Kultura

Krizolacija Dana Podjeda v Domu knjige Koper

Vabljeni v Dom knjige Koper na pogovor z antropologom Danom Podjedom o knjigi Krizolacija: fantastična povest o izoliranih ljudeh

. . .
Vabljeni v Dom knjige Koper na pogovor z antropologom Danom Podjedom o knjigi Krizolacija: fantastična povest o izoliranih ljudeh, ki je na policah knjigarn pristala hkrati s svojo akademsko sestro Krizolacija: znanstveno branje o izoliranih ljudeh.
 
»Kaj je krizolacija? To je novo stanje sveta, v katerem živimo že danes. Kriza, vojne, poplave, naravne katastrofe so razlogi, zaradi katerih se vedno bolj zapiramo med štiri stene, pred zaslone,« pravi Dan Podjed.
 
Knjigi govorita o načinu sprejemanja in preseganja bivanjskih fenomenov 21. stoletja, kot so izoliranost, ujetost v tehnologijo, normalizacija kriz. Ponudita pa tudi rešitve, kako lahko pridemo ven iz takšnih stanj in kje najti rešitve, da ne postanemo homo insulatus, izolirani ljudje. Z avtorjem se bo o stranpoteh atomizirane družbe, kakršna sta denimo kriza zaupanja v znanost in razraščanje teorij zarot, pogovarjal časopisni urednik in kolumnist Antiša Korljan.
 
Dan Podjed je antropolog pri Inštitutu za slovensko narodopisje ZRC SAZU, ki ga zadnje čase raziskovalno najbolj zanima človeška interakcija s tehnologijo in vpliv digitalnih svetov na resničnost ter vse s tem povezane sitnosti in nepredvideni incidenti. V preteklosti se je ukvarjal z »opazovanjem opazovalcev« (proučeval je vedenje članov Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije), antropologijo prometa in celo smetmi – projekt Nevidno življenje odpadkov.

PR - Mladinska knjiga Založba / Cankarjeva založba
. . .

Editor

Avtor pri si24.news