Gospodarstvo

Mračni obeti

Na svetovni ravni se bo število stečajev povečalo za 11 odstotkov, v Sloveniji pa za 12

. . .

Na svetovni ravni se bo število stečajev povečalo za 11 odstotkov, v Sloveniji pa za 12

VIR: MA marketing d. o. o.

Dunaj, 16. oktober 2024 – Mračni obeti: kreditna zavarovalnica Acredia pričakuje, da se bo insolventnost podjetij na svetovni ravni povečala hitreje od pričakovanj. »V začetku leta smo za 2024 napovedali, da se bo svetovno število stečajev povečalo za devet odstotkov,« je povedal Michael Kolb (naslovna fotografija), član uprave v zavarovalnici Acredia. »Toda razmere na področju plačilne nesposobnosti so se poslabšale do te mere, da smo morali napoved popraviti na 11 odstotkov.«

Najnovejša raziskava, ki jo je kreditna zavarovalnica Acredia izpeljala v sodelovanju z družbo Allianz Trade, kaže, da se bo število plačilno nesposobnih podjetij v Sloveniji letos povečalo za 12 odstotkov. Samo v prvih devetih mesecih leta je namreč stečaj razglasilo 741 podjetij, medtem ko je bilo leta 2023 v enakem obdobju stečajev le 658. »Gospodarski obeti v Sloveniji so se poslabšali zaradi vojne v Ukrajini, vendar je domače gospodarstvo bolj odporno kot v večini drugih članic EU,« je povedal Kolb. Slovensko gospodarstvo je močno odvisno od izvoza v Nemčijo, Švico, Italijo in Avstrijo, pri čemer gre za države, v katerih se je število stečajev močno povečalo. Zaradi tega se bodo podjetja v Sloveniji srečevala z izzivi, kot so nizka dobičkonosnost, pogoste zamude pri plačilih in visoki stroški financiranja.

Dvomestna rast števila stečajev bo prizadela polovico svetovnega BDP-ja
Na mednarodni ravni kreditne zavarovalnice napovedujejo 11-odstotno povečanje števila stečajev, v EU pa naj bi se njihovo število povečalo za 14 odstotkov. Do leta 2025 bi se lahko na svetovni ravni število plačilno nesposobnih podjetij povečalo za še dva odstotka, za EU pa je pričakovano zmanjšanje za pet odstotkov. Svetovno okrevanje se pričakuje šele za leto 2026.

Letos so glavni krivci za povečanje števila plačilno nesposobnih podjetij Kanada (39-odstotna rast), Singapur (39-odstotna rast) in Brazilija (33-odstotna rast). V Evropi so največja povečanja zabeležile Nizozemska (35-odstotna rast), Irska (33-odstotna rast), Švedska (29-odstotna rast) in Grčija (27-odstotna rast). Za Nemčijo je za letošnje leto napovedano 25-odstotno povečanje. Pričakuje se, da bodo v letu 2025 Nemčija (4-odstotna rast), Portugalska (8-odstotna rast), Grčija (8-odstotna rast), Italija (4-odstotna rast), Romunija (3-odstotna rast) in Španija (1-odstotna rast) med redkimi državami v EU, v katerih se bo število stečajev podjetij še naprej povečevalo. 

»Nepričakovano hitra rast števila plačilno nesposobnih podjetij je posledica majhnega povpraševanja, nadaljevanja geopolitične negotovosti in neenakih pogojev za financiranje,« je povedal Kolb. »Po drugi strani pa odraža normalizacijo svetovnega okolja plačilne nesposobnosti.«

V Evropi in Severni Ameriki ogroženih 1,6 milijona delovnih mest
Na svetovni ravni se povečuje število stečajev, še posebej na področjih gradbeništva, maloprodaje in storitev, raste pa tudi obseg obveznosti. Izstopa rekordno število stečajev velikih podjetij, ki so posebej močno prizadeli Zahodno Evropo, kar povečuje tudi tveganje za izgube delovnih mest. Do leta 2025 bi bilo lahko ogroženih 1,6 milijona delovnih mest, kar je najvišja raven tveganja v zadnjem desetletju.

Padec obrestnih mer prinaša olajšanje, vendar ne gre za čudežno zdravilo
Dobre novice prinaša stanje na področju inflacije. Ta se postopoma približuje ciljni ravni dveh odstotkov, kar bi lahko centralnim bankam omogočilo nadaljnje znižanje obrestnih mer. Postopno mehčanje monetarne politike bi lahko pomenilo olajšanje za nekatera podjetja, vendar ne predstavlja čudežnega zdravila za podjetja v težavah. »Nižje obrestne mere pomenijo nižje stroške zadolževanja in izboljšanje denarnih tokov, vendar ne rešujejo finančnih izzivov, s katerimi se soočajo podjetja,« je povedal Kolb.

Celotno poročilo najdete v priponki.

Foto: Acredia

. . .

Editor

Avtor pri si24.news