Avtomobilizem

Reli Latvij

Rovanperä in Ogier do nove dvojne zmage za ekipo TOYOTA GAZOO Racing.

. . .
Ekipa TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team je dosegla drugo zaporedno dvojno zmago potem, ko je bil Kalle Rovanperä hitrejši od Sébastiena Ogierja na prvem reliju svetovnega prvenstva FIA v Latviji.


Rovanperä, ki je svojo kariero v reliju začel kot najstnik, in sovoznik Jonne Halttunen sta se vrnila na hitre gramozne ceste, in vodila vse od uvodne hitrostne preizkušnje v Rigi v četrtek zvečer. Zmagala sta skupno na 11 hitrostnih preizkušnjah – v soboto zjutraj pa zabeležila svoj dvestoti najhitrejši čas v karieri – in s štirinajsto zmago obeležila svoj 50. nastop na najvišji ravni WRC.

Ogier in sovoznik Vincent Landais sta se prepričljivo vrnila na stezo, potem ko sta bila primorana izpustiti reli na Poljskem – to je bil Ogierjev prvi hitri evropski reli na gramozu po skoraj treh letih. Že v petek je bil najboljši debitant v Latviji, ko je končal na tretjem mestu, v soboto pa je z drugim mestom ugnal lokalnega favorita Mārtiņša Sesksa (M-Sport Ford).

Z dvojno zmago je TGR-WRT osvojil največ točk za konstruktorje v skupnem seštevku ter drugo in tretje mesto v ločeni razvrstitvi Super Sunday, kjer je Ogier za zmagovalcem zaostal le 0,2 sekunde. Z rezultati iz zadnje hitrostne preizkušnje, ti. power stage, se je ekipa približala vodstvu v prvenstvu na vsega eno točko.

Elfyn Evans in Scott Martin sta na dirki, kjer je bil startni položaj pomemben dejavnik na zahtevnih gramoznih etapah, zasedla skupno peto mesto. Evans je v petek zasedel drugo mesto, a se je kljub temu dobro odrezal v primerjavi s tekmeci in se s četrtim mestom v razvrstitvi Super Sunday vodilnemu v seriji približal na 13 točk.

Takamoto Katsuta in njegov sovoznik Aaron Johnston sta bila od začetka relija prepričljiva ter hitra in tako v petek ohranila četrto mesto, nato pa sta na sobotni hitrostni preizkušnji SS12 z manjšo napako poškodovala servovolan in pristala na šestem mestu.
 
Tudi v kategoriji WRC2 je dirkalnik Toyota GR Yaris Rally2 osvojil dvojne stopničke, saj je Mikko Heikkilä za Step-Five Motorsport osvojil drugo mesto, njegov rojak Sami Pajari za Printsport pa tretje mesto po razburljivem boju med finskima voznikoma. Pajari, ki je na prejšnjih dveh dirkah WRC2 na Sardiniji in Poljskem zmagal, bo na naslednji dirki na Finskem prvič nastopil z dirkalnikom Rally1 z ekipo TGR-WRT.


 Izjave:
 Akio Toyoda (predsednik TGR-WRT)
»Kalle, Jonne, čestitam vama za dve zaporedni zmagi! Seb in Vincent sta končala druga in tako ekipi prinesla dvojno zmago. Z veliko osvojenimi točkami smo lahko zmanjšali zaostanek za vodilnim konstruktorjem Hyundai na le eno točko.
 
 Ekipa TOYOTA GAZOO Racing WRT se od leta 2021 vsako leto vrača na domači dogodek, reli na Finskem, kot vodilna ekipa prvenstva. Vendar nam to letos ni uspelo. Resnično mi je žal naših finskih navijačev. Upam, da nas bodo številni lokalni navijači lahko videli, kako bomo na naslednjem reliju na Finskem znova zasedli prvo mesto. Časa za priprave ni več veliko, vendar sem prepričan, da bo ekipa to zmogla.
 
 Prav tako upam, da bo ekipa kot vodilna ekipa prišla na naš drugi domači dogodek, reli na Japonskem! Skupaj z vsemi japonskimi navijači bom tudi jaz, Morizo, čakal na ekipo tukaj na Japonskem!«


 Jari-Matti Latvala (vodja ekipe)
»To je bil fantastičen dogodek. Po reliju na Poljskem smo dosegli še eno dvojno zmago in osvojili nekaj zelo pomembnih in ključnih točk za prvenstvo ter zmanjšali zaostanek med konstruktorji. Kalle je opravil odlično, ko je vodil od prve etape naprej, mislim, da je bil še bolj dominanten, kot sem pričakoval. Prav tako je bilo lepo videti, kako dobro je vozil Seb, da je zasedel drugo mesto, čeprav že nekaj časa ni vozil na teh hitrih relijih. Elfyn je v petek glede na situacijo na cesti začel odlično, čeprav vem, da si je želel več točk. Ta konec tedna je bil dirkalnik odličen, naši vozniki so bili hitri in to nam daje dobro samozavest za naslednji reli na domačih tleh, na Finskem.«

