Družabno

Spar Slovenija mlade gasilce pospremil na Mladinsko gasilsko olimpijado v Italijo

Podjetje Spar Slovenija je konec lanskega leta z donacijo 50.000 evrov podprlo Gasilsko zvezo Slovenije, da bi spodbudilo več mladih k prostovoljnemu gasilstvu.

. . .
Podjetje Spar Slovenija je konec lanskega leta z donacijo 50.000 evrov podprlo Gasilsko zvezo Slovenije, da bi spodbudilo več mladih k prostovoljnemu gasilstvu. Z različnimi tekmovanji in drugimi dejavnostmi se trudijo, da jih čim več privabijo medse in tudi obdržijo. Mladi gasilci so se ravno v teh dneh, 21. julija, ob podpori Spara odpravili na Mladinsko gasilsko olimpijado Mednarodne gasilske organizacije CTIF (International Association of Fire and Rescue Services), kjer bodo poskušali ponoviti odlične uspehe zadnje olimpijade v Celju.   

Spar Slovenija je mlade gasilce za na pot na Olimpijado opremil s koristnimi pripomočki.

Slovensko prostovoljno gasilstvo se lahko pohvali z dolgo nepretrgano tradicijo, po zadnjih podatkih pa šteje že več kot 174.000 gasilk in gasilcev, pri čemer mladina predstavlja okoli 25 odstotkov članstva. V evropskem in celo svetovnem prostoru so prepoznavni po tem, da njihovo delo temelji na prostovoljstvu in da so tekmovalno zelo uspešni. Srečujejo pa se tudi že s pomanjkanjem podmladka in se trudijo v prihodnje za gasilstvo navdušiti čim več mladih, da se jim pridružijo. »Predvsem v zadnjih letih opažamo upad članstva v mestih, kjer gasilstvo najbrž ni dovolj konkurenčno preostalim interesnim dejavnostim, zato se trudimo, da bi ga dvignili na raven, ki bi spodbudila večje zanimanje,« je ob predaji Sparove donacije v lanskem decembru pojasnil Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije.

Ključna za operativno delo in usposabljanje gasilcev, še posebej mladih, so gasilska tekmovanja. Ta omogočajo prvi stik z gasilskimi veščinami in organizacijo ter v največji meri pripomorejo k pridobivanju novih članov, ki kasneje postanejo dober operativni kader. Gasilsko športna tekmovanja na različnih ravneh prispevajo tudi k visoki motiviranosti, jasnim ciljem in dobrim medsebojnim odnosom, kar je ključno za uspeh gasilskih organizacij in nadaljnji razvoj prostovoljnega gasilstva v Sloveniji.  


Ravno v teh dneh, od 21. do 28. julija, v italijanskem mestu Borgo Valsugana, v pokrajini Trentino, poteka mednarodna gasilska mladinska olimpijada CTIF. Na olimpijado so se odpravile štiri slovenske mladinske tekmovalne enote, ki so se na predhodnih preizkusih najbolje odrezale. To so mladinci iz PGD Zgornjega Tuhinja ter mladinke iz PGD Zbilje in  PGD Andraž nad Polzelo. Mladinci iz PGD Drenov Grič - Lesno brdo pa so si nastop na olimpijadi prislužili kot branilci prvega mesta zadnje olimpijade. Mladi gasilci bodo z udeležbo na olimpijadi dobili priložnost za mednarodno druženje ter pridobili dragocene izkušnje, hkrati pa bodo izboljšali svoje veščine ter okrepili občutek skupnosti in tovarištva.

V okviru organizacije CTIF se vsake štiri leta organizira mladinsko in člansko gasilsko olimpijado, vsaki dve leti pa samo mladinsko gasilsko olimpijado. Tekmovalne enote iz Slovenije so se udeležile vseh dosedanjih tekmovanj in na njih nanizale številne uspehe.

V Sparu Slovenija so gasilcem stali ob strani tudi med izrednimi razmerami na Krasu, kjer je v četrtek, 18. 7., znova zagorelo. Hitro so jim priskočili na pomoč z več kot 1.000 litrov vode oziroma 2 paleti vod, s katerimi so si ekipe na terenu lažje lajšale žejo in se hladile.

V podjetju se zavedajo pomembne vloge gasilcev, ki zagotavljajo hitro in učinkovito pomoč komurkoli, kjerkoli in kadarkoli je ta potrebna, četudi pri tem tvegajo lastna življenja. Zato nameravajo v prihodnosti sodelovanje še razširiti ter zagotoviti dolgoročno podporo Gasilski zvezi Slovenije in njenemu podmladku.  

V Sparu so se na izredne razmere na Krasu hitro odzvali in iz skladišča naročili več kot 1.000 litrov vode oziroma 2 paleti vod.

PR - SPAR
. . .

Editor

Avtor pri si24.news