izzivih pri poučevanju in raziskovanju so bili in bodo še naprej še naprej ostali ključ do vašega uspeha."

Prisotne sta s strani UP pozdravili: dr. Klavdija Kutnar, rektorica in Katja Kosem, predsednica Študentskega sveta UP.
"Za prihodnost UP se torej ne bojimo. Saj vsako minuto, uro, dan, mesec, leto delujemo po načelu "samo obstati ne smemo" kot pravi naša himna. To nam daje moč, da se znamo, tudi kadar se nam kaj zalomi, pobrati in doseči še boljše rezultate, kot smo jih načrtovali. To moč in trdoživost črpamo tudi iz našega imena "UP". Skozi slovenski jezik torej ob vedno prisotnem upanju in hotenju po izboljšanju vsega kar počnemo. In skozi angleški jezik "UP", zavedajoč se, da moramo to početi samozavestno, s pogledom navzgor." dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP

"(Na UP imaš) možnost pridobiti neko dodano vrednost, ne pa zgolj narediti kljukico in prejeti diplomo. Univerza je dom. Ne samo za nas ampak tudi za mednarodne študente, ki prvič pridejo v Slovenijo in si na podlagi naše univerze ustvarijo neko predstavo. No, pa tudi mi radi malo potujemo okrog. Si naberemo nove izkušnje, poznanstva, znanja, vedno pa se radi vrnemo domov - na Univerzo na Primorskem." Katja Kosem, predsednica Študentskega sveta UP

Prisotne je ob prejemu naziv Častni doktor UP nagovoril tudi dr. Jean-Pierre Bourguignon, ki je prejel naziv častnega doktorja, inavguracijsko predavanje pa je izvedel v petek, na rojstni dan univerze kot 20. častni doktor UP.

Kdo so bili letošnji prejemniki nagrad in priznanj Univrze na Primorskem si lahko preberite TUKAJ.

VIR: UP
. . .

Editor

Avtor pri si24.news