Zdravstvo

Neupravičeni očitki o nepravilnostih pri vodenju seje sveta zavoda UKC Maribor

Ker so se v javnosti pojavili neupravičeni očitki o nepravilnostih pri vodenju seje sveta zavoda UKC Maribor z dne 8. 5. 2023, v nadaljevanju podajamo uradna pojasnila postopkov in zakonskih določil, ki jim je sledil predsednik sveta zavoda UKC Maribor g. Aleš Šabeder.

. . .

Ker so se v javnosti pojavili neupravičeni očitki o nepravilnostih pri vodenju seje sveta zavoda UKC Maribor z dne 8. 5. 2023, v nadaljevanju podajamo uradna pojasnila postopkov in zakonskih določil, ki jim je sledil predsednik sveta zavoda UKC Maribor g. Aleš Šabeder.

POSLOVNIK O DELU SVETA ZAVODA UNIVERZITETNEGA KLINIČNEGA CENTRA MARIBOR z dne 5. 11. 2020  v 18. b členu določa posebnosti glede sklica seje na daljavo (t.i. hibridne seje), vendar se ta člen nikoli ni uporabljal strogo formalno.

To pomeni, da so se seje sveta zavoda sklicevale na enak način, kot je bila sklicana včerajšnja seja in so se izvajale na hibridni način. S tako ustaljeno prakso so soglašali tako člani sveta kot tudi direktor UKC Maribor. Dodajamo, da glede na dosedanjo ustaljeno prakso sklicevanja in poteka hibridnih sej, štejemo, da je bila včerajšnja seja sveta zavoda pravilno sklicana in bi morala tudi člana sveta zavoda, ki sta bila prisotna na daljavo, imeti glasovalno pravico. Iz previdnosti in korektnosti do vseh navzočih, tudi do direktorja UKC Maribor, se je predsednik sveta zavoda g. Aleš Šabeder odločil, da pri glasovanju ne bo upošteval glasov dveh članov, ki sta seji prisostvovala na daljavo. Sklice sej pripravlja pravna služba UKC Maribor, ki je odgovorna tudi za njihovo zakonitost in bila tudi prisotna na včerajšnji seji in vseh dosedanjih »nepravilno« sklicanih hibridnih sejah.

Pojasnila glede glasovanja o dnevnem redu:

Trditev, da se je o istem dnevnem redu glasovalo dvakrat, ne drži. Predsednik sveta zavoda je najprej dal na glasovanje nasprotni predlog pri 1. točki dnevnega red, to je, da se spremeni vrstni red točk dnevnega reda in nasprotni predlog utemeljil. Nasprotni predlog o dnevnem redu ni bil izglasovan, zato je sledilo glasovanje o prvotnem primarnem predlogu dnevnega red, ki pa je bil izglasovan. Zato se je seja nadaljevala po prvotnem predlogu dnevnega red in ne po nasprotnem, spremenjenem dnevnem redu. Torej se ni glasovalo dvakrat o istem dnevnem redu. 

Pojasnila glede glasa predsednika sveta zavoda:

Sklep o ustanovitvi javnega zdravstvenega zavoda Univerzitetni klinični center Maribor (Uradni list RS, št. 162/22, 35/23) v 8. členu določa, da svet zavoda sklepe sprejema z večino glasov navzočih članov. V primeru enakega števila glasov je odločilen glas predsednika sveta zavoda. Ta Sklep o ustanovitvi javnega zdravstvenega zavoda Univerzitetni klinični center Maribor je stopil v veljavo in se uporablja od dne 28. 3. 2023 dalje. Sklep o ustanovitvi je hierarhično pravno nadrejeni akt Statutu UKC Maribor ter Poslovniku o delu sveta zavoda UKC Maribor, zato se uporablja neposredno in primarno. Poleg tega je v samem Sklepu o ustanovitvi določeno (25. člen), da z dnem uveljavitve tega sklepa (28.3.2023) se prenehajo uporabljati določbe statuta zavoda, če so v nasprotju s tem sklepom. Skladno s tem ima predsednik sveta zavoda v primerih enakega števila glasov, odločilen glas.

V izogib nadaljnjim neupravičenim obtožbam iz naslova vodenja seje sveta zavoda UKC Maribor z dne 8.5.2023, prosimo za objavo zgoraj opredeljenih pojasnil. Hvala.

PR - MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE

 
/
 


. . .

Editor

Avtor pri si24.news