Kultura

Vabilo na glasbeno-literarni večer ob izidu jubilejne pesniške zbirke Mete Kušar

Ob sedemdesetletnici pesnice in esejistke Mete Kušar je pri založbi Mladinska knjiga v zbirki Jubilejne izdaje izšla antologija njenih pesmi z naslovom Vse od prej.

. . .
Gre za izbor pesmi iz njenih šestih pesniških zbirk. Spremno besedo je prispeval dr. Iztok Simoniti, nastala pa je po njunem dolgem poznanstvu in razgovorih o poeziji in vsem, kar jo zadeva. Kot je zapisal: »Pričujoči izbor pesmi – iz vseh šestih pesniških zbirk, ki so nastajale petdeset let – mi prepričljivo razkriva to, kar imenujem poetični passepartout.« Pesnica Meta Kušar se bo s svojo antologijo predstavila na glasbeno-literarnem večeru Prestol poezije, ki bo v petek, 27. maja 2022, ob 19. uri v Veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani.
 
O Meti Kušar
Meta Kušar (1952) je diplomirala iz slovenskega, hrvaškega ter srbskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Prejela je Schwentnerjevo nagrado, za knjigo Kaj je poetično ali ura ilegale je dobila Rožančevo nagrado, za zbirko Vrt pa Veronikino nagrado. Ustanovila je glasbeno-literarno gledališče Prestol poezije. V Sodobnosti je objavljala intervjuje, ki so pozneje izšli v knjigi Intervju.
 
Iz spremne besede dr. Iztoka Simonitija:
»Ustvarjalna moč Mete Kušar vre iz srca; in srce diktira passepartout – hojo povsod, interes za vse, ker je vse, kar je in kar zaznava, eno, za katero smo odgovorni, ker skupaj tvori življenje v tisočkrat tisočerih oblikah in načinih. Jasna in strašna so njena opozorila; k preobrazbi naših življenj se pride predvsem s pomočjo srca, ki tvori del nas samih, del, ki ne prisiljuje z načrtovanjem ali namero, temveč dopušča biti in se vrisuje v širši načrt univerzuma.»
 
V A B I LO
 

PR: MKZ
. . .

Editor

Avtor pri si24.news