Zdravstvo

Pljučna hipertenzija – bolezen, na katero ne pomislijo niti zdravniki

Pljučna hipertenzija spreminja življenja bolnikov in svojcev

. . .
»Nina, oprosti. Zmotili smo se.« To so besede, ki jih je po nekajletnem boju za pravilno diagnozo slišala bolnica s pljučno hipertenzijo. Zaradi redkosti – na 10 tisoč ljudi jih namreč zboli približno pet - in atipičnih simptomov, ki spremljajo pljučno hipertenzijo, nanjo včasih pozabijo tudi zdravniki. Od prvih simptomov do začetka zdravljenja je tako nemalokrat dolga, naporna in stresna pot.

Pljučna hipertenzija je bolezen, ki prizadene pljuča in srce. Krvni tlak v arterijah bolnikov s pljučno hipertenzijo je višji od običajnih vrednosti. Vzrokov za nastanek je več, vsem pa je skupno, da vodijo do zoženja ali zamašitve pljučnih arterij. Izmenjava plinov je zaradi zmanjšanega dotoka krvi v pljuča otežena in srce kri črpa proti višjemu uporu kot običajno.

DEJSTVA:
Od prvih simptomov do začetka zdravljenja lahko mine več let
Pljučna hipertenzija spreminja življenja bolnikov in svojcev
Vsak naj vsaj enkrat v življenju sliši za pljučno hipertenzijo
Maj je namenjen širjenju informacij

Okrepljene aktivnosti ozaveščanja o pljučni hipertenziji po celem svetu potekajo okoli petega maja, ko obeležujemo svetovni dan pljučne hipertenzije. V slovenskem društvu za pljučno hipertenzijo pa so se letos odločili, da bodo aktivnosti ozaveščanja o bolezni in simptomih razporedili kar čez cel maj. Načrtujejo sodelovanje z vplivneži, konec maja pa pripravljajo tudi dogodek v centru Ljubljane. V sredo, 24. maja 2023 bo vsak mimoidoči na Prešernovem trgu v Ljubljani lahko preizkusil, kako je dihati s pljuči bolnika s pljučno hipertenzijo.

»Šest minutni test hoje s slamicami, ki ga bo društvo izvajalo na dogodku, je realni približek stiskam, ki jih vsakodnevno doživljajo bolniki.«
Več na: www.pljucna-hipertenzija.si

Vir: Občina Šentrupert
. . .

Editor

Avtor pri si24.news