Gospodarstvo

Lumar lani znova občutno povišal prodajo na domačem trgu

Mariborski proizvajalec nizko energijskih montažnih hiš Lumar je lani ob rekordni prodaji beležil 26,4 milijona evrov prihodkov, kar je kar 38 odstotkov več od leta 2021.

. . .
Mariborski proizvajalec nizko energijskih montažnih hiš Lumar je lani ob rekordni prodaji beležil 26,4 milijona evrov prihodkov, kar je kar 38 odstotkov več od leta 2021. Družba z okoli 90 zaposlenimi, za katero poleg domačega najpomembnejši trg predstavlja Avstrija, je leto zaključila s skoraj dvema milijonoma evrov čistega dobička.

Kot je v letnem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, zapisal direktor družinskega podjetja Marko Lukić, je bilo leto 2022 obdobje kompleksnih izzivov, s katerimi so se soočali tako v mikro kot makro okolju.

Tudi njihovo podjetje se je soočalo z dejavniki, ki so vplivali na poslovanje in delovanje, med temi pa Lukić izpostavlja vojno v Ukrajini ter visoke cene hrane in goriva, ki so spodbujale rast inflacije.

"Dvig obrestnih mer in omejeno kreditiranje prebivalstva, zmanjšanje kupne moči, hitro naraščajoči življenjski stroški ter negotovi gospodarski obeti so prispevali k zamiku in podaljšanju postopkov nakupa nepremičnin. Kljub vsemu smo uspeli ohraniti visoko raven povpraševanja in dobro prodajo," je dodal Lukić.
Podjetje je bilo lani še posebej uspešno na domačem trgu, kjer je z dobrimi 22 milijoni evrov prihodkov beležila kar 46-odstotno rast, skupaj pa je ta predstavljala skoraj 84 odstotkov v celotni strukturi prodaje. Na tujih trgih so večino prodaje ustvarili v Avstriji, nekaj še na Hrvaškem in v Nemčiji.

Ob osnovni dejavnosti gradnje montažnih objektov po naročilu so vse bližje tudi začetku realizacije lastnih gradbenih projektov na Galjevici in v Mariboru, v pripravljalni fazi pa je tudi gradbeni projekt v Portorožu.

V Selnici ob Dravi gradijo več kot 3000 kvadratnih metrov velik vrtec, ki bo grajen z njihovim naravnim konstrukcijskim sistemom iQwood, brez lepil, kemikalij in kovin. Gre za prvi javni objekt grajen iz slovenskega lesa, s patentirano slovensko tehnologijo, s katerim želijo doseči nadaljnjo rast in uveljavljanje kot ponudnika visokokakovostnih montažnih objektov, pojasnjujejo v podjetju.

Družinsko podjetje Lumar je bilo ustanovljeno leta 1993. V 30. letih svojega delovanja so uspešno zaključili več kot 2580 različnih montažnih objektov v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, Švici in Franciji, od tega je več kot 560 pasivnih objektov.

VIR: STAkrog

. . .

Editor

Avtor pri si24.news