Tehnologija

Na testu 3.1-kanalni zvočni sistem Philips TAB8507

Zvočniki na televizorji so se v zadnjih letih zelo izboljšali in večina uporabnikov niti ne vidi smisla v nakupovanju dodatnega zvočnega sistema. Morda zato, ker se ne zavedajo, kaj zamujajo z namenskim zvočnim sistemom, tudi tistim najbolj osnovnim.

. . .
Zvočniki na televizorji so se v zadnjih letih zelo izboljšali in večina uporabnikov niti ne vidi smisla v nakupovanju dodatnega zvočnega sistema. Morda zato, ker se ne zavedajo, kaj zamujajo z namenskim zvočnim sistemom, tudi tistim najbolj osnovnim.

Philips zvočna letev TAB8507 ni povsem običajna. V osnovi gre za zvočno letev (angl. soundbar), vendar v spremljavi z brezžičnim ojačevalcem basov oziroma nizkotoncem. Skupna nazivna moč zvočnikov je 600 W, kar je več kot dovolj za povprečne dnevne sobe.

Philips soundbar TAB8507 cena?

V Sloveniji se cena Philips zvočnika giblje okoli 500 €. BigBang ga prodaja za 520 €, Shoppster pa na primer za 555 €.

Na Amazonu je zvočnik nekoliko cenejši:

Philips soundbar TAB8507: klasičen in eleganten dizajn

Zvočna letev ima šest zvočnikov: dva na sredini, ki skrbita za bolj jasne vokale, in dva srednjetonca na vsakem robu, ki skrbijo, da zvoki enakomerno potujejo po prostoru. Nizkotonski ojačevalnik postavimo ločeno, po Philipsovih navodilih vsaj en meter stran od letve. S soundbar zvočnikom se povezuje brezžično, kabelska povezava ni mogoča. Združljivost poteka samodejno, vendar je potrebno natančno slediti navodilom. Na zadnji strani ojačevalca je gumb, katerega moramo držati 5 sekund, vendar pred tem ne smemo imeti vklopljeno letvo, drugače povezovanje ne bo uspelo. To je bila moja prva lekcija pri vzpostavitvi.

Philips soundbar ima celo paleto možnosti za povezovanje: HDMI, HDMI eARC, optični kabel, USB, Bluetooth, Chromecast, Airplay 2 in DTS Play-Fi. Oziroma bolje rečeno, skoraj vse možne načine za povezovanje, zato pri tudi manj tehnološki dnevnih sobah povezovanje ne bi smela biti težava.

Programska izkušnja ni najboljša, zvok je zelo dober

Primarno boste Philipsov zvočni sistem uporabljali v navezi s televizorjem, lahko pa povežete tudi igralno konzolo, računalnik ali telefon. Povezovanje z aplikacijo ni bilo preprosto. Najprej je potrebno naložiti aplikacijo Philips Sound, nato še dodatni modul. Skupaj z začetno posodobitvijo smo za vzpostavitev zvočnika potrebovali 15 minut, od tega 10 minut za posodabljanje letve.

Kaj je posodobitev spremenila, ne vemo, ker nam sistem teh podatkov ni posredoval. Ko želimo dostopati do globljih nastavitev zvočnika, moramo dodatno namestiti vmesnik Philips Fine Tune, ki sprva ni zaznal, da je zvočni sistem vklopljen. Prisilna zaustavitev in ponovni zagon sta na srečo odpravila to težavo.

Programsko upravljanje in namestitev bi lahko bila bolj enostavna in krajša, a po prvi vzpostavitvi smo se sčasoma privadili na aplikacijo in smo zadovoljni z nastavitvami, ki jih ponuja.

Poleg aplikacije z zvočnim sistemom Philips TAB8507 upravljamo lahko tudi s klasičnim daljinskim upravljalnikom (baterije priložene).

Priložena navodila niso ravno v pomoč. So zelo osnovna, prikazujejo le nekaj slik s premalo informacij. Na spletu smo našli bolj podrobna navodila, kjer izvemo nekaj koristnih informacij, kot na primer, kako povezati zvočnik s Play-Fi podprtim televizorjem, kako vklopiti Dolby Atmos ali pa kako odstraniti naprave povezane prek Bluetootha.

Po začetnih krčih je sistem začel delovati brezhibno. V aplikaciji lahko nadziramo nivoje za posamezen zvočnik, stopnjo zakasnitve avdio-video signala in izbiramo med različnimi profili prostorskega zvoka (Upmix, Standard, Surround AI). Slednji so razrešili težavo, ki smo jo na začetku opazili s prostorskim zvokom. Privzeto je izbran profil Upmix, ki v teoriji poglobi ambientalno zvočno izkušnjo, ki ni prisotna v izvornem viru. Sprva nismo bili zadovoljni s to nastavitvijo in smo jo zamenjali s standardnim profilom, ki je zvenel veliko bolje. Vsi zvoki so bili bolj izpostavljeni in na splošno smo opazili večjo razliko med nizkimi in visokimi toni.

Izbiramo lahko tudi med različnimi zvočnimi profili: film, glasba, stadium, vokali ali pa se ročno lotimo nastavitev izenačevalnika. Zanimivo je ročno prilagajanje zvoka za posamezen zvočnik in jakost nizkotonca. Uporabniki z več volje in bolj ustrojenimi ušesi si bodo lahko po meri nastavili zvok za posamezno avdio vsebino. Vsi ostali pa bomo to storili samo enkrat in na funkcijo pozabili.

Na voljo je podpora za Dolby Atmos (TV mora seveda podpirati ta standard) za trenutke, ko si resnično zaželite najbolj bogate zvoke.

Philips Soundbar zvočnik je zelo spodobna avdio sistem, ki občutno nadgradi obstoječe osnovne avdio postavitve. Če ste se prej zanašali na vgrajene zvočnike televizorja, vas bo Philipsova zvočna letev popeljala v nov svet akustike. Tudi če že imate doma zvočno letev, bo Philipsov nizkotonec še dodatno poglobil zvočno izkušnjo.

Vprašanje je le, kako veseli bodo vaši sosedi novega avdio sistema.

VIR: Računalniške novice
. . .

Editor

Avtor pri si24.news