Avtomobilizem

Pred 50 leti: Oplovo varnostno vozilo je postavilo nove varnostne standarde

Elektrificirana, čustvena in opremljena za vse vsakodnevne naloge – to velja za vsa sodobna Oplova vozila,

. . .
OSV (Opel Safety Vehicle): Oplovo varnostno vozilo obvlada hitrosti trka do 65 km/h (40  milj na uro) 

Predhodnik serijskih modelov: vizionarska varnostna študija na podlagi modela Opel  Kadett C 

Varnost v kompaktnem razredu danes: aktualna Astra z najsodobnejšimi asistenčnimi  sistemi 

Elektrificirana, čustvena in opremljena za vse vsakodnevne naloge – to velja za vsa sodobna  Oplova vozila, od Corse in Astre do prihajajočih modelov nove Frontere in novega Grandlanda.  Oplovi modeli osebnih in lahkih gospodarskih vozil imajo skupno lastnost: s številnimi  najsodobnejšimi aktivnimi in pasivnimi varnostnimi sistemi vedno zagotavljajo sproščeno  potovanje. Varnost je pri Oplu del tradicije v vseh segmentih vozil. Opel je bil in je še vedno  pred časom in zakonskimi zahtevami, kar dokazujeta tako skladnost z najnovejšimi predpisi  EU kot tudi pogled pet desetletij nazaj. Opel vse modele serijsko opremlja z varnostnimi  pasovi že od leta 1973, torej je za tri leta prehitel z zakonom predpisano obvezno vgradnjo.  Leta 1974, pred točno 50 leti, je Opel poskrbel tudi za vizionarski vpogled v varnostno  tehnologijo prihodnosti. Oplovo varnostno vozilo (Opel Safety Vehicle – OSV), skoraj serijska  razvojna študija na osnovi modela Kadett C, je prestalo čelni trk pri hitrosti 40 milj na uro  oziroma skoraj 65 km/h in začrtalo pomembno smer nadaljnjega razvoja varnostnih  elementov. Po hitrosti pri trku v miljah na uro je testni Kadett dobil ime: OSV 40

OSV 40: kompakten avto brez težav prestane čelni trk do hitrosti 40 milj na uro
Pred 50 leti je znamka iz Rüsselsheima na mednarodni tehnični konferenci o večji varnosti  vozil (International Technical Conference on the Enhanced Safety of Vehicles) v Londonu v  Veliki Britaniji predstavila svojo zamisel o varnem kompaktnem avtu. Na podlagi modela  Kadett C, ki so ga predstavili leto prej, so inženirji dodatno razvili svoje vizije na področju  varnosti. Ime OSV pomeni Opel Safety Vehicle, številka 40 pa hitrost čelnega trka v miljah na  uro (približno 65 km/h), za katero je bil OSV 40 zasnovan. Kljub dodatni varnostni opremi je  morala masa vozila ostati pod 1000 kilogrami. S poskusnim vozilom, ki je na koncu tehtalo 960 
kg, so Oplovi inženirji pokazali, da je bilo mogoče že takrat doseči optimalno pasivno varnost  ne le pri velikih in težkih vozilih, temveč tudi pri kompaktnih avtomobilih. 

OSV 40 je med preskusnimi trčenji izpolnil vse zastavljene cilje: po čelnem trku v trdno oviro  pri hitrosti 65 km/h je bilo še vedno mogoče odpreti vsa štiri vrata brez uporabe posebnega  orodja. Prednji del vozila je tako dobro absorbiral energijo, da je bil stisnjen za 50 cm. OSV 40  je bil enako prepričljiv pri čelnem trku v steber pri hitrosti 50 km/h, trku v zadnji del vozila,  bočnem trku v drog in pri preskusu prevračanja pri hitrosti 48 km/h. 

Odbijači s poliuretansko peno: zaščita pred udarci in deformacijami 

Inženirji so imeli več idej, s katerimi so dosegli te zgledne rezultate. Kadett C je bil idealna  podlaga z elementi, kot so varnostno krmiljenje, ki absorbira udarce, območja ‘mečkanja’  spredaj in zadaj ter potniški prostor, zasnovan kot varnostna celica. 

V primerjavi s takratnimi odbijači iz pločevine so bili zajetni odbijači OSV 40 še posebej opazni.  Odbijači OSV 40 so bili napolnjeni s poliuretansko peno, ki jim je zagotovila sposobnost  absorpcije. Spredaj so uporabili s peno napolnjene stranske elemente, ki se pri hitrosti trka  nad osem kilometrov na uro zlomijo na nadzorovan način. Struktura pene je absorbirala dovolj  energije, da so čelni trki pod to hitrostjo povzročili le majhno deformacijo – tako je nastal  predhodnik ‘samopopravljivega’ odbijača. Inženirji so s poliuretansko peno napolnili tudi  notranje votle dele pragov in vrat ter tako ustvarili večje varnostne rezerve za bočni trk.  Ojačani strešni prečni elementi in prek konstrukcije varnostnih pasov v streho vpeta  naslonjala prednjih sedežev so povečali stabilnost potniškega prostora (sedeže pa je bilo še  vedno mogoče nastavljati). Poleg tega je bilo vetrobransko steklo iz večplastnega stekla  prilepljeno neposredno na karoserijo – tudi z namenom povečanja togosti karoserije. 

