Energetika

Omrežja Elektrodistributerji izvedli skupno vajo postavljanja havarijskih stebrov

Na drugi tovrstni vaji, prva je potekala lani, so sodelovali projektanti in montažne skupine vseh petih distribucijskih podjetij.

. . .
Na drugi tovrstni vaji, prva je potekala lani, so sodelovali projektanti in montažne skupine vseh petih distribucijskih podjetij.

Včeraj in danes je v Dolskem potekala skupna vaja postavitve havarijskih stebrov v sodelovanju elektrodistribucijskih podjetij Elektro Ljubljana, Elektro Celje, Elektro Maribor, Elektro Primorska in Elektro Gorenjska. Na dvodnevni vaji so zaposleni nadgradili svoje znanje pri postavitvi stebrov ob naravnih nesrečah. Na vaji so postavili štiri stebre. Prvi dan je postavljanje potekalo ročno, drugi dan pa s pomočjo dvigal. Potek vaje je omogočila tudi družba Elektrospoji, ki je v ta namen podjetjem ponudila primeren teren.   

Havarijski stebri v izrednih razmerah nadomeščajo oporne točke v elektroenergetskem sistemu, ki so poškodovane ali uničene, s čimer v najkrajšem možnem času zagotovijo začasno preskrbo z električno energijo. V elektrodistribucijskih podjetjih so jih začeli intenzivneje uporabljati leta 2014, ko so bili zaradi žledu porušeni številni daljnovodni stebri, ponekod pa celotni odseki omrežja. Havarijski stebri so se izkazali kot dobra rešitev za začasne daljnovodne stebre. Način postavitve ni pogojen s tipom in višino ali napetostnim nivojem, prav tako za izvedbo ni potreben betonski temelj, saj se statična stabilnost zagotovi s sidranjem vrvi v teren. Tip in način montaže se lahko enostavno prilagodita potrebam na terenu, saj je steber sestavljen modularno. Prednost sta tudi hitra postavitev in posledično hitrejša vzpostavitev napajanja z električno energijo. Elektrodistribucijska podjetja imajo skupaj z Elesom 30 tovrstnih stebrov.

Predsednik uprave Elektra Ljubljana Urban Likozar je ob otvoritvi skupne vaje poudaril, da smo bili v zadnjih letih priča vse pogostejšim naravnim nesrečam, zato je pripravljenost na take razmere in sodelovanje med distributerji ključnega pomena za zagotavljanje zanesljive preskrbe z električno energijo. Lani so distribucijska podjetja skupno vajo prvič izvedla na Primorskem, letos pa jo ponavljajo v Dolskem. Ker želijo, da skupna vaja kot primer dobre prakse sodelovanja med distribucijskimi podjetji postane stalnica, bodo tudi v prihodnje takšne vaje še izvajali. Predvsem tudi zato, ker se kadri menjajo in prihajajo novi, ki pa tovrstnih znanj še nimajo, pa je povedal predsednik skupščine GIZ distribucije električne energije Uroš Blažica.


 VIR - www.nas-stik.si
. . .

Editor

Avtor pri si24.news