Splošno

Konferenca inovacij in prihodnosti umetne inteligence v osrčju Celja

V svetu, kjer tehnologija hitro napreduje in umetna inteligenca pridobiva vse večji pomen, je Dragondays 2024 ena izmed ključnih konferenc v Evropi.

. . .
V svetu, kjer tehnologija hitro napreduje in umetna inteligenca pridobiva  vse večji pomen, je Dragondays 2024 ena izmed ključnih konferenc v Evropi. Dogodek, ki ga  organizirajo Matic Užmah, Ljubljanski univerzitetni Inkubator in Raw Studio, je potekal v Celjskem  domu, ter zbral strokovnjake, inovatorje in vodilne mislece s področja deep tech-a in umetne  inteligence (AI). Dogodek je poseben tudi zaradi praznovanja 20-letnice Ljubljanskega  univerzitetnega inkubatorja (LUI), ki že dve desetletji podpira in spodbuja inovacije ter podjetništvo  v Sloveniji. 

Dragondays 2024 se osredotoča na ključne teme, ki že oblikujejo prihodnost industrije in družbe.  Program konference je vključeval predstavitve najnovejših trendov in inovacij na področju strojnega  učenja, nevralnih mrež, robotike in kvantnega računalništva – področij, ki so osrčje četrte industrijske  revolucije. Preko 400 udeležencev je slišalo mnenja vrhunskih strokovnjakov iz podjetij kot so Celtra,  Synthesia, ReCatalyst, Outfit7, Kickstarter in mnogih drugih. 

Eden od organizatorjev, Matic Užmah, podjetnik, ki je sodeloval pri hitri rasti podjetij Synthesia in  Colossyan, dveh najhitreje rastočih podjetij na področju umetne inteligence, je o konferenci povedal:  "Dragondays 2024 ponuja edinstveno priložnost za vpogled v prihodnost tehnologije in umetne  inteligence, hkrati pa omogoča povezovanje z vodilnimi strokovnjaki, ki oblikujejo to prihodnost. 
Verjamem, da smo se ponovno lahko prepričali, kako hiter je napredek in predvsem kako pomembno  vlogo ima umetna inteligenca v naših življenjih. S prispevki vrhunskih strokovnjakov in podjetnikov smo  predstavili sodobne tehnološke trende, prikazali smer razvoj različnih področij AI, kot tudi verjamem,  spodbudili mlade in bodoče podjetnike, da se opogumijo in s svojim znanjem stopijo na podjetniško in  soustvarjajo prihodnost. Ne nazadnje, kar je tudi izjemnega pomena, z Dragondays vztrajno ustvarjamo  ekosistem, ki omogoča povezavo ključnih akterjev s tega področja in njihovo doseganje sinegijskih  učinkov." 

Poleg tehnoloških inovacij je tokratni Dragondays 2024 naslovil vprašanja etike in družbene  odgovornosti. O posebnem poudarku umetnosti in njenem mestu v dobi umetne inteligence je  podrobneje spregovoril umetnik The Miha Artnak, ki preko svojih del naslavlja kontroverzna družbena  vprašanja in se sprašuje o nadomestljivosti umetnikov v času umetne inteligence. 

Dragondays se je letos odvijal v Celjskem domu, v samem osrčju mesta. Stavba, ki predstavlja  pomemben simbol prehoda iz nemškega vpliva na močnejšo slovensko nacionalno identiteto, ima danes pomembno vlogo v kulturnem in družbenem življenju Celja. S pomočjo Dragondays pa doživlja tudi novo, tehnološko renesanso. Ob tem Matija Kovač, župan Mestne občine Celje: “Veseli me, da  mesto ni prepoznano zgolj po Celjskih grofih in svoji bogati kulturni tradiciji, temveč da s takšno  konferenco postavljamo Celje tudi na tehnološki zemljevid. Dragondays povezujejo izjemne  strokovnjake na področjih, ki predstavljajo našo prihodnost, podjetja, ki delujejo na industrijsko najbolj  propulzivnih panogah, ki že danes krojijo in preoblikujejo družbo. In dejstvo, da je Celje v središču  dogajanja, je pomembno tudi v luči gospodarskega razvoja mesta, za katerega poskušamo tudi na  mestni občini ustvariti čim boljše pogoje, ne nazadnje tudi s podporo tovrstnim izjemnim dogodkom.”  

Pomembna gostja letošnje konference je bila tudi dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno  preobrazbo, ki je o temi konference izjavila: “V hitro razvijajočem se svetu umetne inteligence in  sodobne tehnologije je sodelovanje ključnega pomena. Ni potrebno, da se z izzivi soočamo sami, niti da  začnemo iz nič, vendar so globalni standardi bistveni. V središču naših prizadevanj so skupne človeške  vrednote — dostojanstvo, svoboda in spoštovanje človekovih pravic. Etika mora vedno usmerjati  tehnološki napredek. Ljudje so zakoniti lastniki svojih podatkov, ne vlade ali korporacije, in zaupanje je 
mogoče vzpostaviti le s preglednostjo. Algoritme in modele umetne inteligence je potrebno obravnavati kot javno dobrino, odprto in dostopno vsem. Naša skupna odgovornost je zagotoviti, da umetna  inteligenca služi večjemu dobremu ter da opolnomoči posameznike enako, ne glede na to, kje živijo ali  kdo so.“ 

Na Dragondays 2024 je med drugim kot eden ključnih govorcev sodeloval Michael Stucky, poslovni  trener in mentor za bodoče podjetnike na ETH Zurich, ter partner Serpentine Ventures. Prav tako je nastopil Matija Gatalo, soustanovitelj družbe ReCatalyst, uspešnega spin-out podjetja Kemijskega  inštituta, ki je bila razglašena za slovenski start-up leta 2023. Poleg njiju je med drugimi na AI panelih  sodeloval tudi Rahul Bathia, vodja prodaje za regijo EMEA pri podjetju Celtra, ki se ukvarja z ustvarjalno  avtomatizacijo. 

O Dragondays 

Dragondays je ena izmed vodilnih evropskih konferenc na področju deep tech-a in umetne inteligence  in neizogibno prizorišče za vse, ki želijo biti na tekočem z najnovejšimi dosežki v tehnologiji in umetni  inteligenci. Dogodek združuje strokovnjake iz industrije, akademike in inovatorje, ki raziskujejo in  oblikujejo prihodnost tehnologije. Konferenca predstavlja odlično priložnost za poglobljeno  razumevanje smernic, ki bodo oblikovale prihodnost, ter za povezovanje in mreženje z vodilnimi misleci  in ustvarjalci. 

Podporniki in partnerji dogodka: Outfit7, Toyota, EIT Health, EIT Urban Mobility, Slovenski podjetniški  sklad, Spirit Slovenija, Mestna občina Celje, Inkubator savinjske regije, Mladinski Center Celje, Zavod  Celeia Celje, DeltaHub, Juicy Marbles, Soundgarden in Klub Zlatorog Celje.  

Za več informacij in registracijo obiščite dragondays.co 

PR - DragonDays
. . .

Editor

Avtor pri si24.news