Splošno

Z 11. seje občinskega sveta

Radovljiški občinski svetniki so na včerajšnji seji sprejeli zaključni račun proračuna občine za leto 2023, rebalans proračuna za leto 2024, odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o organizaciji in delovnem področju občinske uprave in odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za del območja LA 08 – Lancovo.

. . .
Radovljiški občinski svetniki so na včerajšnji seji sprejeli zaključni račun proračuna občine za leto 2023, rebalans proračuna za leto 2024, odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o organizaciji in delovnem področju občinske uprave in odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za del območja LA 08 – Lancovo. Potrdili so tudi manjšo spremembo odloka o ustanovitvi Vrtca Radovljica, s katero se dodaja prilagojen program za predšolske otroke s posebnimi potrebami v razvojnem oddelku, ki bo v novem šolskem letom odprt v prizidku vrtca, soglasja k redni delovni uspešnosti ravnateljev osnovnih šol ter direktorja in strokovnega vodje Osnovnega zdravstva Gorenjske in letno poročilo o uresničevanju programske zasnove in uredniške politike Deželnih novic. Osnutek novega odloka o določitvi števila članov svetov krajevnih skupnosti in volilnih enot za volitve v svete krajevnih skupnosti je župan po pripombi Statutarno pravne komisije, da ga ni obravnavalo ustrezno delovno telo občinskega sveta, umaknil z dnevnega reda.

Zaključni račun proračuna občine za leto 2023

Zaključni račun izkazuje 83 odstotno realizacijo načrtovanih odhodkov in 93 odstotno realizacijo prihodkov. Lanski prihodki znašajo približno 28,3 milijona evrov, od teh 7,3 milijona transferni prihodki, vključno s prejetim povračilom stroškov intervencijskih ukrepov po avgustovski ujmi v višini 540 tisoč evrov in sredstvi za odpravo posledic naravnih nesreč v višini 4,4 milijona evrov, ki se prenašajo v leto 2024. Med prihodki je zajeto tudi posojilo za financiranje investicij v višini 1,5 milijona evrov. Odhodki po zaključnem računu znašajo 23,1 milijona evrov. Presežek proračuna tako znaša 6,3 milijona evrov in se prenaša v leto 2024. Delež odhodkov za tekočo porabo je 66 odstotkov, za investicijsko porabo pa 34 odstotkov proračuna.

Med večjimi naložbami občine v lanskem letu so zaključek prve faze rekonstrukcije radovljiškega kopališča, gradnja prizidka vrtca v Radovljici za potrebe vrtca in razvojne ambulante, gradnja komunalne infrastrukture v Kamni Gorici, in zaključek gradnje vodovoda in kanalizacije na Spodnjem Lancovem ter obnova kulturnega doma v Kropi.

Po programski klasifikaciji je bilo največ odhodkov namenjenih za izobraževanje (28 %), kulturo, šport in nevladne organizacije (19 %), lokalno samoupravo (12 %), promet, prometno infrastrukturo in komunikacije (11 %), prostorsko planiranje in stanovanjsko komunalno dejavnost (6 %) in socialno varnost 5%. Z nižjimi deleži sledijo področja servisiranje javnega dolga, varovanje okolja in naravne dediščine, gospodarstvo, obramba in ukrepi ob izrednih dogodkih, skupne administrativne službe in splošne javne storitve, intervencijski programi in obveznosti, kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo ter politični sistem.

Rebalans proračuna za leto 2024

Z rebalansom se prihodki občinskega proračuna v letu 2024 zvišujejo za približno 2,7 milijona evrov in znašajo 27,4 milijona evrov. Povečujejo se prihodki iz naslova dohodnine, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, davek na dediščine in darila ter turistična taksa. V proračun se z rebalansom vključujejo nova območja opremljanja s komunalno infrastrukturo, in sicer območja za stanovanjsko gradnjo v Kamni Gorici, na Črnivcu in za Mlinaričem v Lescah.. Zaradi priključevanja uporabnikov na novo zgrajene kanalizacijske odseke, se povečuje komunalni prispevek. Višji so transferni prihodki na račun sredstev za uravnoteženje razvoja občin in nepovratnih sredstev za sofinanciranje obnove grobišča talcev v Begunjah ter obnovo igrišča pri podružnični šoli v Begunjah ter v lanskem letu nerealiziranih sredstev za izgradnjo komunalne infrastrukture v Kamni Gorici. Zaradi prevzemanja upravljanja športnih objektov so v proračun na novo vključeni prihodki upravljanja rekreacijskih parkov, kopališč in kampa.