 Kalle Rovanperä (voznik dirkalnika 69)
»To je bil za nas in za ekipo res odličen vikend. Latvija je zame in za mojo kariero poseben kraj in na nek način skoraj domači reli, zato je res sijajno, da sem tu zmagal na prvem reliju WRC. Velika zahvala gre moji ekipi: mislim, da smo bili zelo močni, morda bolj, kot smo pričakovali. Skupaj s Sebom, ki je končal drugi, smo za ekipo osvojili še nekaj zelo pomembnih točk. Hvala tudi Jonneju: mislim, da smo bili ves konec tedna odlični. Zdaj bomo uživali v tem rezultatu, nato pa se veselili relija na Finskem, ki bo še en izziv.«

 Elfyn Evans (voznik dirkalnika 33)
»Danes je šlo predvsem za to, da dobimo čim več dodatnih točk. Na splošno nam večino dneva ni šlo slabo, vendar je neprijetno, da nam je na hitrostni preizkušnji zmanjkalo le nekaj desetink sekunde. Ampak smo osvojili vsaj nekaj točk, kar je bolje kot nič. Vedno si želimo biti boljši, vendar je bil vikend zaradi čiščenja ceste težak in od takrat smo bili vedno nekoliko v zaostanku. Zdaj se veselimo relija na Finskem, ki je vedno edinstven dogodek.«

Sébastien Ogier (voznik dirkalnika 17)
»Zelo sem zadovoljen, saj je bil cilj, ki smo ga želeli doseči za ekipo ta konec tedna, dvojna zmaga. Naredili smo zelo pozitiven korak za konstruktorsko prvenstvo. Na žalost se nam danes ti dve desetinki nista izšli, podobno kot na Sardiniji, vendar sem dal vse od sebe in ničesar ne obžalujem. Kalle je bil ta konec tedna nepremagljiv, zato čestitke. Za volanom sem se zelo zabaval in zadovoljen sem s svojim nastopom, saj je minilo že skoraj tri leta od mojega nastopa na tako hitrem reliju in zdi se, da premorem še vedno nekaj hitrosti.«

 Takamoto Katsuta (voznik dirkalnika 18)
»Ta reli je bil naporen do samega konca. Etape so bile zelo prijetne za vožnjo in resnično sem užival v dirkalniku. Vendar je bilo treba obvladati veliko novih in drugačnih elementov, žal pa sem včeraj naredil napako, ki nas je stala veliko časa. Še vedno sem razočaran, vendar moram pozabiti na to, kaj se je zgodilo in nadaljevati. Vsaj hitrost in samozavest sem imel, zato je bila to dobra priprava na reli na Finskem, ki se ga že veselim.«


 KONČNA RAZVRSTITEV:

1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2 h 31 m 47,6 s
 2 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +39,2 s

3 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1 m 04,5 s
4 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1 m 31,5 s
5 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) + 1 m 42,7 s
 6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2 m 07,0 s

7 Mārtiņš Sesks/Renārs Francis (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2 m 45,4 s
8 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2 m 46,4 s
9 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +5 m 23,1 s
10 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +8 m 37,9 s


 Razvrstitev voznikov v svetovnem prvenstvu FIA v reliju 2024 po 8. krogu:
1 Thierry Neuville 145 točk
 2 Ott Tänak 137
3 Elfyn Evans 132
4 Sébastien Ogier 117
5 Adrien Fourmaux 101
6 Kalle Rovanperä 86
7 Takamoto Katsuta 65
8 Andreas Mikkelsen 29
 9 Dani Sordo 27
 10 Esapekka Lappi 23

Konstruktorska razvrstitev v svetovnem prvenstvu FIA v reliju 2024 po 8. krogu:
1 Ekipa Hyundai Shell Mobis 351 točk
2 Ekipa TOYOTA GAZOO Racing WRT 350
3 Ekipa M-Sport Ford 177

Kaj sledi?
Reli na Finskem
(od 1. do 4. avgusta) je najhitrejši reli v sezoni, ki poteka po ravnih gramoznih cestah s številnimi skoki. To je pravzaprav domača dirka za TGR-WRT, ki ima sedež v bližini servisnega parka v okolici Jyväskyläja.

PR - TOYOTA
. . .

Editor

Avtor pri si24.news