Moda

Nasveti Roka Zalokarja, ambasadorja znamke Fjällräven, za varen izlet v gore

Rok Zalokar, večletni ambasador švedskega podjetja Fjällräven, je znan po svojih izjemnih dosežkih v svetu alpinizma na domačih tleh in v tujini.

. . .
Rok Zalokar, večletni ambasador švedskega podjetja Fjällräven, je znan po svojih izjemnih dosežkih v svetu alpinizma na domačih tleh in v tujini. Odraščal je v objemu gorskih vrhov ter se že z rosnimi 17 leti pridružil odpravi na Himalajo ter kasneje številnim plezalnim podvigom po Peruju, Kirgiziji, Tibetu, Nepalu in Indiji. S svojo prirojeno ljubeznijo do gora je osvojil nekaj najzahtevnejših vrhov po vsem svetu.

Rok je pripravil kratek poučen video, v katerem podrobno razloži, kako se opremiti za izlete v gore v času, ko se poletje počasi poslavlja. V svoj nahrbtnik vedno pospravi zložljive pohodniške palice, svetilko, naglavno svetilko, kapo s šiltom, sončna očala, telefon s polno baterijo ter obvezno tudi paket prve pomoči. Izjemno pozoren je tudi pri izbiri oblačil.

Oblačila, ki jih bomo izbrali za naš gorski podvig, so izjemnega pomena. Rok nam kot izkušeni alpinist svetuje, da izberemo tista, ki nas ne bodo omejevala pri našem vzponu. Sam prisega na nogavice in spodnje perilo iz volne, saj je le ta odličen izolator, deluje antibakterijsko ter, kot poudarja Rok, se tudi zelo hitro suši. Rok se v hribe rad poda v kratkih hlačah, a ima s seboj vedno tudi dolge; priporoča udobnen, zračen in raztegljiv model dolgih hlač, kot so Keb Agile. Pri osvajanju novih vrhov nam svetuje, da upoštevamo "čebulni princip" oblačenja oz. plastenje, kar pomeni oblačenje v več plasteh, kjer lahko po potrebi oblačila sproti slačimo in oblačimo. Najraje izbira takšna, ki zasedejo kar najmanj prostora ter jih lahko z lahkoto zloži v svoj nahrbtnik. Eden takih kosov je vodoodporna, lahka jakna High Coast Hydratic, močno pa priporoča tudi vsestransko Expedition X-Latt, ki ji sam ljubkovalno pravi kar "puhica". Jakna učinkovito ščiti pred vetrom ter podhladitvijo v primeru nenadnih vremenskih sprememb, ki nas v gorah pogosto presenetijo. Rok pri oblačilih priporoča izbiro živih barv, saj pravi, da nas bodo tako pri morebitnem reševanju veliko lažje opazili.

Rok nas kot izkušen alpinist in gorski vodnik, ki se je na svojih poteh srečal že z marsikatero situacijo, opozarja na zdravo mero previdnosti. Pri upoštevanju priporočil pri naših pozno-poletnih izletih v hribe, bodo naše dogodivščine vsekakor bolj varne, spomini pa toliko lepši in nepozabni. Hribi in gore so med drugim tudi priložnost, da skupaj doživimo radosti gibanja na prostem, premagamo višine in razdalje ter si vlijemo motivacijo tudi za ostala področja naših življenj. Tega se dobro zaveda tudi Rok, ki nas še naprej navdušuje z vedno novimi podvigi.

VIR: Sidera
. . .

Editor

Avtor pri si24.news