Proračunski odhodki se z rebalansom zvišujejo za 4,8 milijona evrov in znašajo 33,7 milijona evrov. Sprememb je pri odhodkih veliko, saj je poraba prilagojena dinamiki izvajanja investicij, pridobljenim nepovratnih sredstvom ter višjim materialnim stroškom, stroškom energentov in plač. Med večjimi spremembami je vključitev sredstev za prenos zgrajene komunalne opreme zemljišč za stanovanjsko gradnjo v Kamni Gorici, na Črnivcu in za Mlinaričem v Lescah. Povečujejo se sredstva za dozidavo Vrtca Radovljica z razvojno ambulanto ter dozidavo in prenovo kuhinje vrtca, za šolske prevoze in investicijsko vzdrževanje šol. Povečujejo se tudi sredstva za dokončanje obnove kulturnega doma v Kropi, v proračun je na novo vključena obnova grobišča talcev v Begunjah. Več bo sredstev za odpravo posledic škode na gospodarski javni infrastrukturi zaradi naravne nesreče v preteklem letu. Dodatna sredstva bodo namenjena dokončanju prve faze projekta komunalne infrastrukture v Kamni Gorici, to je izgradnji kanalizacije, vodovoda in obnovi javnih površin, ter pripravi projektne dokumentacije za drugo fazo tega projekta. V proračun je vključena tudi nova služba za upravljanje z občinskim premoženjem z dodatnimi sredstvi za upravljanje športnih objektov - kopališč Radovljica in Kropa, športnega parka Radovljica z igrišči za tenis, športnega parka Vrbnje, nogometnega igrišča Lesce, doma in športnih površin Ljubno ter drugih športnih objektov in otroških igrišč. Sredstva se povečujejo tudi za pripravo projektne dokumentacije za postavitev sončnih elektrarn na objektih v lasti. Za uravnoteženje proračuna je, ob upoštevanju presežka iz leta 2023 v višini 6,3 milijona evrov, predvidena zadolžitev v višini 1,7 milijona evrov, ki se v primerjavi s sprejetim proračunom povečuje za 100 tisoč evrov.

Največ proračunskih sredstev je namenjenih izobraževanju (24 %), kulturi, športu in nevladnim organizacijam (14 %), intervencijskim programom (14 %), lokalni samoupravi (11 %), prostorskemu planiranju in stanovanjski komunalni dejavnosti (9 %) ter prometu, prometni infrastrukturi in komunikacijam (9 %). Poraba ostalih področij znaša manj kot pet odstotkov.

Odhodki za tekočo porabo predstavljajo 53 odstotkov, za investicijsko porabo pa 47 odstotkov proračuna.

Spremembe in dopolnitve odloka o organizaciji in delovnem področju občinske uprave

Sprejete spremembe in dopolnitve odloka omogočajo, da upravljanje občinskega premoženja prevzame nova služba občinske uprave z režijskim obratom. Služba za upravljanje občinskega premoženja bo v celoti prevzela naloge upravljanja javnih športnih objektov in igrišč, ki jih zdaj opravlja več oddelkov občinske uprave, posamezne storitve izvajajo zunanji izvajalci, pri več športnih objektih pa sodelujejo tudi društva. Zakon o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti določa, da so upravljavci stvarnega premoženja v lasti občine lahko le samoupravne lokalne skupnosti in osebe javnega prava, kamor pa se društva ne uvrščajo.

Nova služba bo najprej prevzela upravljanje javnih športnih objektov in igrišč, med katerimi so poleg letališča Lesce športna parka Radovljica in Vrbnje, kopališči Radovljica in Kropa, dom Ljubno, športne površine Ljubno, nogometni center Lesce, v nadaljevanju pa tudi druga javna družbena infrastruktura, ki je ne upravljajo občinski javni zavodi in krajevne skupnosti.

Od prve obravnave odloka na prejšnji seji občinskega sveta je bila obrazložitev dopolnjena z analizo stanja na področju športa, predstavitvijo možnih modelov upravljanja, objektov, ki jih bo upravljala občinska uprava, in finančnimi posledicami, kar so svetniki  pri osnutku odloka tudi pogrešali.

Za učinkovito delovanje nove službe je predvidenih osem novih delovnih mest in delovno mesto upravnika letališča, ki je v režijskem obratu že zasedeno. Glede na ocenjene prihodke in stroške upravljanja športnih objektov bo po vzpostavitvi nove organizacijske enote poleg že zagotovljenih proračunskih sredstev v višini 359 tisoč evrov v letu 2024 potrebnih še 129 tisoč evrov, kar skupaj znaša 488 tisoč evrov.

Prednostne naloge po uveljavitvi sprememb odloka oz. reorganizacije upravljanja in zagotovitvi strokovnega kadra bodo najprej zagotoviti nadaljnje nemoteno delovanje športne infrastrukture ob postopnem prenosu nalog z društev in klubov na občinsko upravo, njeno redno in investicijsko vzdrževanje, prenos finančnih tokov v celoti na občino, vključitev društev in klubov v upravljanje na vse zakonsko dopustne načine, vključno s prostovoljstvom, določiti pogoje in načine uporabe, prednosti pri uporabi športnih objektov in cene uporabe, pri čemer bodo osnova obratovalni stroški, in oblikovanje centraliziranih rezervacijskih sistemov.

Občinski podrobni prostorski načrt za del območja LA 08 – Lancovo

Območje urejanja meri 2,6 ha in zajema pretežno nepozidan vzhodni del Lancovega ob Savi, na katerega se umešča več samostojnih eno- ali dvostanovanjskih hiš in nadgrajuje prometna mreža, vključno s komunalno in energetsko infrastrukturo in novimi parkovnimi površinami.

VIR: Občina Radovljica
. . .

Editor

Avtor pri si24.news