Splošno

Začetek preventivne akcije 40 dni brez alkohola (2. 3.–16. 4. 2022)

Pridruži se akciji in izrazi solidarnost in sočutje z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola v družinah, v prometu in zdravju.

. . .
Pridruži se akciji in izrazi solidarnost in sočutje z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola v družinah, v prometu in zdravju.


Akcija 40 dni brez alkohola poteka že sedemnajstič, tokrat pod nosilnim geslom ’Smej se’. Z akcijo organizatorji opozarjajo, da prekomerno uživanje alkohola v Sloveniji povzroča veliko stisk v naših družina zaradi skrhanih odnosov, nasilja, prometnih nesreč in bolezni. Zato velja povabilo k odgovornemu ravnanju pri odnosu do alkohola bodisi doma, na cesti, pri delu v službi in v družbi. In seveda povabilo k 40 dnevni odpovedi alkoholu v znamenje solidarnosti z vsem, ki trpijo zaradi alkohola.
Z geslom „Smej se“ organizatorji spodbujajo k odprtosti in iskanju načinov, da bi se znali veseliti brez alkohola tako v domačem in širše družabnem okolju. Vsak nasmeh in smeh šteje tudi v naših vsakdanjih odnosih. S pravim veseljem, humorjem in pozitivno naravnanostjo premagujemo večje ali manjše ovire na življenjski poti, kar je odlična preventiva pred zasvojenostjo. 


Akcijo 40 dni brez alkohola soorganizirajo Slovenska karitas, Javna agencija RS za varnost prometa, NIJZ in Med.Over.Net s podporo pridruženih organizacij: Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici – www.NALIJEM.SI), Društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov, Društvo abstinent, Skupnost centrov za socialno delo Slovenije in Društvo »Up« ter letošnji gost Zveza kulturnih društev Slovenije.


»Danes je pepelnična sreda in se začenja post. To je čas odpovedi, notranjega razmisleka in pa seveda čas solidarnosti. 40 dnevno odpoved alkoholu namenjamo za vse tiste, ki trpijo zaradi alkohola. Letošnjo odpoved alkoholu lahko, tako kot predlaga papež Frančišek za post, namenimo za mir med nami, v svetu in za mir v Ukrajini. Kljub stiskam med nami, ne pozabimo na povezanost, pravo veselje in smeh, kajti s takim odnosom prispevamo tudi k miru v naših družinah, kolektivih in skupnostih. V okviru akcije smo letos pripravili zgibanke, ki smo jih poslali na župnije in v lokalna okolja, zdravstvene domove in centre za socialno delo. Pripravili smo tudi solzico za otroke in njihove starše. Akcijo bomo obeležili tudi z jumbo plakati in oglasi na radijih, časopisih in televizijah. Ob tem se zahvaljujemo vsem medijem za objave in podporo tudi z vsebinami. Prihajajočo soboto pripravljamo na Brezjah sv. mašo za zdravljene alkoholik, njihove svojce in udeležence preventivne akcije ter pričevanje zdravljenih alkoholikov. Podobno srečanje bo poteklo prvo nedeljo tudi na Sveti gori.« je ob začetku akcije povedal Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas. 


»V letu 2021 se je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev pripetilo 1.513 prometnih nesreč oz. 11 % več kot v letu 2020. Povečanje beležimo tudi pri številu prometnih nesreč s telesno poškodbo in smrtjo, in sicer za 16 %. Skupaj je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, umrlo 37 udeležencev oz. 37 % več kot v letu 2020. A kot vedno znova poudarjam, alkohol ni »kriv« za prometno nesrečo. Odgovoren je človek, ki se alkoholiziran usede za volan motornega vozila, krmilo motorja ali kolesa in nesrečo povzroči,« je predstavil nekaj zaskrbljujočih številk Jože Hribar, direktor Javne agencije RS za varnost prometa.


Karmen Henigsman, psihologinja z NIJZ,je poudarila problematiko pitja alkohola. Predstavila je številke, ki nam pričajo o tem, da vsak dan, zaradi vzrokov, povezanih izključno s pitjem alkohola, umrejo tri osebe.  Žal pa je epidemija covid-19 stanje poslabšala. To obdobje namreč za marsikoga predstavlja izziv, breme, obdobje vprašanj in negotovosti, kar se pri nekaterih odraža tudi v povečanem pitju alkohola. Pri tem navaja: »Raziskava NIJZ PANDA-SI, ki spremlja stanje v različnih obdobjih epidemije covid-19, razkriva, da je od 7,9–13,9 % odraslih prebivalcev v Sloveniji v času epidemije pilo več alkoholnih pijač kot pred epidemijo. Porast je še najbolj očitna v starostni skupini 18–29 let, kjer je približno petina posameznikov poročala o večji količini popitega alkohola v obdobju epidemije.«


Letošnja ambasadorja akcije sta stand up komika Uroš Kuzma in Aleš Novak. Spodbujata nas, da se smejimo zadnji in ne zadnjič. O svoji odločitvi k spodbudi 40 dni brez alkohola sta povedala:
Uroš Kuzman: »Najprej naj rečem, da sem vesel, da se bom moral odreči alkoholu, veliko težje bi se sladkorju (smeh), kot drugo pa sem vesel, da bo ob meni Aleš Novak, saj sva se zmenila, da jaz oddelam prvih 20 dni, on pa drugih 20 dni, tako da ne bo prehudo (smeh). No, šalo na stran, mislim, da bo to lepa priložnost za trening samodiscipline, ki je vedno dobrodošel, saj se iz njega vedno izcimi kaka pozitivna navada, ki nato ostane in dela življenje lepše. Sicer pa sem res iskreno vesel, da sem se tega lotil s prijateljem, saj je to dober način za krepitev prijateljskih vezi, odganja skušnjave in tudi priložnost za smeh ob nazdravljanju s kozarcem vode. Skratka, ne dvomim, da naju oba z Alešem čaka zabavnih 40 dni in da bova tako sebi kot vsem ostalim v njih uspela dokazati, da "trezen" še ne pomeni "brezvezen"!« 
Aleš Novak: »Težko rečem, da mi bo akcija 40 dni brez alkohola predstavljala velik izziv, ker, roko na srce, zadnja leta ne konzumiram prav veliko alkohola. Kljub temu, da sem Štajerec (smeh). Skozi leta sem spoznal, da mi je čas zelo dragocen in alkohol ti ga kar nekaj vzame. Preprosto nočem več tega, da danes nisem v redu, ker sem včeraj preveč spil. Dobro voljo in smeh najdem v drugih stvareh.«


 »Zaradi alkohola trpijo tako zasvojeni kot njihovi družinski člani, prijatelji in sodelavci. Kljub temu, da se z zasvojenostjo spopada vsaka četrta slovenska družina, še vedno premalo vemo, prepozno ukrepamo in ne preprečujemo njihovega nesmiselnega trpljenja. Eden od načinov zmanjševanja škode in posledic pitja alkohola je zavedanje, da lahko vsak izrazi svojo zaskrbljenost osebi, ki prekomerno pije alkohol, in jo spodbudi k iskanju oblik pomoč ter da ponudi pomoč človeku, ki živi s takšno osebo,« je zapisala Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del., moderatorka foruma Zasvojenost in pomoč ter spletne strani https://brezalkohola.si; strokovna sodelavka v akciji 40 dni brez alkohola.


PR - Slovenska karitas
. . .

Editor

Avtor pri si24.news