Film

OČARLJIVA SERIJA KRALJICE STAREGA EGIPTA PREMIERNO NA PROGRAMU VIASAT HISTORY

10 stvari, ki jih niste vedeli o Kleopatrini hčerki

. . .
10 stvari, ki jih niste vedeli o Kleopatrini hčerki

Ljubljana, 30. maj 2023 - Nobenega dvoma ni, da je bila Kleopatra najbolj znana egipčanska kraljica, še zdaleč pa ni bila edina. Kraljice starega Egipta, nova dokumentarna serija v treh delih, ki bo 2. junija predstavljena na programu Viasat History, opisuje življenja treh fascinantnih in karizmatičnih egiptovskih monarhinj – kraljice Tiye, ki je postala živa boginja, Kleopatre II., ki se je soočala z umori in bedo svojega moža - brata ter hčerke najbolj znane Kleopatre, ki je po tragični smrti staršev tudi sama postala monarhinja. V tem članku razkrivamo nekaj zanimivih dejstev o njej: Kleopatri Seleni.

1. Selena, hči Kleopatre in Marka Antonija, je podedovala tragično zgodovino. Ko sta njena starša naredila samomor, je bila stara le 10 let. Postala je kraljica Egipta in mu vladala samo dva tedna, preden so njo in njena dva brata ujeli in poslali nazaj v Rim, da bi jih vzgojil očetov nekdanji rimski tekmec Oktavijan.

2. Uživala je mirno otroštvo. Njen očim in bodoči cesar Oktavijan je bil presenetljivo dober oče, ki je skrbel za njo in njene brate, kot da bi bili njegovi lastni potomci. Seveda je pri tem obstajal tudi politični vidik: nadzor nad otroki je pomenil tudi nadzor nad Egiptom.

3. Ko je bila stara komaj 15 let, se je poročila z afriškim princem Gajem Julijem Jubo. Šlo je za dogovorjeno poroko. Tako kot Selena je bil tudi mladi Juba potomec odstavljene kraljeve družine v izgnanstvu in Oktavijanov pranečak. Po poroki so par poslali vladati novonastalemu podrejenemu kraljestvu Mavretaniji (sodobna Maroko in Alžirija).

4. Imela sta dva otroka: dečka Ptolemaja iz Mavretanije – poimenovanega po materini dinastiji – in deklico, katere ime ni ohranjeno.

5. Selena je bila znana kraljica. Stalno je bila vključena v vodenje kraljestva, tega se je dobro naučila od mame. Ni presenetljivo, da se ni uklonila in dovolila Jubi, da prevzame vodenje, Mavretaniji sta vladala skupaj. Pod Seleno in Jubo je mavretansko kraljestvo postalo pomemben izvoznik v sredozemsko regijo, predvsem v Španijo in Italijo: njihovi izdelki so med drugim vključevali ribe, grozdje, bisere in pohištvo. Mavretanski kovanci so postali priznani in spoštovani po vsem rimskem imperiju.

6. Kleopatra Selena je bila zelo ponosna na svojo mamo: izdala je kovanec s svojim obrazom in se poimenovala »kraljica Kleopatra, hči kraljice Kleopatre«. Lotila se je celo gradbenega programa, ki je črpal navdih iz njene nekdanje domovine v Aleksandriji in tamkajšnjih gradbenih projektov njene matere. Med zgradbami je bil tudi svetilnik, ki je spominjal na aleksandrijski Pharos. Selene in Juba sta obnovila stare mestne templje in gradila nove. Egipčanske umetnine sta uvozila tudi iz Seleninega nekdanjega kraljestva. Zelo očitno sta želela ustvariti vzdušje stare Aleksandrije in poudariti Kleopatrino prisotnost.

7. Umrla je mlada in zelo nepričakovano. Točen datum in vzrok njene smrti nista znana, vendar sodobna pesem nakazuje, da je bila okoli leta 5 pr. n. št. ko je umrla, stara komaj 35 let. Kraljico so položili v kraljevi mavretanski mavzolej, ki se še vedno nahaja v sodobni Alžiriji. Kralj Juba je še dve desetletji po Selenini smrti vladal kraljestvu skupaj z njunim sinom Ptolemejem.

8. Tudi po svoji smrti je Kleopatra Selena v Mavretaniji ostala pomembna osebnost. Njenih kovancev iz zaupanja in spoštovanja niso vzeli iz obtoka še desetletja. Skupna vladavina Jube in Ptolemeja je bila v veliki meri posledica Seleninega trajnega sijaja.

9. Imela je velik vpliv na svoje kraljestvo in rimski svet, vendar je za razliko od svoje matere to počela nevpadljivo. Zgodovinarji so le redko omenjali njeno ime, kar kaže na to, da je pod njeno in Jubino vladavino v Mavretaniji vse potekalo gladko: ni bilo težav, o katerih bi bilo treba poročati.

10. Juba je umrl 28 let pozneje in njun sin Juba je vladal do 40. leta, ko ga je usmrtil zloglasni Kaligula – cesar je bil verjetno ljubosumen na bogastvo Mavretanije, a to je že druga zgodba.

Kleopatra Selena in njena družina so morda večinoma pozabljene, vendar je mavzolej v Alžiriji trajen spomin na kraljico brez kakršnih koli konfliktov v senci velikega in nevarnega imperija. 

Serija Kraljice starega Egipta opisuje njeno celotno zgodbo med dvema drugima monarhinjama – le na programu Viasat History, premierno 2. junija 2023 ob 21.00 uri.


VIR: Grayling
. . .

Editor

Avtor pri si24.news