Turizem

V Mariboru so turistični rezultati prvega polletja na ravni lanskoletnih

Z ugodno lego na križišču pomembnih evropskih poti in naravnimi danostmi, ki ga obdajajo, je Maribor destinacija tako za zahtevne goste.

. . .
Mariboru so turistični rezultati prvega polletja na ravni lanskoletnih(Maribor, 15. julij 2024) V prvih šestih mesecih so v Mariboru v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili 4-odstotno rast turističnih prihodov (103.500) in primerljivo število prenočitev (236.000). Razmerje med domačimi in tujimi prenočitvami je bilo 11:89; največ slednjih so ustvarili turisti iz Nemčije, Hrvaške, Srbije, Italije, Avstrije, Poljske, Madžarske in Češke. Povprečna doba bivanja je 2,3 dni.

Z ugodno lego na križišču pomembnih evropskih poti in naravnimi danostmi, ki ga obdajajo, je Maribor destinacija tako za zahtevne goste, ki ga raziskujejo bodisi sami, z družinami ali v manjših skupinah, kot tudi pogosta postojanka za tranzitne turiste. Turistična ponudba mesta in okolice sloni na treh ključnih produktih – kultura, vino in kulinarika ter aktivnosti na prostem.Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor: "V Mariboru v prvih šestih mesecih ohranjamo kondicijo lanskega izjemnega turističnega leta, podobnega trenda pa se nadejamo tudi do konca leta. Ob polletni bilanci se kažejo npr. slabša zimska sezona, vračanje italijanskih turistov, pa tudi večji interes domačih obiskovalcev. A dobri rezultati se ne kažejo le skozi številke, ampak predvsem s ponudbo, ki je kakovostna, avtentična, celoletna ter v skladu s potrebami in interesi turistov in lokalnega prebivalstva. Zato v sodelovanju z mariborskimi turističnimi akterji izvajamo številne akcije za boljšo izkušnjo naših gostov, med najaktualnejšimi so na primer mestni koledar dogodkov KAM, spodbujanje kulturnih ustanov k odprtju ob nedeljah in usposabljanje novih lokalnih turističnih vodnikov."

Gibanje števila prenočitev v Mariboru v letih 2024 in 2023 je prikazano v spodnjem grafu.

/

Mariborska vodniška služba z novim naborom lokalnih turističnih vodnikovZavod za turizem Maribor je v sodelovanju z Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor izvedel usposabljanje lokalnih turističnih vodnikov turističnega območja Mestne občine Maribor. Mariborska vodniška služba je tako od junija bogatejša za 17 novih vodnikov, trije pa so pridobili licenco za dodatni tuji jezik. V prvem polletju letošnjega leta so v Mariboru izvedli 205 organiziranih turističnih vodenj, kar je za približno 10 % več kot v enakem obdobju lani.

PR - Zavod za turizem Maribor
. . .

Editor

Avtor pri si24.news