Varnost z vizijo: potniški prostor in kokpit OSV 40 

V notranjosti vozila so bile vse površine, s katerimi bi potniki v primeru nezgode lahko prišli v  stik, oblazinjene z dvocentimetrsko plastjo poliuretanske pene. Volan je bil opremljen z  dodatnim zložljivim elementom v spodnjem delu volanskega droga. 

Varnost je bila na prvem mestu tudi v kokpitu OSV 40. Osrednji opozorilni sistem, ki ga je  izdelalo podjetje Hella, je nadzoroval 11 funkcij in na morebitne napake opozarjal s  prižiganjem ustreznih opozorilnih lučk. Štiri dodatne luči za zadnjim steklom so opozarjale na  zaviranje v sili in delovale kot varnostne utripalke. Zaradi visoke postavitve so bile dobro vidne 
za udeležence v prometu, ki so bili za vozilom. Inovativni žarometi z možnostjo prilagajanja  razpona žarometov so svetili v smeri vožnje, da ne bi slepili nasproti vozečih vozil – zgodnji  predhodnik današnje Oplove prilagodljive tehnologije osvetlitve z žarometi Intelli-Lux LED®.  Deljeno vzvratno ogledalo je omogočalo popoln pregled, saj je spodnji del zmanjšal mrtvi kot  na minimum. 

Prednja sedeža sta bila razširjena in sta ustvarila neprekinjeno pregrado do zadnjega dela  vozila. Stranske opore, zlasti v predelu ramen, so v primeru bočnega trka preprečile trk  voznika in sovoznika. Minimalistični vzglavniki na prednjih sedežih so vozniku zagotavljali  dober pogled nazaj. Za potnike na zadnjih sedežih so razvili sistem vzglavnikov z lamelami v  slogu rolet; vidljivost nazaj je ostala dobra. Vsi štirje sedeži OSV 40 so imeli tritočkovne  varnostne pasove – tisti spredaj so imeli celo sistem za samodejno zategovanje varnostnih  pasov. 

Pionir sodobne varnosti vozil: od OSV 40 do aktualne Astre 

OSV 40 je imel ogromen vpliv: ugotovitve, pridobljene pri razvoju in testiranju vozila, so bile  kmalu neposredno vključene v proizvodnjo novih modelov. Hkrati je eksperimentalno vozilo  prispevalo k ozaveščenosti javnosti, ki se je sicer spreminjala zelo počasi. Do takrat so bila  vprašanja, kot sta varnost vozil in preprečevanje nesreč, komajda prisotna v zavesti ljudi,  danes pa kupci avtomobilov pri izbiri modela vse bolj upoštevajo sisteme pasivne in aktivne  varnosti. OSV 40 je že sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja postal pionir sodobne  varnosti vozil – še posebej v kompaktnem segmentu. 

Opel tudi z najnovejšo generacijo modelov Astra in Astra Sports Tourer poudarja pomen, ki  ga pripisuje najsodobnejšim asistenčnim sistemom. Bogata serijska oprema uspešnic  kompaktnega segmenta vključuje naslednje funkcije in elemente: 

• opozarjanje na nevarnost čelnega trčenja s samodejnim zaviranjem v sili in zaznavanjem  pešcev, 
• ohranjanje vozila na voznem pasu, 
• razširjeno prepoznavanje znakov z omejitvijo hitrosti, 
• zaznavanje utrujenosti voznika, 
• prilagodljivi regulator hitrosti z inteligentnim omejevalnikom hitrosti in s funkcijo za  ustavitev vozila (»Stop&Go«), 
• parkirni pomočnik spredaj in zadaj,
• odvisno od izbrane stopnje opreme so na voljo tudi 360-stopinjska kamera Intelli-Vision. 

Poleg tega sistem Intelli-Drive številne zgoraj omenjene asistence dopolnjuje z opozorilom na  prečni promet zadaj in opozorilom na vozila v mrtvem kotu. Značilna maska znamke Opel  Vizor lahko za doplačilo vključuje tudi prilagodljive žaromete Intelli-Lux LED®s skupno 168  elementi. Da bi voznik lahko s pogledom vedno spremljal cesto pred sabo, so lahko številne  informacije priročno prikazane tudi na projekcijskem zaslonu Intelli-HUD, ki je na voljo za  doplačilo. 

PR -  AW SLO Distribution d. o. o.

. . .

Editor

Avtor pri si24.news