Kultura

V Velenju so se srečali direktorji in sodelavci slovenskih kulturnih domov, povezani v Združenje KUDUS

V Velenju je v torek in sredo, 26. in 27. marca, potekalo dvodnevno srečanje članov Združenja KUDUS, ki povezuje 47 kulturnih domov in drugih ustanov iz vse Slovenije. V sklopu srečanja je potekala redna letna skupščina združenja, dvodnevno srečanje pa je bilo obogateno s številnimi razpravami, okroglimi mizami in predavanji.

. . .
Velenje, 28. marca – V Velenju je v torek in sredo, 26. in 27. marca, potekalo dvodnevno srečanje članov Združenja KUDUS, ki povezuje 47 kulturnih domov in drugih ustanov iz vse Slovenije. V sklopu srečanja je potekala redna letna skupščina združenja, dvodnevno srečanje pa je bilo obogateno s številnimi razpravami, okroglimi mizami in predavanji.

Združenje KUDUS povezuje zainteresirane prave osebe, ki izvajajo kulturne programe v javnem interesu, s ciljem medsebojnega sodelovanja, uveljavljanja in zaščite njihovih interesov ter izmenjave dobrih praks. Ustanovljeno je bilo leta 2006 in trenutno šteje 47 članov iz vseh slovenskih regij in tudi zamejstva. Nacionalni pomen Združenja KUDUS na področju kulture najbolje ilustrirajo statistike, ki kažejo, da člani združenja letno organizirajo več kot 15.000 kulturnih dogodkov, ki se jih udeleži več kot 1.500.000 obiskovalcev.
Letna skupščina Združenja KUDUS je letos potekala 26. in 27. marca v Velenju. Na dvodnevnem srečanju se je zbralo kar 65 direktorjev in programskih sodelavcev, zvrstila pa se je vrsta zanimivih tem o kulturnem managementu, decentralizaciji kulture in kulturnem turizmu. Na redni letni skupščini so člani združenja potrdili obsežen načrt dela za leto 2024, prisluhnili primerom dobrih praks članov.
Na okrogli mizi z naslovom Sodelovanje in policentralizacija slovenskega kulturnega prostora so sodelovali Borut Veselko, igralec in nekdanji direktor Prešernovega gledališča Kranj, Marko Bratuš, dramaturg in umetniški vodja SNG Nova Gorica, in Gašper Tesner, koordinator programa v Slovenskem mladinskem gledališču. Z gosti se je pogovarjal Goran Završnik, koordinator kamniške kulture iz Javnega zavoda za kulturo Kamnik.

Tretji del srečanja je bil namenjen aktualnima tematikama, nacionalnemu programu kulture in kulturnemu turizmu. Predsednica združenja KUDUS in direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny je vodila razpravo o predlogu nove Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2024-2031. Pogovarjala se je z generalno direktorico Direktorata za razvoj kulturnih politik na Ministrstvu za kulturo RS Tjašo Pureber in vodjo kabineta ministrice Nino Ukmar. Darja Planinc, direktorica KD Krško, pa je na okrogli mizi o kulturnem turizmu gostila Špelo Spanžel, generalno direktorico Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo, in Matejo Hafner Dolenc z Združenja zgodovinskih mest Slovenije
Srečanje, na katerem so si člani Združenja KUDUS ogledali tudi največji prireditveni prostor na prostem v Sloveniji - Vista, park z razgledom, Muzej premogovništva Slovenije in Galerijo Velenje, je potekalo v organizaciji Festivala Velenje.

VIR: Festival Velenje
. . .

Editor

Avtor pri si24.news