Izobraževanje

UP IAM SCRS na novinarski konferenci NIJZ z vabili k akcijam ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora

V petek, 6. 9., je na NIJZ potekala novinarska konferenca, na kateri je UP IAM SCRS (Slovenski center za raziskovanje samomora) predstavil aktivnosti ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora (10. september):

. . .
V petek, 6. 9., je na NIJZ potekala novinarska konferenca, na kateri je UP IAM SCRS (Slovenski center za raziskovanje samomora) predstavil aktivnosti ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora (10. september):

· Prekolesarimo svet (10. 9. - 10. 10.) "Spreminjajmo razumevanje samomomora - Pričnimo pogovor"
· Prižig svečke v podporo, spomin in upanje (10. 9.)
· Dan povezovanja: Spreminjanje razumevanja stisk in krepitev podpore mladim (27. 9.)
· Razstava izdelkov natečajev za mlade (A (se) štekaš?!), ki bo na ogled v Avli Armerije UP.

Svetovni dan preprečevanja samomora, ki ga vsako leto obeležujemo 10. septembra, letos prvič poteka pod geslom "Spreminjajmo razumevanje samomora" - cilj je ozaveščanje o tem, kako pomembno je, da spreminjamo način pogovora o samomoru in njegovo razumevanje. Gre za premik od kulture tišine in stigme h kulturi odprtosti, razumevanja in podpore, kar zahteva sistemsko spremembo. Na ta način lahko ustvarimo bolj podporno in sočutno družbo, v kateri bo samomor mogoče preprečevati. Zaradi samomora letno po svetu umre več kot 700.000 oseb, NIJZ je navedel, da smo v Sloveniji v letu 2023 beležili 358 samomorov, kar je manj kot leto poprej.

Med 10. septembrom in 10. oktobrom bo ponovno potekala akcija Prekolesarimo svet, katere cilj je, da skupaj s kolesarji z vsega sveta tudi letos prekolesarimo dolžino obsega Zemlje - 40.075km. Akcija, s katero stremimo k zmanjševanju stigme in ozaveščanju o možnosti preprečevanja samomorilnega vedenja, je bila pri nas zelo dobro sprejeta. V Sloveniji smo namreč v zadnjih dveh letih presegli zastavljeni cilj akcije in skupno prekolesarili kar dvakratnik obsega Zemlje. Tudi letos vas vabimo, da kolesarite z nami ter tako sodelujete pri zbiranju kilometrov ter ozaveščanju o možnosti preprečevanja samomorilnega vedenja. Prekolesarjene kilometre lahko brez posebnega truda (brez registracije ali daljšega postopka) vnesete v obrazec tukaj.

Bližnji in svojci, ki so koga izgubili zaradi samomora ali so se soočali s samomorilno stisko bližnjega, so lahko tudi sami v stiskah in so še posebej ogrožena, a žal velikokrat spregledana skupina. Mednarodni simbol za izraz sočutja do vseh, ki so zaradi samomora koga izgubili, je rumeno-oranžna pentljica. Vsako leto poteka tudi prižig svečke v podporo, spomin in upanje - 10. septembra ob 20.00 na svojem oknu prižgite svečko v podporo pri preprečevanju samomorilnega vedenja, v spomin umrlim in kot upanje za žalujoče.
V lanskem septembru je UP gostila 32. Svetovni kongres Mednarodne zveze za preprečevanje samomora (IASP), na katerem je skoraj 800 udeležencev iz več kot 80 držav pripravilo prek 700 predstavitev. Tudi letos pa so aktivnosti pripravili za celoten čas do do 10. oktobra (Svetovni dan duševnega zdravja). V sklopu kongresa so tako na UP IAM SCRS organizirali tudi prvi dan povezovanja - dogodek, namenjen širši javnosti, še posebej posameznikom z izkušnjo, bližnjim, žalujočim in strokovni javnosti. Letošnji Dan povezovanja: Spreminjanje razumevanja stisk in krepitev podpore mladim bo potekal v petek, 27. septembra 2024, v starem mestnem jedru Kopra, v Avli Armerije in v prostorih UP FHŠ. Geslo letošnje prireditve je "V stiski nismo sami"- dogodek bo nudil pester program aktivnosti, vključno z interaktivnimi delavnicami in predavanji za mladostnike, študente ter odrasle in tržnico organizacij za pomoč mladim v stiski. Otvorili bodo tudi razstavo ustvarjalnega natečaja "A (se) štekaš?!?", obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi videoposnetke o pomoči osebam v samomorilni stisk.

VEČ O AKTIVNOSTIH SCRS (link pdf)

Če ste v stiski, naj spomnimo, da je na UP tudi zaposlenim na voljo Psihološka svetovalnica, če pa prepoznate stisko drugega, lahko pomagate že s pogovorom - pet korakov za lažji pristop nam je zaupala dr. Vita Poštuvan (UP IAM SCRS).

VIR: Univerza na Primorskem
. . .

Editor

Avtor pri si24.news